EN

|

BIH

[userpro template=login login_redirect=http://zamisli2030.ba/]

Register

[userpro template=register register_redirect=http://zamisli2030.ba/]

NAGRADA ZA BIZNIS LIDERE ODRŽIVOG RAZVOJA
ZA 2019.

FINALISTI

SDG logo

LJUDI

Mala preduzeća

Softhouse Balkans

Decent Employer with the focus on Softhousers´ fulfillment at work

Softhouse Balkans se kroz svoj program Softhouse makes you grow / Softhouse ti pomaže u razvoju fokusira na: 1. Uposlenike, 2. Klijente, 3. Lokalnu zajednicu. Kroz sistem podrške, razvoja i stimulacija, te uključivanja svih članova tima u razmjenu znanja i iskustava, podržavaju globalni cilj “Dostojanstven rad i ekonomski rast”.

Isatis Software Solutions

NCare SMART

Isatis Software Solutions svojim rješenjem za farmakologiju – NCare SMART projektom direktno doprinosi smanjenju odlaganja lijekova kojima je istekao rok upotrebe i ostvarenju globalnog cilja ”Industrija, inovacije i infrastruktura”. Ova mala kompanija inovativnost nadograđuje i fokusom na brisanje nejednakosti među polovima tako što zapošljavaju žene na ključnim liderskim pozicijama a podjednaka prava, prilike i primanja osigurava za sve uposlenike i uposlenice.

Čip Sistemi d.o.o. Sarajevo

Organizacija besplatnih stručnih seminara za inžinjere i elektroinstalatere

Čip Sistemi d.o.o. Sarajevo svim svojim uposlenicama i uposlenicima – inžinjerkama, inžinjerima, elektroinstalaterkama i elektroinstalaterima nudi kvalitetne edukacije u skladu sa njihovim individualnim afinitetima i potrebama. Osiguravanje jednakih prilika i mogućnosti za razvoj ličnih i profesionalnih vještina, bez ikakve diskriminacije ili oganičavanja, je način na koji se direktno doprinosi ostvarenju globalnog cilja “Dostojanstven rad i ekonomski rast”.

Srednja preduzeća

GLORIA LINE d.o.o. BANJA LUKA

Efikasno upravljanje raspoloživim resursima u cilju poboljšanja uslova rada

Gloria line doo kroz svoj program Efikasnog upravljanja raspoloživim resursima sa ciljem poboljšanja uslova rada, svim uposlenicima koji utiču na kvalitet proizvoda osigurava potrebna ovlaštenja i znanja za poboljšanje upravljačkih procesa, procesa podrške i saradnje sa partnerima svih drugih poslovnih procesa. Stimuliše se i kontinuirano sprovodi usavršavanje i obuka zaposlenih u cilju osiguranja dodatnih znanja, koja zajedno sa uvježbanošću i iskustvom osiguravaju kvalitetno obavljanje svih procesa, doprinose ostvarenju globalnog cilja “Dostojanstven rad i ekonomski rast”.

Kakanj Cement

Obaveze održivog razvoja 2030 ("Sustainability commitments 2030")

Kakanj Cement implementira Ciljeve održivog razvoja, kao nastavak korporativne strategije HeidelbergCement kompanije “Sustainability Ambitions 2020”, čiji je fokus bio usmjeren na pet okolinskih oblasti: efikasna upotreba resursa, zaštita klime, redukcija uticaja na okoliš, upravljanje i promocija biodiverzitetom, održiva gradnja – a većim dijelom su ostvareni već do kraja 2017. godine, dok je kroz HR politike i strategije kompanija posvećena kvalitetnom upravljanju i očuvanju ljudskih resursa. Usvajanje Ciljeva održivog razvoja podstaklo je HeidelbergCement da svoju Strategiju održivog razvoja do 2030 godine u potpunosti bazira upravo na ovim ciljevima, i podrazumijeva potpunu implementaciju čak 13 od ukupno 17 Ciljeva održivog razvoja.

Mistral Technologies

Mistral as a decent place of work

Mistral Technologies razvio je svoju internu Akademiju znanja u kojoj su redovne sesije razmjene znanja i kursevi, pri čemu je obaveza uposlenika da nastave da razvijaju svoja znanja i kompetencije, čime u konačnici doprinose rastu kompanije i boljim poslovnim rezultatima. Redovne aktivnosti na razvoju i podršci uposlenicima obuhvataju transparentan protok informacija, prikupljanje povratnih informacija kao i angažman na puno radno vrijeme profesora engleskog jezika, te psihologa koji je na raspolaganju za pomoć i podršku uposlenima. Ovako Mistral Technologies doprinosi ostvarenju globalnih ciljeva “Dostojanstven rad i ekonomski rast” i “Kvalitetno obrazovanje”.

Velika preduzeća

UniCredit Bank d.d. Mostar

Employee Experience

UniCreditov projekt Employee experience, kojim se podržava globaljni cilj ”Dostojanstven rad i ekonomski rast” usmjeren je na cjelokupno promišljanje o iskustvima uposlenika kroz njihov radni vijek. Područja koja projekt pokriva su: Pribavljanje, Razvoj, Promocija i Briga o radnicima, koje je UniCredit targetirao kao najznačajnije utjecaje na pozitivna iskustva rada u UniCreditu. Tokom 13 mjeseci razvijen je niz inicijativa usmjerenih na radnike. Kombiniranjem metodologije, projektnog vođenja i prezentacije ostvarenja pred visokim i srednjim menadžmentom, odakle je ideja i potekla, razvijale su se inicijative. Projektni tim je ideje crpio iz cijele organizacije kroz ankete i intervjue zaposlenika o tome što bi, po njihovom mišljenju, bilo korisno uvesti – što je u konačnici izuzetno utjecalo na relevantnost i korisnost isporučenih inicijativa.

Prevent

Omogućavanje kvalitetnih radnih mjesta i ekonomsko osnaživanje nerazvijenih lokalnih zajednica

Prevent je vodeći dobavljač u autoindustriji te jedan od lidera regiona u oblasti automotiva, namještaja, modne i tekstilne industrije, metalnih i plastičnih komponenti. U okviru strategije osnaživanja lokalne zajednice u općinama sa niskom stopom zaposlenih lica, Prevent je uspostavio podružnicu u Srebrenici za proizvodnju navlaka za ručice ručne kočnice, a tu dobru praksu nastavio je i u Stocu osnivanjem podružnice za proizvodnju zaštitne opreme. Prevent doprinosi doprinosi ostvarenju globalnog cilja ”Dostojanstven rad i ekonomski rast” i kroz Preventovu Online akademiju, kojom se uposlenicama i uposlenicima omogućava postizanje veće angažiranosti i efikasnija komunikacija među sektorima, a Takt Akademija – jedinstvena kombinacija teorijskog i praktičnog znanja omogućava razvoj vještina neophodnih za angažman u perspektivnim bh. industrijama.

dm drogerie markt d.o.o.

Briga o zdravlju uposlenika

dm drogerie markt d.o.o. u sklopu svoje korporativne kulture izuzetno brine o zdravlju i zadovoljstvu uposlenika, sa ciljem uspostavljanja harmonije između poslovnog i privatnog života kroz trajnu brigu o zdravlju duha i tijela. Stoga dm-ovi uposlenici u sklopu ponude besplatnih sistematskih pregleda (članovi uže porodice imaju beneficije) imaju i dodatne preglede, besplatne stomatološke usluge, a na raspolaganju im je i sala za rekreaciju, organizacija yoge i psihološko savjetovanje. Kontinuirano educiranje o zdravlju na radnom mjestu, dm Ženska utrka, dm sportske igre i predavanja Movember s ciljem podizanja svijesti o raku prostate, samo su neke od aktivnosti kojima dm doprinosi ostvarenju globalnog cilja ”Dostojanstven rad i ekonomski rast”.

RESURSI I OKOLIŠ

Mala preduzeća

Turboservis B-H d.o.o.

Prerada/repariranje turbokompresora

Turboservis B-H d.o.o. je prva bh. profesionalna firma za remont turbina, odnosno turbo kompresora za sva putnička i teretna vozila, te za ostale radne mašine i motore. Poslovanje je započelo prodajom novih turbokompresora, nastavljeno je otvaranjem radionice i popravkom oštećenih turbokompresora, a naposljetku su u prodajnu ponudu uvedeni i reparirani turbokompresori u zamjenu za stare. Kroz provjereno kvalitetnu reparaciju oštećenih dijelova kompanija kontinuirano radi na stvaranju novih vrijednosti, obzirom da tokom procesa repariranja turbokompresora, Turboservis B-H ponovno iskoristi 90% postojećih komponenti, isporučujući kvalitetu jednaku novom turbokompresoru, a preostalih 10% ide kompaniji za recikliranje metala. Ovakavim tokom procesa Turboservis doprinosi ostvarenju globalnog cilja “Odgovorna potrošnja i proizvodnja”.

Solar mont d.o.o. Gradiška

Tehničko-tehnološko unapređenje opreme za destilaciju

Osnovna djelatnost Solar monta, čije je sjedište u Gradišci, je proizvodnja opreme za preradu ljekovitog i aromatičnog bilja (generatori pare, destilatori, prateća oprema itd.), proizvodnja čeličnih konstrukcija, solarnih panela, peći za centralno grijanje, sušara za voće, povrće i ljekobilje, te ostale procesne i termoenergetske opreme. Najpoznatiji proizvod Solar monta je solarni kolektor za pripremu tople vode putem sunčeve energije, a osnovni dio kolektora je solarni panel koji je u potpunosti tehničko-tehnološko rješenje Solar monta. Ovo unapređenje se pokazalo izuzetno efikasno u primjeni, što je Solar montu donijelo mnoštvo priznanja. Solar mont tako osigurava pristup materijalno pristupačnoj, pouzdanoj, održivoj i modernoj energiji, što je globalni cilj broj 7.

Ljbilje d.o.o. Ljubinje

Povećanje prerađivačkih kapaciteta i proizvodnja gotovih proizvoda na bazi ljekovitog bilja

Ljbilje d.o.o. Ljubinje, specijalizirano je preduzeće za poslove iz oblasti poljoprivrede, ruralnog razvoja i razvoja organske proizvodnje aromatičnog, začinskog i ljekovitog bilja sa sjedištem u Ljubinju. Kroz potpuno zaokružen proces, od proizvodnje sadnog materijala, plantažnog uzgoja, otkupa samoniklog bilja, do finalnih proizvoda (čajevi, eterična ulja, mirisne kesice, hidrolati i kreme), a okviru dvije radne i četiri proizvodne jedinice, obavljaju se proizvodnja, destilacija i više faze prerade čiji su rezultat kozmetički proizvodi, kroz aktivno povećanje prerađivačkih kapaciteta i proizvodnju gotovih proizvoda. Zaokruženim ciklusom se maksimalno koriste dostupni resursi i doprinosi ostvarenju Cilja 12 odgovorne proizvodnje i potrošnje.

GOLD-MG d.o.o. Donji Žabar

Pokretanje procesa proizvodnje organskog đubriva iz nusprodukata korištenjem obnovljive energije

GOLD-MG d.o.o. iz Donjeg Žabara osnovan je 1995. god. kao SZR a glavna djelatnost bila je proizvodnja i prodaja stočne hrane. GOLD-MG danas koristi spostvene izvore obnovljive energije. Inovativnost ideje ogleda se u pokretanju procesa proizvodnje organskog đubriva iz odpadnih nusprodukata (korištenjem obnovljive energije) uz ostvarivanje dodatnih prihoda, izraženu energetsku efikasnost, te zadovoljavanje ekoloških i drugih društveno-socijalnih pozitivnih principa. Ovako GOLD-MG podržava globalni cilj “Odgovorna potrošnja i proizvodnja”. Proizvod zadovoljava i društveno socijalnu dimenziju održivog razvoja kroz konkuretntnost i dostupnost u ruralnim sredinama.

Srednja preduzeća

LANACO

ITivity akademija

LANACO Tehnološki centar, najveća „pametna zgrada“ u BiH i sjedište najveće privatne IT kompanije u BiH, sastoji se od glavne zgrade sa sedam nivoa ukupne površine 5.500 m2 i tehničkog objekta sa tri nivoa ukupne površine 4.500 m2 i tri jasno definisana centra: Data, Edukacioni i Konferencijski centar. Svi objekti su lako dostupni i licima sa invaliditetom. Zahvaljujući korištenju najmodernijih materijala pri izgradnji, te recikliranju otpada i korištenju tehnologija koje smanjuju ekološki otisak i time doprinose smanjenju potrošnje električne energije, što je verifikovano dobijanjem A certifikata o energetskoj efikasnosti, kompanija doprinosi ispunjenju SDG12. Usvojeni su i standardi za korištenje tehnologija kojima se smanjuje globalna potrošnja električne energije, što doprinosi SDG7. Tehnološki centar predstavlja ulaganje kompanije u budućnost, inovacije i naučno istraživanje i tako doprinosi ostvarenju SDG9. U kupovinu novih tehnologija koje direktno utiču na smanjenje ekološkog otiska u 2017. i 2018. godini uloženo je 7,8% od godišnjeg profita, a kompanija na godišnjem nivou za istraživanje i razvoj izdvaja 15,38% budžeta od prodaje.

D-Inženjering d.o.o.

Pomoć siromašnim uz “Tanjir više” u cilju zaštite okoliša

D-Inženjering d.o.o., kompaniju za inženjering projektovanje i nadzor, osnovala je grupacija Euro-Asfalt d.o.o. krajem 2009. godine. U sklopu ove kompanije registrovano je još pet poslovnih jedinica pod brend imenom “Mrvica”, te Poljoprivredno gazdinstvo i Farma krava i koza na Nišićima. Od oko 70 uposlenika, podjednak je omjer žena i muškaraca. “Mrvica” je jedan od najistaknutijih donatora hrane za “Tanjir više” incijativu građana koja ima za cilj da se višak hrane koji ostane nakon većih događaja, kao što su vjenčanja, konferencije, prijemi, promocije, iftari, proslijedi osobama kojima je obrok potreban, što je ujedno i doprinos ostvarenju globalnog cilja “Smanjenje siromaštva”.

Bihaćka pivovara d.d. Bihać

Ušteda energije korištenjem isparnih para

Tokom proizvodnje piva u Bihaćkoj pivovari posebno se vodi računa o uštedi u potrošnji energije, a samim tim i mazuta. Tokom procesa kuhanja piva isparava približno 30 hl za 1,5h. Ova para se ranije ispuštala direktno u atmosferu, dok se sada kondenzira u pogonskom postrojenju. Tako oslobođena toplotna energija se koristi ponovno za određene faze proizvodnog procesa, te na ovaj način Bihaćka pivovara učestvuje u ostvarenju globalnog cilja broj 12 “Održiva potrošnja i proizvodnja”.

Artisan d.o.o. Tešanj

Proizvodnja energije iz otpada

Artisan d.o.o. iz Tešnja je specijaliziran za ručnu proizvodnju visokokvalitetnog namještaja od masivnog drveta, modernog dizajna i upravo je insistiranje na ručnom radu ono što ih razlikuje od ostalih. Firma je osnovana 2007. godine zahvaljujući ljubavi porodice Ćostović prema obradi drveta i znanju stjecanom više od 60 godina. Izvozno je orijentirana kompanija (97%) i trenutno je najbrže rastući brend pod oznakom Made in BiH u ovoj industriji. Artisan drvnu sirovinu iskoristi 100% i bez ikakvog otpada. Drveni otpad se koristi kao energent za zagrijavanje: piljevina se automatski vuče ventilacijom sa mašina u kotlove i ta toplotna energija se koristi za sušenje i parenje drveta ali i zagrijavanje svih poslovnih prostorija Artisana. U ljetnom periodu, od piljevine se proizvodi pelet. Artisan tako doprinosi ostvarenju Cilja 12.

Kakanj Cement

Obaveze održivog razvoja 2030 ("Sustainability commitments 2030")

Kakanj Cement implementira Ciljeve održivog razvoja, kao nastavak korporativne strategije HeidelbergCement kompanije “Sustainability Ambitions 2020”, čiji je fokus bio usmjeren na pet okolinskih oblasti: efikasna upotreba resursa, zaštita klime, redukcija uticaja na okoliš, upravljanje i promocija biodiverzitetom, održiva gradnja – a većim dijelom su ostvareni već do kraja 2017. godine, dok je kroz HR politike i strategije kompanija posvećena kvalitetnom upravljanju i očuvanju ljudskih resursa. Usvajanje Ciljeva održivog razvoja podstaklo je HeidelbergCement da svoju Strategiju održivog razvoja do 2030 godine u potpunosti bazira upravo na ovim ciljevima, i podrazumijeva potpunu implementaciju čak 13 od ukupno 17 Ciljeva održivog razvoja.

Velika preduzeća

Coca-Cola HBC B-H d.o.o. Sarajevo

Zaštita energetskih resursa i klime

Coca-Cola HBC B-H d.o.o. Sarajevo kroz projekat Zaštite energetskih resursa i klime vodi otvoreni dijalog s dobavljačima o smanjenju emisije CO2 u cijelom lancu vrijednosti, od proizvodnje sirovina do upravljanja opremom za hlađenje na tržištu. Briga o resursima i okolišu podrazumijeva kompleksan pristup kroz: Povećanje energetske efikasnosti poslovanja; Prelazak na čistije izvore energije; Smanjenje emisija u lancu vrijednosti; Uvođenje novih tehnologija s niskom emisijom CO2; Promociju dobrih praksi i podizanje svijesti o uticaju klimatskih promjena. Ovako Coca-Cola HBC B-H doprinosi očuvanju klime, te odgovorno upravlja procesima proizvodnje i potrošnje, što su globalni ciljevi 12 i 13.

Water stewardship / Water Footprint

Coca-Cola HBC B-H d.o.o. Sarajevo fokusirana je na efikasno i odgovorno upravljanje vodnim resursima i svoj ”vodni otisak”. Usmjerena je na povećanje efikasnosti potrošnje vode u procesima kroz smanjenje njene upotrebe, recikliranje i obnovu, te uz stalno ulaganje u nove inovativne tehnologije. Ciljevi i pravci djelovanja su: Održivo korištenje izvora vode; Smanjenje upotrebe vode; Smanjenje upotrebe hemikalija; Tretiranje i prečišćavanje otpadne vode; Smanjenje upotrebe vode u lancu snabdijevanja; Zaštita lokalnih vodnih izvora i površinskih voda; Podizanje nivoa svijesti o značaju odgovornog upravljanja vodnim resursima. Coca-Cola HBC B-H ovim pravcima djelovanja čuva klimu, odgovorno upravlja procesima proizvodnje i potrošnje, ali i utiče na ekosistem povezan sa vodom, što su globalni ciljevi 6, 12 i 13.

AKOVA Group

Postrojenje za preradu životinjskog otpada i Sistem za recirkulaciju vode

AKOVA Group je preduzeće za proizvodnju i preradu peradi koje ima kompletan proizvodni sistem zasnovan na principu ‘od farme do stola’. Sastoji se od tri kompanije: Ovako, Brovis i Akova Impex, a ima oko 1000 uposlenika i 100 kooperanata. Proizvodi su poznati pod imenom OVAKO. Tokom procesa proizvodnje, svi nusproizvodi koji nisu namijenjeni za ljudsku potrošnju se ne bacaju, već se kao “prerađeni životinjski protein” koriste kao hrana za životinje na farmi, osim za životinje s krznom, hranu za kućne ljubimce i ribu. Sistem za recirkulaciju vode, odnosno prečišćavanje otpadnih voda omogućava višestruku upotrebu iste vode, čime se velike količine vode čuvaju i ne gube se. Sa ove dve moderne tehnologije AKOVA Group doprinosi ostvarenju globalnog cilja “Odgovorna potrošnja i proizvodnja”.

Prevent

Upravljanje otpadom i korištenje prirodnih resursa unutar principa cirkularne ekonomije i “zero waste” strategije

U Prevent-u je sve počelo od zaštitne odjeće, a danas u CEE regiji zapošljava preko 10.000 uposlenika, od čega samo u BiH 7.000. Vodeći je dobavljač u autoindustriji te jedan od industrijskih lidera CEE regiona u oblasti automotiva, namještaja, modne i tekstilne industrije, metalnih i plastičnih komponenti. Prevent proizvodi pelet od otpada drveta, smanjuje, odvaja i reciklira otpad koji nastaje u proizvodnji, te koristi materijale koji su reciklirani. U svrhu smanjenja potrošnje pitke vode koristi tehnološku vodu lošijeg kvaliteta iz vlastitih bunara za tehnološke i sanitarne potrebe. Prevent tako doprinosti osiguranju održivih oblika potrošnje i proizvodnje, što je Cilj održivog razvoja 12.

Sweden
VTK BiH
SDGs
UNDP