EN

|

BIH

[userpro template=login login_redirect=http://zamisli2030.ba/]

Register

[userpro template=register register_redirect=http://zamisli2030.ba/]

Kroz projekt „Podrška pripreme za implementaciju Ciljeva održivog razvoja (SDG) i angažiranje privatnog sektora“, kojeg finansira Švedska, a implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini (UNDP u BiH), kreiran je i prvi urnek za pravljenje godišnjeg izvještaja o održivom poslovanju u Bosni i Hercegovini. Metodologija korištena za izradu urneka se temelji na Global Reporting Initiative (GRI) standardima. GRI je najprihvaćeniji svjetski okvir za izvještavanje o održivosti.

Ovaj oblik izvještavanja je trend u razvijenim zemljama te čak 96% od 250 najvećih svjetskih kompanija (G250) priprema sopstveni godišnji izvještaj o održivom poslovanju. Također, 72% kompanija iz G250 grupe svoje poslovanje povezuje sa Ciljevima održivog razvoja. U Bosni i Hercegovini tek nekoliko kompanija prati ovaj svjetski trend.

Firmama koje su bile finalisti Nagrade za biznis lidere održivog razvoja 2020 uručeni su njihovi izvještaji o održivom poslovanju. Na ovaj način se promovira važnost nefinansijskog izvještavanja firmi u domenu održivog razvoja.

Izvještaji su kreirani na osnovu prijava tih kompanija za Nagradu za biznis lidere održivog razvoja, a sama prijava je bazirana na izvornoj metodologiji koju je razvio eminentni stručnjak prof. dr. Vjekoslav Domljan, rektor na Sarajevo Science and Technology School, jedan od najuglednijih ekonomista u BiH.

Odgovori koje su firme dostavile kroz prijavu poslužili su kao osnova za izvještaj o stanju provedbe Ciljeva održivog razvoja na nivou kompanije. Mnoga poduzeća shvaćaju društveno odgovorno poslovanje kao alat koji će im pomoći u izgradnji boljeg ugleda, jer uz negativnosti sagledava nove mogućnosti poslovanja.

U nastavku možete preuzeti dostupne izvještaje o održivom poslovanju:

2019

 

 

 

2020

2021

2022