EN

|

BIH

[userpro template=login login_redirect=http://zamisli2030.ba/]

Register

[userpro template=register register_redirect=http://zamisli2030.ba/]

Resursi

Dobrovoljni izvještaj BiH

U 2015. godini sve države članice Ujedinjenih nacija obvezale su se da će implementirati UN Agendu 2030 i njenih 17 ciljeva održivog razvoja koji predstavljaju temelj za izgradnju mira i prosperiteta za ljude i planetu, eliminiranje siromaštva i gladi, eliminiranje diskriminacije u svim njenim oblicima, uz osiguranje jednakih prava i mogućnosti za sve žene i muškarce, i osiguranje da je naša planeta zaštićena.

UN Agenda 2030 pomaže državama da se obavežu, usklade i mjere svoj doprinos takvom ambicioznom ali ključnom naporu. Bosna i Hercegovina je jedna od 190 potpisnica UN Agende 2030 posvećene postizanju ciljeva održivog razvoja.

Dobrovoljni izvještaj, koji je prezentovan 16. jula 2019. godine na HLPF u Njujorku su zajednički razvile relevantne institucije na svim administrativnim nivoima u BiH , informira o procesu koji se provodi u našoj zemlji, koji je do sada angažirao hiljade ljudi. Nadalje, koristit će se u svim procesima strateškog planiranja koje institucije Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, Federacije Bosne i Hercegovine i Brčko Distrikta počinju 2019. godine.

Izvještaj o održivom poslovanju

Izvještaj o održivom poslovanju – Mapiranje ciljeva održivog razvoja u odnosu na lance vrijednosti u sektoru proizvodnje namještaja i dijelova za automobile u Bosni i Hercegovini predstavlja inovativan pristup u identifikaciji indikatora ciljeva održivog razvoja u lancima vrijednosti u sektoru proizvodnje namještaja i automobilske industrije, koji mogu pomoći u mjerenju i praćenju utjecaja ciljeva održivog razvoja i  njihovog uticaja na pojedinačne dijelove odabranog lanca vrijednosti.

Planeta i 17 Ciljeva

Želiš da saznaš više o Ciljevima održivog razvoja?
Mi vjerujemo da je ovaj strip odlična alatka za nastvnike i roditelje da upoznamo djecu i mlade sa Ciljevima održivog razvoja.

Vodič za ljenjivce za spašavanje svijeta

Zaustaviti siromaštvo. Poraziti nejednakosti i nepravednost. Zaustaviti globalno zagrijavanje. Vau! Ciljevi održivog razvoja su jako bitni jer mogu promijeniti svijet u kojem živimo i zahtjevaju suradnju između vlada, međunarodnih organizacija i svjetskih vođa. Djeluje sasvim nemoguće da prosječna osoba napravi bilo kakav impakt. Da li biste trebali jednostavno odustati?

Ne! Promjene počinju od vas. Zaista. Svako ljudsko biće na planeti, pa čak najlijeniji i najnezainteresovaniji među nama je dio rješenja.

Srećom, postoji nekoliko jako jednostavnih navika koje možemo uključiti u svakodnevnu rutinu kojim, ukoliko svi odlučimo učestvovati, možemo napraviti veliku razliku.

Pogledajte ovih samo nekoliko stvari koje možete učiniti kako biste ostavili svoj trag.

Ciljevi održivog razvoja

Više o Ciljevima održivog razvoja i aktivnostima koje se rade sa ciljem promovisanja i implementiranja ovih ciljeva u svijetu možete naći ovdje.

United Nations Global Compact

Global Compact je inicijativa Ujedinjenih naroda za uvođenje društveno odgovornog poslovanja, i najveća je takva inicijativa koja predstavlja jedinstveni primjer saradnje poslovnog svijeta i međunarodne zajednice. Uz kompanije okuplja i predstavnike akademske zajednice, civilnog društva, vlada, poslovnih udruženja te samog UN-a.

Ovdje možete naći poziv kompanijama da usklade strategije i operacije sa univerzalnim principima o ljudskim pravima, radu, okolišu i borbi protiv korupcije, te da poduzmu radnje kako bi unapredili društvene ciljeve.

coursera.org

Želiš znati šta je to održivi razvoj. Sada to i možeš! Coursera je pripremila odličan kurs i prijave su još uvijek otvorene. Više informacija možeš naći na ovom linku.