EN

|

BIH

[userpro template=login login_redirect=http://zamisli2030.ba/]

Register

[userpro template=register register_redirect=http://zamisli2030.ba/]

Došlo je to doba godine! Nagrada za biznis lidere održivog razvoja 2020

Preduzeća koja usvajaju održive strategije i prakse konkurentnija su i imaju bolje srednjoročne i dugoročne ekonomske rezultate. Ciljevi održivog razvoja (SDGs) kompanijama služe kao smjernice za procjenjivanje i upravljanje društvenim, ekonomskim i ekološkim rizicima, istovremeno poboljšavajući njihov ugled, imidž i strateški položaj na svjetskim tržištima. Procjenjuje se da su postizanjem SDG-ova tržišne mogućnosti za kompanije oko 12 biliona USD.

Ciljevi održivog razvoja i privatni sektor u BiH

Nagrada za biznis lidere održivog razvoja u BiH je godišnja nagrada koja ima za cilj promovisati napore privatnog sektora u polju održivog razvoja u Bosni i Hercegovini.

Aktivnost je organizovana u okviru projekta Podrška pripreme za implementaciju ciljeva održivog razvoja i uključivanje privatnog sektora, koji provodi UNDP i finansira Vlada Švedske.

Glavni cilj Nagrade za biznis lidere održivog razvoja u BiH je prepoznati i istaknuti napore kompanija privatnog sektora u pravcu postizanja SDG-ova u BiH. Nagrada također ima za cilj motivirati nove aktere u sektoru da stvore kvalitetna radna mjesta, te poboljšaju svoje poslovne modele dok istovremeno smanjuju svoj ekološki otisak kroz pridržavanje SDG-ovima.

Nagrada za biznis lidere održivog razvoja 2020

Proces prijave za Nagradu za biznis lidere održivog razvoja otvoren je 15. decembra 2019. i ostat će otvoren do 7. marta 2020. Godine. Sve kompanije u privatnom vlasništvu, registrovane u BiH, bez obzira na njihovu veličinu (mikro, male, srednje, i velike) ispunjavaju uvjete prijave. Proces se temelji na e-aplikaciji.

Dobra vijest za kompanije koje se prijave ove godine je da proces aplikacije prati standarde Globalne inicijative za izvještavanje (Global Reporting Initiative – GRI)  za društvenu, okolišnu i ekonomsku dimenziju, što pomaže kompanijama da pristupe poboljšanju internih praksi fokusiranih na održivost.

Postupak prijave zamišljen je tako da svakoj kompaniji pruži nacrt njihovog prvog godišnjeg izvještaja, koji identificira SDG-ove u fokusu, uspoređuje ciljeve i analizira načine za postizanje istih.

Iako se pridržava dvije opće teme („Ljudi“ i „Resursi i okoliš“), metodologija je ove godine kalibrirana kako bi se u centar pažnje stavila preduzeća koja duboko utječu na svoje lance vrijednosti, kao i na ona koja utječu na razvoj svojih lokalnih zajednica.

Koja je dodana vrijednost ove Nagrade?

Za razliku od drugih nagrada u ovom sektoru, Nagrada za biznis lidere održivog razvoja upućuje kompanije kako da procijene i daje savjete o tome gdje i kako integrisati SDG-ove u svoje poslovne modele. Pomaže kompanijama u usvajanju održivih strategija i praksi, uz poboljšanje konkurentnosti i povećanje srednjoročnih i dugoročnih ekonomskih rezultata. Također, otvara i put za dio od 12 biliona USD procijenjenih tržišnih prilika koje se otvaraju postizanjem ciljeva održivog razvoja.

Proces prijave je jednostavan i strukturiran je u dva koraka. Prvi korak se može završiti za manje od 30 minuta i daje ukupnu naznaku o statusu kompanije. Proces slijedi GRI standarde koji kompanijama omogućavaju da mjere svoje performanse na osnovu međunarodnih standarda.

Izvještaji o održivosti pomažu međunarodnoj trgovini (B2B). Manje od 1% kompanija iz privatnog sektora u BiH je pripremilo izvještaje u 2019. godini. Svi finalisti i svi dobitnici nagrade ovlašteni su za korištenje e-loga “Pobjednik/Finalist Nagrade za biznis lidere održivog razvoja 2020“ u svojoj web i poslovnoj komunikaciji.

Nagrada za SDG biznis lidere održivog razvoja 2019

Prvi ciklus Nagrade održan je u junu 2019. 44 kompanije, iz svih krajeva Bosne i Hercegovine, podnijele su 55 prijava.

previous arrow
next arrow
Shadow
Slider

Kakanj Cement osvojio je titulu Biznis lider održivog razvoja – Apsolutni pobjednik za svoj doprinos u kategorijama „Ljudi“ i „Resursi i okoliš“, te za njihovu predanost integrisanju SDG-ova u sve segmente svog poslovanja.

Pobjednici u kategoriji „Ljudi“ bili su Isatis Software Solutions (male kompanije); Kakanj Cement pobijedio je u kategoriji srednjih kompanija, a dm drogerie markt d.o.o. osvojila je titulu „biznis lider održivog razvoja“ u kategoriji velikih kompanija.

U kategoriji „Resursi i okoliš“ GOLD-MG d.o.o. Donji Žabar osvojio je nagradu u kategoriji malih preduzeća; Kakanj Cement u kategoriji srednjih preduzeća, a u kategoriji velikih poduzeća, Coca-Cola HBC B-H Sarajevo osvojila je titulu “biznis lider održivog razvoja za 2019. godinu”.

7
nagrada
55
prijava
44
kompanije

Širi kontekst

U posljednjih šest godina Bosnu i Hercegovinu napustilo je 530.000 ljudi, podaci su to Agencije za statistiku BiH. Nova generacija mladih odrasla je u urbanim područjima koja su među najzagađenijima u svijetu tokom zimskih mjeseci. Privatni sektor igra važnu ulogu u ovom procesu a poslovni modeli bazirani na održivom razvoju nam mogu pomoći u proiznalaženju riješenja.

Nagrada za biznis lidere održivog razvoja stavlja u centar pažnje izuzetne kompanije iz BiH koje drugima mogu poslužiti kao uzor.