EN

|

BIH

[userpro template=login login_redirect=http://zamisli2030.ba/]

Register

[userpro template=register register_redirect=http://zamisli2030.ba/]

Sweden
VTK BiH
SDGs
UNDP

O SDG Poslovnoj sedmici 2020

Nadovezujući se na rezultate prve SDG Poslovne konferencije organizirane kroz Projekt 2018. godine, te prve SDG Poslovne sedmice održane 2019. godine, SDG Poslovna Sedmica 2020 usredotočit će se na oporavak, vodstvo i inovacije kao osnove platforme za bolju izgradnju pomoću Ciljeva održivog razvoja kao vodećih načela. Nagrada za biznis lidere održivog razvoja 2020 i dalje će biti jedno od vodećih događanja Sedmice, zajedno sa nizom neovisno organizovanih događaja u okviru SDG Poslovne sedmice 2020.

 

5-9 oktobar 2020

 
 

5. oktobar 2020.

14:00h

On-line konferencija: Digitalna transformacija za održivu ekonomiju

5. oktobar 2020

Ovogodišnja poslovna sedmice održivog razvoja zvanično je otvorena online konferencijom „Digitalna transformacija za održivu ekonomiju“ na kojoj je predstavljena Evropska digitalna strategija (jedinstveno digitalno tržište), kao i specifični primjeri politika/mehanizama koji su korišteni u EU državama kao podrška ovoj vrsti tranzicije prema digitalnoj ekonomiji. Pored toga, predstavljena su dobra rješenja u oblasti digitalne transformacije u BiH. Konferenciju su otvorile Johanna Strömquist, ambasadorica Švedske u BiH, i Steliana Nedera, rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH. Konferencija je ukazala na puteve za integraciju stručnosti u procese digitalizacije, uključujući analitiku podataka, aplikacijska programska sučelja (API), umjetnu inteligenciju i mašinsko učenje i druge tehnologije koje korporacijama nude vrijedne načine za poboljšanje njihove konkurentnosti.

Na samom otvaranju SDG poslovne sedmice, Steliana Nedera je izjavila:

„Sa svojom relativno dobrom komunikacijskom i internetskom infrastrukturom i brzorastućim IT sektorom, Bosna i Hercegovina je u jedinstvenom položaju da iskoristi digitalizaciju za održivi ekonomski rast. Pandemija COVID-19 samo je dodatno naglasila potrebu ubrzane digitalne transformacije u svim sektorima, uključujući i privatni sektor.“

Eminentni predavači iz EU DG Connect, Švedske agencije za ekonomski i regionalni rast, Privredne komore Velikog vojvodstva Luksemburg, Centra za digitalnu transformaciju Privredne komore Srbije, Tetrapaka i drugi su učestvovali u događaju koji je organizovan u partnerstvu sa Vanjskotrgovinskom komorom Bosne i Hercegovine, ali i u saradnji s UNDP Accelerator Lab, D4D i EU4Business.

Događaj je organiziran u partnerstvu sa Vanjskotrgovinskom komorom Bosne i Hercegovine i u saradnji s UNDP Accelerator Lab, D4D i EU4Business.

Panel 1

Panel 2

6. oktobar 2020.

11:00h

Nagrada za biznis lidere održivog razvoja 2020

6. oktobar 2020.

Razvojni program Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini (UNDP BiH), uz podršku Švedske, je u Sarajevu na svečanoj ceremoniji, organizovanoj u Međunarodnom centru za djecu i mlade Novo Sarajevo, po drugi put proglasio Biznis lidere održivog razvoja u Bosni i Hercegovini.

Ceremonija dodjele Nagrade za biznis lidere održivog razvoja je završni događaj godišnjeg takmičenja za biznis lidere 2020 koje ima za cilj da promovira napore privatnog sektora u polju održivog razvoja u Bosni i Hercegovini.

Nagrade su dodijeljene u tematskim oblastima “Ljudi” i “Resursi i okoliš”, a proglašen je i ukupni pobjednik Nagrade.

Više informacija o Nagradi za biznis lidere održivog razvoja 2020. godine možete pronaći na https://zamisli2030.ba/bs/biznis-lideri-odrzivog-razvoja-2020/

7. oktobar 2020.

ODGOĐENO

Leaders Tribe koji organizira Softhouse Balkans – ODGOĐENO

ODGOĐENO

Tema ovogodišnjeg Leaders Tribe foruma je “Vodstvo u Krizi: Preispitivanje statusa quo“. Kriza je uvijek prilika da se stvari rade drugačije, da budu preispitane prevlađujuće i ustaljene ideje, stavovi i aktivnosti, te da se ponudi cjelovitiji pristup problemima koji su se činili suviše složeni za rješavanje. Organizovan u sklopu SDG Poslovne sedmice, ovaj Leaders Tribe okuplja stručnjake s različitih kontinenata širom svijeta kako bi sa vama razgovarali o promjeni paradigme koju ćemo morati projektirati ako želimo da vladajuće strukture, obrazovanje, zdravstvo i poslovni sektor funkcioniraju u korist naše planete.

Među govornicima će se naći nadahnjujuće vođe iz različitih dijelova svijeta (uključujući govornike iz Australije, Evrope, Sjeverne Amerike i Azije).

U saradnji sa Softhouse Balkans i Softhouse Švedska 

VRSTA DOGAĐAJA: ON-LINE

8. oktobar 2020.

11:00h

SDG Accelerator za mala i srednja preduzeća – Savjetodavni odbor

8. oktobar 2020.

Kompanije učesnice programa SDG Acceleratora za mala i srednja preduzeća (MSP) su održale prezentaciju poslovnih ideja pred Savjetodavnim odborom.

Na današnjem događaju svaka od kompanija je održala 10-minutnu prezentaciju kako bi demonstrirala poslovnu procjenu koja stoji iza rješenja. Nakon toga je Savjetodavni odbor, također u 10 minuta, dao svoje sugestije na predložene poslovne ideje.

Kako bi se ispoštovale sve propisane epidemiološke mjere, predstavnici kompanija čekali su svoj red za prezentaciju u odvojenoj sali, a prezentacije su pratili putem Zoom platforme. Putem Zooma prezentacije su pratili i članovi Savjetodavnog odbora iz Danske.

Savjetodavni odbor činili su Stine Kirsten Junge iz danskog UNDP-a, Amir Ćoralić, predsjednik Švedske privredne komore u BiH, Lada Buševac, direktorica kancelarije IFC-a u BiH, Igor Jokić iz Raiffeisen Banke BiH, Ismar Ćeremida ispred UNDP-a u BiH, Bahare Haghshenas i Soren Schou iz danskog Održivog inovacijskog huba acacia.

SDG Accelerator za MSP u BiH ima za cilj ubrzati inovacije i rast malih i srednjih preduzeća u BiH razvojem novih poslovnih rješenja koja su u skladu sa Ciljevima održivog razvoja. SDG Accelerator za MSP jedinstven je po tome što kombinira UNDP-ov uvid u izazove ugrađene u SDG-ove sa savjetima pažljivo odabranih stručnjaka, kao i savjetodavnim kompetencijama poznate kompanije Deloitte u procesu inovacije.

Organizuje se u okviru projekta „Podrška pripreme za implementaciju ciljeva održivog razvoja i uključivanje privatnog sektora“ kojeg implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH, a finansira Švedska.

U saradnji sa Deloitte

bih_sdg-accelerator_Zoom
bih_sdg-accelerator_Steliana-Nedera-1
bih_sdg-accelerator_Softhouse-1
bih_sdg-accelerator_savjetodavni-odbor
bih_sdg-accelerator_prezentacija-ideje
bih_sdg-accelerator_predstavnici-kompanija-1
bih_sdg-accelerator_Plantago-1
bih_sdg-accelerator_Koteks-2
bih_sdg-accelerator_Jaffa-komerc
bih_sdg-accelerator_druga-sala
bih_sdg-accelerator_clanovi-odbora
bih_sdg-accelerator_Plantago
previous arrow
next arrow
Shadow

9. oktobar 2020.

11:00h

Uloga preduzetničkih univerziteta u stvaranju nove generacije preduzetnika – i utemeljitelja i vlasnika preduzeća, i onih koji su u njima uposleni: Vizija 2030.

9. oktobar 2020.

Pod vodstvom Međunarodnog univerziteta Burch, na SDG Poslovnoj sedmici predstavljen je panel na kojem su mladi inovatori i biznis lideri sektora imali priliku razgovarati o budućnosti poslovanja i vrijednosti obrazovanja za poticanje novih poduzetnika, kao i o podršci internetskom poslovanju kompanija.

Događaj je također angažirao mlade ljude kroz natjecanje na društvenim mrežama koje je rezultiralo odabirom najinovativnijeg rješenja studenata koje se temelji na SDG-ovima. Najbolja inovacija nagrađena je kroz Projekt.

Na popisu panelista bili su predstavnici priznatih lidera u poslovnom sektoru i pobjednici inovacijskog izazova.

U saradnji sa International Burch University

VRSTA DOGAĐAJA: ON-LINE