EN

|

BIH

[userpro template=login login_redirect=http://zamisli2030.ba/]

Register

[userpro template=register register_redirect=http://zamisli2030.ba/]

Saša Bešlić

Jedan od najistaknutijih stručnjaka u Švedskoj na polju društveno odgovornog poslovanja je Saša Bešlić, rođeni Zeničanin koji je u 21. godini života došao u Švedsku, a 2011. godine proglašen je za najmlađeg lidera svijeta na World Economic Forumu, te je 2013. godine dobio priznanje kraljevsku medalju.

Saša Bešlić ima preko 15 godina iskustva u savjetovanju i radu sa multinacionalnim kompanijama na pitanjima investicija u Africi, Aziji i zemljama bivšeg Sovjetskog Saveza. Također ima veliko iskustvo u povezivanju rizika sa mogućnostima u okviru ESG (okoliš, društvo, uprava), u izradi komercijalnih strategija za integraciju ovih pitanja u upravljanje kapitalom, finansiranje kompanija i proizvoda.

U finansijskom sektoru Saša je također bio direktor održivih investicija u upravi kapitalom u Banci Nordea, generalni direktor Nordea Funds AB, globalni direktor odgovornog ulaganja i angažmana u Banco/ABN AMRO i konsultant Svjetske banke. bio je član mnogobrojnih odbora i stručnih grupa, kao što je Inicijativa za promoviranje transparentnosti ekstraktivnih grana industrije i predsjedavao je grupom za unapređenje kvaliteta vode u okviru globalnog partnerstva UNEP-a i finansijskog sektora.