EN

|

BIH

[userpro template=login login_redirect=http://zamisli2030.ba/]

Register

[userpro template=register register_redirect=http://zamisli2030.ba/]

Biznis lideri održivog razvoja u Bosni i Hercegovini za 2021. godinu – Inspiracija i primjer za druge

Dodjela Nagrada za biznis lidere održivog razvoja je završni događaj godišnjeg takmičenja za biznis lidere održivog razvoja u Bosni i Hercegovini za 2021. godinu koje ima za cilj da promovira napore privatnog sektora u polju održivog razvoja u BiH. Na prostoru tvrđave Kastel u Banjoj Luci, 1. jula 2021. godine, održana je ceremonija proglašenja treće generacije Biznis lidera održivog razvoja u Bosni i Hercegovini.

Nagrada za biznis lidere održivog razvoja prepoznaje i naglašava napore kompanija iz privatnog sektora koji se odnose na postizanje Ciljeva održivog razvoja u BiH i motivira nove preduzetnike da kreiraju svoje poslovne modele u skladu sa Ciljevima održivog razvoja. Organizuje se u okviru projekta „Podrška pripreme za implementaciju ciljeva održivog razvoja i uključivanje privatnog sektora“ kojeg implementira UNDP u BiH, a finansira Švedska.

Ove godine zvanični partner nagrade je Vanjskotrgovinska komora BiH, a čast da uruči jednu od nagrada imao je gospodin Ahmet Egrlić, predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH.

Metodologija za evaluaciju prijava razvijena je na osnovu metodologije UN Global Compact-a i Global Reporting Iniatiative (GRI) i prilagođena je lokalnom kontekstu.

Biznis lideri održivog razvoja u Bosni i Hercegovini za 2021. godinu, odabrani su među 75 preduzeća koja su predala 106 aplikacija. Izborom su dobili priznanje da njihove aktivnosti i strategije doprinose Ciljevima održivog razvoja (SDG-ovi), kako na globalnom, tako i na nivou Bosne i Hercegovine, ali i zadatak da motivišu druge da slijede njihov primjer i uvrste SDG-ove u svoje poslovne modele. Dekarbonizacija, inovacija i stvaranje novih kvalitetnih radnih mjesta su njihova zajednička odrednica  i ono što ih izdvaja i daje dodatni pečat njihovom poslovanju.  

Prvo među jednakim je preduzeće Dekonta BH. Svojom globalnom prisutnošću i iskustvom u polju upravljanja opasnim otpadom i dekontaminacijama, kao i u tretmanu otpadnih voda, želi postići svoju viziju i biti i dalje izvrsno, koristiti inovativan pristup i tehnologije za zaštitu okoliša na održiv način. U ovom preduzeću kažu da stalno ulažu u osoblje, osiguravaju im najbolje uslove rada i postupaju prema njima dostojanstveno i s poštovanjem.

Pružamo usluge koje su održive i okolišno prihvatljive i na taj način promoviramo naš integritet poslovanja. Naši uposlenici su posvećeni rastu, razvoju naše kompanije i zaštiti okoliša“, naglašavaju u Dekonti BH, mikro preduzeću koje je u tematskoj kategoriji „Ljudi“ izabrano kao inspiracija ostalima u načinu stvaranja radnih mjesta.

Upravo zbog njihove posvećenosti ljudima prije svega, kao i načinu na koji doprinose stvaranju novih radnih mjesta i razvoju lanca vrijednosti temeljem saradnje s dionicima, Ministry of Programming, preduzeće za softverski dizajn, razvoj i investicije, specijalizirano za rad sa startup-ima, izabrano je u kategoriji srednjih preduzeća za biznis lidera održivog razvoja u tematskoj kategoriji „Ljudi“. Za samo četiri godine su postali najbrže rastuća IT kompanija u Bosni i Hercegovini i jedina kompanija iz BiH koja je rangirana na listi Financial Times FT1000. Vodilja im je ljudska inovacija kao preduslov za digitalnu transformaciju društva i zbog toga stvaraju startupe širom svijeta kako bi podržali razvoj održivih poslovnih ideja.

Naša životna filozofija i iskustvo, koje smo godinama gradili kao programeri upućuju na to da su ljudi najbitniji i da se njima mora posvetiti apsolutno svaka minuta. Ako želimo da gradimo održivu kompaniju, tada više nije ključan samo finansijski aspekt već i briga o našim uposlenicima, stvaranje kvalitetnih radnih mjesta i okruženja, etičko poslovanje i sve ostalo što je dio našeg poslovnog modela“, poručuju iz Ministry of Programming.

Lanaco, dobitnik u kategoriji velikih preduzeća, je također IT kompanija koja održivo raste i čiji poslovni model obuhvata ekonomski uspjeh i društvenu odgovornost. Ugodno radno okruženje i stimulativna primanja su ih sigurno svrstali u red najboljih, te s ponosom ističu da podstiču zaposlene na stalna usavršavanja, daju priliku mladima i posebnu pažnju posvećuju rodnoj ravnopravnosti.

Da i porodična preduzeća imaju mogućnost da budu prepoznata kao jedan od lidera održivog razvoja u Bosni i Hercegovini svjedoči nam primjer preduzeća Šumska tajna. Oni su pravi izbor za sve one koji se žele hraniti zdravo jer daju pečat organskim proizvodima.

Kontinuirano radimo na uspostavi sopstvenih prerađivačkih kapaciteta uz savremenu i ekološki održivu tehnologiju uzgoja i proizvodnje te primjenu standarda kvalitete u primarnoj organskoj proizvodnji. Organski uzgoj kojim se bavimo zahtijeva izuzetno čist okoliš tako da smo uspjeli da se transformišemo prema cirkularnoj ekonomiji, što smo shvatili kao prirodan izbor jer želimo da na tržište plasiramo certificirano organsko bobičasto voće, najviše kvalitete“, naglašavaju u Šumskoj tajni, dobitniku nagrade u tematskoj oblasti „Resursi i okoliš“ iz kategorije mikro preduzeća.

Proizvodnja zdravog voća i povrća uz održivi razvoj u agroproizvodnji i korištenje prirodnih blagodati poput čistog zraka, nezagađene zemlje i vode je premisa poslovnog modela preduzeća ESOF, koje je izabrano za biznis lidera održivog razvoja u kategoriji srednjih preduzeća.  

Briga za zaposlene i održivost posebno u vremenu zdravstvene i ekonomske krize uzrokovane globalnom pandemijom COVID-19 je bila u fokusu djelovanja preduzeća Coca Cola HBC B-H. Usmjernost na smanjenje njihovog tehnološkog otiska, recikliranje, smanjenje potrošnje energije i održivo poslovanje su ih i ove godine stavili u red najboljih te su ponijeli nagradu za biznis lidera u tematskoj oblasti „Resursi i okoliš“ u kategoriji velikih preduzeća.

Biznis lider održivog razvoja za 2021. godinu, odnosno ukupni pobjednik ovogodišnjeg takmičenja, a ujedno i pobjednik u kategoriji malih preduzeća u obje teme, je preduzeće Smrčak iz Zvornika.

Naša kompanija skuplja, uzgaja i distribuira bobičasto i jagodičasto voće, gljive i ljekovito bilje. Nudimo priliku samohranim majkama, mladima i osobama sa fizičkim poteškoćama da dostojanstveno žive od svoga rada u saradnji sa prirodom. Pratimo savremene trendove upravljanja kvalitetom i ciljeve održivog razvoja kao naš poslovni model. Naša proizvodnja je većinom namjenjena vanjskom, međunarodnom tržištu te upravo poslovanje zasnovano na prinicipima održivog razvoja jeste pravi odgovor na zahtjeve tržišta, posebno jer smo u fazi kada planiramo uvođenje novih proizvoda čime pravdamo titulu lidera u oblasti u kojoj djelujemo“, poručuju iz ovog preduzeća i dodaju da svi moramo da podižemo svijest o tome kako bi ostavili ovu našu planetu kao ljepše mjesto za život generacijama koje dolaze.

Prvi put ove godine, Nagrada za biznis lidere održivog razvoja je prepoznala i ulogu lokalne zajednice u kreiranju uslova za razvoj privatnog biznisa.  Uzajamna povezanost je naročito bila važna tokom trajanja pandemije COVID-19. Ove godine su podijeljene plakete jedinicama lokalne samouprave koje su, po razvijenoj metodologiji, dale najefektivniju i blagovremenu podršku privatnom sektoru.  Plakete su primili načelnici i gradonačelnici  Bosanske Krupe, Cazina, Doboja, Novog Sarajeva i Teslića. Nagradu je simbolično uručio gospodin Ahmet Egrlić.