EN

|

BIH

[userpro template=login login_redirect=http://zamisli2030.ba/]

Register

[userpro template=register register_redirect=http://zamisli2030.ba/]

Konferencija: Poslovna zajednica i ciljevi održivog razvoja u Bosni i Hercegovini

Hotel Hills, Sarajevo 12. juni 2018
Sweden
SDGs
UN

O konferenciji

Konferencija predstavlja platformu za promoviranje ciljeva održivog razvoja i podizanje svijesti o izuzetno važnoj ulozi preduzeća u njihovom ostvarivanju. Učesnici konferencije će se osvrnuti na globalne teme u kontekstu Bosne i Hercegovine, uključujući, između ostalog, i odgovorno upravljanje resursima i zaštitu okoliša, etično poslovanje, otvaranje kvalitetnih radnih mjesta i njihov uticaj na imidž i konkurentnost preduzeća. Tokom konferencije će se također razgovarati i o pitanjima korporativne društvene odgovornosti, jednakim mogućnostima i rodnoj ravnopravnosti. Cilj konferencije je predstaviti iskustva švedskih i bh. preduzeća koja posluju u skladu s ciljevima održivog razvoja, ostvarujući tako veći rast, uz smanjenje poslovnih rizika.

Bitno je napomenuti da će konferencija biti prilika za preduzeća koja žele da održivi razvoj bude sastavni dio njihovih osnovnih djelatnosti i poslovnih modela iskažu svoju zajedničku predanost i da doprinesu ostvarenju Agende 2030 u Bosni i Hercegovini.

Uvodni govori

Sezin Sinanoglu

rezidentna koordinatorica UN-a u Bosni i Hercegovini

Mirko Šarović

ministar, Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine

Johannes Oljelund

generalni direktor za međunarodnu razvojnu saradnju, Ministarstvo vanjskih poslova Švedske

Glavni govornici

Ola Rosling

G. Ola Rosling je predsjednik i suosnivač fondacije Gapminder, koju je osnovao skupa sa svojom suprugom i ocem.

Od 1999. godine Ola je bio na čelu razvoja softvera Trendalyzer kojeg je Google otkupio 2007. godine. U Google-u su Ola i njegov tim uveli grafikon u pokretu (Motion Chart) kao dio Google-ovih proračunskih tabela (Google Spreadsheets). Kao direktor upravljanja proizvodima za javne podatke Google-a, Ola je pomogao ostvarivanje demokratiziranog pristupa javnim statističkim podacima tako što je razvio infrastrukturu neophodnu da bi zvanični statistički podaci postali dio rezultata pretrage na Google-u. Ola i Anna su se vratili u Gapminder 2011. ... Više informacija
Od 1999. godine Ola je bio na čelu razvoja softvera Trendalyzer kojeg je Google otkupio 2007. godine. U Google-u su Ola i njegov tim uveli grafikon u pokretu (Motion Chart) kao dio Google-ovih proračunskih tabela (Google Spreadsheets). Kao direktor upravljanja proizvodima za javne podatke Google-a, Ola je pomogao ostvarivanje demokratiziranog pristupa javnim statističkim podacima tako što je razvio infrastrukturu neophodnu da bi zvanični statistički podaci postali dio rezultata pretrage na Google-u. Ola i Anna su se vratili u Gapminder 2011. kako bi razvili besplatne nastavne materijale za izgradnju svjetonazora zasnovanog na činjenicama.
  1. Ola je skovao riječ Factfulness koju danas Gapminder promovira kako bi edukaciju na temu održivog razvoja učinio manje ideološkom, a više zasnovanoj na činjenicama. Skupa sa Annom i Hansom, Ola je autor knjige Factfulness, koja je objavljena u aprilu 2018.

Saša Bešlić

G. Saša Bešlić je direktor održivih finansija u Banci Nordea. Jedan je od najpriznatijih švedskih eksperata iz oblasti finansija i održivosti.

Jedan od najistaknutijih stručnjaka u Švedskoj na polju društveno odgovornog poslovanja je Saša Bešlić, rođeni Zeničanin koji je u 21. godini života došao u Švedsku, a 2011. godine proglašen je za najmlađeg lidera svijeta na World Economic Forumu, te je 2013. godine dobio priznanje kraljevsku medalju. Saša Bešlić ima preko 15 godina iskustva u savjetovanju i radu sa multinacionalnim kompanijama na pitanjima investicija u Africi, Aziji i zemljama bivšeg Sovjetskog Saveza. Također ima veliko iskustvo u povezivanju rizika sa mogućnostima ... Više informacija
Jedan od najistaknutijih stručnjaka u Švedskoj na polju društveno odgovornog poslovanja je Saša Bešlić, rođeni Zeničanin koji je u 21. godini života došao u Švedsku, a 2011. godine proglašen je za najmlađeg lidera svijeta na World Economic Forumu, te je 2013. godine dobio priznanje kraljevsku medalju.

Saša Bešlić ima preko 15 godina iskustva u savjetovanju i radu sa multinacionalnim kompanijama na pitanjima investicija u Africi, Aziji i zemljama bivšeg Sovjetskog Saveza. Također ima veliko iskustvo u povezivanju rizika sa mogućnostima u okviru ESG (okoliš, društvo, uprava), u izradi komercijalnih strategija za integraciju ovih pitanja u upravljanje kapitalom, finansiranje kompanija i proizvoda.

U finansijskom sektoru Saša je također bio direktor održivih investicija u upravi kapitalom u Banci Nordea, generalni direktor Nordea Funds AB, globalni direktor odgovornog ulaganja i angažmana u Banco/ABN AMRO i konsultant Svjetske banke. bio je član mnogobrojnih odbora i stručnih grupa, kao što je Inicijativa za promoviranje transparentnosti ekstraktivnih grana industrije i predsjedavao je grupom za unapređenje kvaliteta vode u okviru globalnog partnerstva UNEP-a i finansijskog sektora.

Susanne Sweet

Gđa Susanne Sweet je vanredna profesorica na ekonomskom fakultetu u Štokholmu i direktorica istraživanja u Centru Mistra za održiva tržišta.

Njen istraživački rad obuhvata niz tema iz oblasti korporativne održivosti i odgovornosti. 2004. je sa tri doktoranta osnovala grupu za istraživanje održivosti, SuRe, koja je 2007. dobila svjetsku nagradu za „izvanredno i konkretno istraživanje u oblasti korporativne društvene odgovornosti.“ Susanne je trenutno članica upravljačkog tima i vodi istraživački program za održivu modu u cilju uvođenja sistemskih promjena u švedsku modnu industriju koje će dovesti do održivog razvoja industrije i šireg društva. Također radi na istraživanju koncepata angažmana zajednice i izučava ... Više informacija
Njen istraživački rad obuhvata niz tema iz oblasti korporativne održivosti i odgovornosti. 2004. je sa tri doktoranta osnovala grupu za istraživanje održivosti, SuRe, koja je 2007. dobila svjetsku nagradu za „izvanredno i konkretno istraživanje u oblasti korporativne društvene odgovornosti.“ Susanne je trenutno članica upravljačkog tima i vodi istraživački program za održivu modu u cilju uvođenja sistemskih promjena u švedsku modnu industriju koje će dovesti do održivog razvoja industrije i šireg društva.

Također radi na istraživanju koncepata angažmana zajednice i izučava rudarsku industriju u južnoj Africi, Švedskoj i Australiji. članica je i suosnivačka partnerica Nordijskog centra za korporativnu održivost koji provodi zajednička istraživanja sa fokusom na nordijske zemlje.

Katarina M. Eriksson

Gđa Katarina Eriksson je viša menadžerica za projekte i razvoj partnerstva u Tetra Lavalu.

Katarina radi u Uredu za hranu za razvoj od 2000. pomaže klijentima Tetra Paka da izrade i zagovaraju programe korištenja mlijeka u ishrani u školama. Katarina radi na izradi prijedloga/projekata za proizvode od mlijeka u školama sa kolegama, partnerima i klijentima, predstavlja grupu na sastancima na visokom nivou u inostranstvu i seminarima, obilazi klijente, itd. Također je odgovorna za izradu projekta “Finansiranje za razvoj”. Zagovara javno-privatno partnerstvo kod organa vlasti, donatora i drugih. Razvija i pregovara o partnerstvima sa organizacijama ... Više informacija
Katarina radi u Uredu za hranu za razvoj od 2000. pomaže klijentima Tetra Paka da izrade i zagovaraju programe korištenja mlijeka u ishrani u školama. Katarina radi na izradi prijedloga/projekata za proizvode od mlijeka u školama sa kolegama, partnerima i klijentima, predstavlja grupu na sastancima na visokom nivou u inostranstvu i seminarima, obilazi klijente, itd. Također je odgovorna za izradu projekta “Finansiranje za razvoj”.

Zagovara javno-privatno partnerstvo kod organa vlasti, donatora i drugih. Razvija i pregovara o partnerstvima sa organizacijama koje finansiraju i provode projekte.

Daniel Paska

G. Daniel Paska je direktor Ericssonovog programa za održivost i korporativnu odgovornost za nordijske zemlje i Centralnu Aziju.

Daniel je u kompaniji od 2015. Prethodno je radio u agencijama za održivost u organima vlasti, telekomunikacijskoj i finansijskoj industriji. Daniel je trenutno direktor projekta Tehnologija za dobro čiji je cilj osigurati da do 2030. svi imaju pristup čistoj vodi. Više informacija
Daniel je u kompaniji od 2015. Prethodno je radio u agencijama za održivost u organima vlasti, telekomunikacijskoj i finansijskoj industriji. Daniel je trenutno direktor projekta Tehnologija za dobro čiji je cilj osigurati da do 2030. svi imaju pristup čistoj vodi.

Moderator

Jakov Avram

Dugogodišnji televizijski novinar i voditelj. Posljednjih sedam godina uređuje sedmični magazin Al Jazeera Business i radi kao novinar u Business redakciji Al Jazeere Balkans.

Voditeljica konferencije

Emina Pazalja

Televizijska voditeljica i producentica informativnog programa.

Producent i voditelj Dnevnika i Regionalnih vijesti na N1 Televiziji, ekskluzivnom regionalnom informativnom partneru CNN-a.

Panelisti

Diana Bevanda

voditeljica razvoja ljudskih resursa, UniCredit Bank d.d.

Saša Trivić

pomoćnik direktora, Krajina Klas

Rešad Behlulović

direktor Općeg sektora, Alma Ras

Faris Začina

osnivač i predsjednik, Ministry of Programming

Melika Husić-Mehmedović

vanredna profesorica na Odsjeku za marketing, Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu

Dragana Mujanović

menadžerica razvoja ljudskih resursa, dm drogerie markt

Vernisa Rejhan

direktorica operacija, Softhouse Balkans

Bojan Bajić

predsjednik, WEFEC

Mirza Bihorac

direktor, PricewaterhouseCoopers

Emir Gusinac

menadžer velikih kupaca, SKF Bosna i Hercegovina

Mira Stanojević

direktorica nabave i prodaje, Omorika reciklaža

Selma Mašnić

menadžerica za investicije i upravljanje okolišem, Prevent Group CEE

Adin Fakić

direktor, Milkos

Mirjana Brlečić-Bujanić

rukovoditeljica Službe za javne i regulatorne poslove – poslovna jedinica Adria, Coca-Cola HBC

Salih Teskeredžić

osnivač i produkt dizajner, Gazzda

Almir Bajtarević

stručni saradnik za ISO standarde i zaštitu okoline, Heidelberg Cement

Dnevni red

Sustainable Business Report BS

SuperTribe sesija/sjednica Softhouse & Nagrade za Biznis lidere održivog razvoja BS

RADNA MJESTA 2030

POSLOVI 2030 / PLANETA 2030

09:30 - 10:00

Registracija učesnika

10:00 - 10:20

Uvodni govori

nj.e. g. Mirko Šarović, ministar, Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine

g. Johannes Oljelund, generalni direktor za međunarodnu razvojnu saradnju, Ministarstvo vanjskih poslova Švedske

gđa Sezin Sinanoglu, rezidentna koordinatorica UN-a u Bosni i Hercegovini

10:20 - 10:45

Ciljevi održivog razvoja/Uvodno predavanje

g. Ola Rosling, predsjednik Gapminder fondacije, Švedska

Tema 1: Smanjenje negativnih uticaja na okoliš i efikasno korištenje resursa Icon

Tema 1: Smanjenje negativnih uticaja na okoliš i efikasno korištenje resursa

Kroz dvije panel diskusije će se obraditi teme efikasne upotrebe i održivog upravljanja prirodnim resursima te mijenjanja navika potrošača u cilju održive proizvodnje.

10:45 - 11:45

Panel 1: Sa manje postići više – efikasno korištenje i održivo upravljanje prirodnim resursima

Uvodničar:

g. Saša Bešlić, direktor održivih finansija, Banka Nordea

 

Panelisti:

g. Adin Fakić, direktor, Milkos

gđa Mirjana Brlečić-Bujanić, rukovoditeljica Službe za javne i regulatorne poslove – poslovna jedinica Adria, Coca-Cola HBC

gđa Selma Mašnić, menadžerica za investicije i upravljanje okolišem, Prevent Group CEE

g. Salih Teskeredžić, osnivač i produkt dizajner, Gazzda

g. Saša Trivić, pomoćnik direktora, Krajina Klas

11:45 - 12:15

PAUZA ZA KAFU

12:15 - 13:15

PANEL 2: Odgovorna potrošnja za održivu proizvodnju

Uvodničar:

gđa Susanne Sweet, vanredna profesorica na Ekonomskom fakultetu u Štokholmu

 

Panelisti:

g. Mirza Čostović, direktor, Artisan

g. Almir Bajtarević, stručni saradnik za ISO standarde i Zaštitu okoline, Heidelberg Cement

g. Rešad Behlulović, direktor Općeg sektora, Alma Ras

gđa Mira Stanojević, direktorica nabave i prodaje, Omorika reciklaža

gđa Melika Husić-Mehmedović, vanredna profesorica na Odsjeku za marketing, Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu

13:15 - 14:00

PAUZA ZA RUČAK

Tema 2: Kako etičko poslovanje utiče na privatni sektor Icon

Tema 2: Kako etičko poslovanje utiče na privatni sektor

Diskusija će se usredotočiti na pitanja kako etičko ponašanje i mjere protiv korupcije mogu uticati na poslovne rezultate i konkurentne prednosti u privatnom sektoru.

14:00 - 15:00

PANEL 3: Šanse koje pruža etičko poslovanje

Uvodničar:

g. Daniel Paska, direktor programa Tehnologija za dobrobit, Ericsson

 

Panelisti:

g. Emir Gušinac, menadžer velikih kupaca, SKF Bosna i Hercegovina

g. Bojan Bajić, predsjednik, WEFEC

g. Mirza Bihorac, direktor, PricewaterhouseCoopers

g. Goran Vukoje, direktor, Mljekara Pađeni

Tema 3: Ciljevi održivog razvoja u funkciji kreiranja kvalitetnih radnih mjesta Icon

Tema 3: Ciljevi održivog razvoja u funkciji kreiranja kvalitetnih radnih mjesta

Panel se fokusira na ulogu privatnog sektora u kreiranju poslova, jačanju tržišta i izgradnji održivih zajednica putem ojačavanja principa jednake mogućnosti i rodne ravnopravnosti.

15:00 - 16:00

PANEL 4: Kvalitetna radna mjesta čine kompanije konkurentnijim

Uvodničar:

gđa Katarina M Eriksson, viša projektna menadžerica, Program Hrana za razvoj, Tetra Laval

 

Panelisti:

gđa Dragana Mujanović, menadžerica razvoja ljudskih resursa, dm drogerie markt d.o.o

g. Mersed Čamdžić, direktor, Mistral

gđa Vernisa Rejhan, direktorica operacija, Softhouse Balkans

g. Faris Začina, osnivač i predsjednik, Ministry of Programming

gđa Diana Bevanda, voditeljica razvoja ljudskih resursa, UniCredit Bank d.d.

16:00

ZAKLJUČCI

Ciljevi održivog razvoja i naša zajednička predanost

Sweden
SDGs
UN