EN

|

BIH

[userpro template=login login_redirect=http://zamisli2030.ba/]

Register

[userpro template=register register_redirect=http://zamisli2030.ba/]

NAGRADA ZA BIZNIS LIDERE ODRŽIVOG RAZVOJA
ZA 2019.

Bosna i Hercegovina

12. juni 2019. godine, Sarajevo

Nagrada za biznis lidere održivog razvoja u Bosni i Hercegovini

Nagrada za biznis lidere održivog razvoja u Bosni i Hercegovini je prva godišnja nagrada ove vrste u Bosni i Hercegovini s ciljem promocije aktivnosti privatnog sektora u oblasti održivog razvoja u zemlji.

Privatne kompanije već implementiraju hvale vrijedne aktivnosti i strategije koje doprinose ciljevima održivog razvoja, kako na globalnoj razini, tako i u Bosni i Hercegovini. Nagrada za biznis lidere održivog razvoja ima za cilj:

  • prepoznati i istaknuti napore privatnih kompanija u realizaciji ciljeva održivog razvoja u BiH,
  • motivirati druge aktere u privatnom sektoru da uvrštavaju ciljeve održivog razvoja u svoje poslovne modele.

Fokus nagrade jeste stvaranje dobrih radnih mjesta i zaštita okoliša. Stoga su kroz ovu aktivnost identificirani biznis lideri održivog razvoja u Bosni i Hercegovini za 2019. godinu u dvije tematske oblasti a to su “Ljudi” i “Resursi i okoliš”. Nagrada se dodjeljuje za male, srednje i velike poslovne subjekte u BiH. Nagrada se organizira u okviru projekta „Podrška pripreme za implementaciju Ciljeva održivog razvoja (SDGs) i angažiranje privatnog sektora“ kojeg provodi UNDP i finansira Vlada Švedske.

Prijave su zatvorene

Prijave su zatvorene

Period za prijave

01/01/2019 – 22/03/2019

Sweden
VTK BiH
SDGs
UNDP

Tematske oblasti i kategorije

Nagrada za biznis lidere održivog razvoja dodjeljuje se malim, srednjim i velikim kompanijama koje prijave svoje projekte koji doprinose održivom razvoju u Bosni i Hercegovini. Kompanije su se mogle prijaviti sa jednim ili više projekata u okviru predloženih tema (jedan projekat za temu  “Ljudi” i drugi projekat za temu “Resursi i okoliš”).

Nagrada za najbolje projekte na temu “Ljudi” dodijeljena je kompanijama u kategorijama mala, srednja i velika preduzeća. Također, nagrada za najbolje projekte na temu “Resursi i okoliš” dodijeljena je kompanijama u kategorijama mala, srednja i velika preduzeća.

Dodijeljena je i nagrada za ukupnog pobjednika (Apsolutni pobjednik). Ukupni pobjednik je biran među kompanijama koje su prijavile jedan ili više projekata u obje tematske oblasti te koje ostvaruju izuzetne rezultate u obje kategorije.

Dvije glavne teme za sve kategorije kandidata bile su sljedeće (kliknite na poveznicu u nastavku za informacije o predmetu evaluacije):

LJUDI

Nagrada za biznis lidere održivog razvoja za 2019. u ovoj kategoriji dodjeljuje se kompanijama koje su inspiracija drugima zbog načina na koji postupaju sa svojim uposlenicima i klijentima i omogućuju dostojanstven rad (SDG 8. i SDG 10). Posebna pažnja se posvećuje prepoznavanju kompanija koje su vodeće u osiguranju radnih uslova i postupanju sa ženama u svojim kompanijama (SDG 5). Nagrada će također promovirati etičko poslovanje i rješenja koja dovode do politika nulte korupcije na razini preduzeća (SDG 16).

RESURSI I OKOLIŠ

Nagrada za biznis lidere održivog razvoja u BiH za 2019. u ovoj kategoriji dodjeljuje se kompanijama koje dokazuju da razmišljaju o svom ekološkom ​​otisku kao i onima koje namjenski i kontinuirano unapređuju svoje lance vrijednosti (SDG 12. i SDG 9). Također će se vrednovati ulaganja u ljudske resurse, istraživanje i razvoj i nove tehnologije te proces inovacija unutar kompanije (SDG 5. i 11).

Kako se prijaviti?

Proces prijave temeljio se na e-aplikaciji dostupnoj na ovoj web stranici. Koristeći e-obrasce, kompanije su odlučivale da li da dostave prijave u jednoj ili obje tematske oblasti. Samo kompanije koje su se prijavileu obje tematske oblasti bile su kandidati za Apsolutnog pobjednika Nagrade za biznis lidere održivog razvoja u BiH (prema kriterijima za odabir ukupnog pobjednika).

Nagrada je bila otvorena za sva preduzeća iz privatnog sektora iz Bosne i Hercegovine i one koje imaju svoje registrirane poslovne subjekte na području Bosne i Hercegovine i zapošljavaju građane Bosne i Hercegovine.

Mala, srednja i velika preduzeća mogla su prijaviti projekte koji odražavaju njihove napore na rješavanju pitanja održivog razvoja, donose profit i čine kompanije otpornijim, uz istovremeno poboljšanje životnog standarda građana Bosne i Hercegovine. Prijave za Nagradu za biznis lidere održivog razvoja u BiH bile su otvorene od 1. januara do 22. marta 2019. godine.

NAPOMENA: Projekat je zadržao pravo povlačenja priznanja za biznis lidere održivog razvoja u slučaju da kompanija ugrozi realizaciju SDG-a i Agende do 2030. godine u cjelini ili se naknadno utvrdi kao reputacijski rizik za kampanju Nagrade za biznis lidere održivog razvoja ili UN/UNDP.

Svečanost dodjele nagrada

Imena dobitnika Nagrade za biznis lidere održivog razvoja u BiH za 2019. godinu bila su objavljena u Sarajevu 12. juna 2019. godine.

Dodjela nagrada za biznis lidere održivog razvoja bila je vrhunac “sedmice promocije važnosti održivog razvoja u BiH – SDG week”. Organizirana je kao gala događaj u večernjim satima uz prisustvo visokopozicioniranih i istaknutih predstavnika privatnog sektora (uključujući ugledne goste i predstavnike švedskih kompanija).

Dobitnici su dobili priznanje „Nagrada za biznis lidere održivog razvoja u BiH za 2019. godinu – Pobjednik“. Dobitnicima je dozvoljeno da koriste dodijeljeno priznanje u svojoj poslovnoj komunikaciji i na e-platformama. U saradnji sa UN Global Compact mrežom, projekat je dostavio informacije o pobjednicima u svakoj kategoriji u cilju moguće selekcije za Globalnu nagradu za prvake u realizaciji ciljeva održivog razvoja (https://www.globalsdgawards.com). Najbolji projekti su promovisani prilikom značajnijih dešavanja UN-a i UNDP-a tokom 2019/2020. godine.

Preduzeća u užem izboru koja nisu bila izabrana nagrađena su certifikatima i priznanjem („Nagrada za biznis lidere održivog razvoja u BiH za 2019. godinu – Finalista“) koje mogu koristiti u svojim web prezentacijama i poslovnoj komunikaciji tokom 2019/2020. godine.

Želite li saznati više o Ciljevima održivog razvoja?

Na Samitu za održivi razvoj 25. septembra 2015. godine, zemlje članice UN-a usvojile su Agendu za održivi razvoj do 2030. godine, koja uključuje set od 17 Ciljeva održivog razvoja (SDGs) za okončanje siromaštva, borbu protiv nejednakosti i nepravde i rješavanje pitanja klimatskih promjena do 2030. godine.