EN

|

BIH

[userpro template=login login_redirect=http://zamisli2030.ba/]

Register

[userpro template=register register_redirect=http://zamisli2030.ba/]

Završena Treća sedmica održivog razvoja u BiH: Inkluzija, zeleni razvoj i osnaživanje žena u centru događanja

Završena je treća po redu Sedmica održivog razvoja u Bosni i Hercegovini (BiH), a koja se održava svake godine s ciljem promocije Ciljeva održivog razvoja u BiH. I ove godine broj aktivnosti raste tako da je sadržajan program obuhvatio brojne događaje na kojima su domaći i strani stručnjaci podijelili svoja iskustva, analize i perspektive za inkluzivni, zeleni i pravedniji razvoj zemlje.

Prvi događaj u sklopu Sedmice održivog razvoja u BiH bio je “Lokalizacija Ciljeva održivog razvoja u Bosni i Hercegovini – od velikih ideja do djela”, gdje su predstavljene brojne inicijative i strategije za postizanje održivih razvojnih ciljeva na lokalnom nivou. Predstavnici iz Švedske, Albanije, Srbije i Italije podijelili su primjere dobre prakse lokalizacije SDG-ova u svojim zemljama.

Proces pristupanja Europskoj uniji i Agenda 2030 u mnogim aspektima su međusobno komplementarni i međusobno se jačaju. Švedska je posvećenja pružanju podrške Bosni i Hercegovini u postizanju uspjeha na oba fronta“, kazala je Helena Lagerlöf , imenovana ambasadorica Švedske u BiH.

Nastavljajući sa događajima u Sarajevu, UNICEF je organizovao trodnevnu radionicu sa lokalnim partnerima na temu važnosti socijalne inkluzije u planiranju socijalnih usluga na lokalnom nivou koja je organizirana u sklopu SDG2BIH Programa. Na Medicinskom fakultetu u Zenici odvijao se treći zapaženi događaj dana, “Zdravo starenje”, u suradnji s Svjetskom zdravstvenom organizacijom (WHO) u BiH. Zdena Šarić, jedna od 50 lidera zdravog starenja UN koji transformiraju svijet da bude bolje mjesto za starenje, naglasila je izazove starijih osoba i potrebu za jačom mrežom podrške.

Drugog dana Sedmice održivog razvoja u Bosni i Hercegovini, uz organizaciju OHCHR, održane su konsultacije o procjeni stanja ljudskih prava osoba s invaliditetom u BiH..

Tim za ljudska prava pri Uredu rezidentne koordinatorice Ujedinjenih nacija okupio je ključne aktere kako bi razgovarali o izazovima i mogućnostima koje se postavljaju pred osobe s invaliditetom širom naše zemlje. Na konferenciji su predstavljeni nalazi i preporuke nacrta procjene o pravima osoba s invaliditetom. Brojni relevantni akteri, institucije i udruženja osoba s invaliditetom dobili su priliku da iznesu svoje perspektive, osiguravajući tako holistički pristup razmatranju ovog vitalnog dokumenta.

Osim predstavljanja nalaza, naglasak je stavljen na upoznavanje udruženja osoba s invaliditetom s Ciljevima održivog razvoja (SDGs) i njihovom ulogom u promociji i zaštiti prava osoba s invaliditetom, te na osnaživanje osoba s invaliditetom i njihovih udruženja, promovirajući njihovu aktivnu ulogu i pravo na sudjelovanje u procesima donošenja odluka.

Trećeg dana Sedmice održivog razvoja u Bosni i Hercegovini, u Sarajevu su održane tri konferencije:

  • “Finansijski instrumenti za ostvarivanje Ciljeva održivog razvoja (COR) u Bosni i Hercegovini (BiH) – Strateški investicijski fond(ovi): perspektiva i prilike za ubrzanje SDG-ova u BiH” gdje su ključni akteri iz vlasti BiH i međunarodnih organizacija raspravljali o potencijalima i perspektivama strateškog financiranja održivog razvoja.
  • Sastanak predstavnika vlasti u BiH i međunarodne zajednice na temu “Tranzicija ka cirkularnoj ekonomiji u BiH: Uspostava platforme za uključivanje u zelenu tranziciju“, gdje je UNDP predstavio nadolazeći program Zelene tranzicije s pozivom ključnim akterima da se pridruže inicijativi.
  • “CirculARISE: Otključavanje održivih budućnosti za MSP” u prostorijama Vanjskotrgovinske komore u BiH koja je istaknula važnost cirkularne ekonomije za mala i srednja preduzeća te potaknula suradnju između privatnog i javnog sektora u tranziciji prema kružnoj ekonomiji.

U Doboju je održana konferencija “Partnerstvo za stvarni utjecaj u zajednicama” organizirana od strane WHO-a. Ovaj događaj je okupio partnere iz različitih sektora zdravstva s ciljem razmjene najboljih praksi, suradnje i poticanja dijaloga u pružanju zdravstvenih usluga ranjivim skupinama.

U okviru četvrtog dana Sedmice održivog razvoja u Bosni i Hercegovini, Sarajevo je bilo domaćin četiri ključna događaja koji su dodatno potvrdili posvećenost naše zemlje principima održivog razvoja i unapređenju položaja žena u društvu.

Konferencija pod nazivom “Jačanje položaja žena u oblastima rada i zapošljavanja i njihove sposobnosti da ravnopravno učestvuju na aktuelnim tržištima rada u Bosni i Hercegovini”, organizirana od strane UNDP-a i UN Women, okupila je vodeće stručnjake i donositelje odluka kako bi se razmotrile strategije i inicijative za ekonomsko osnaživanje žena.

Uslijedio je “Dijalog organizacija civilnog društva o cilju održivog razvoja 5”, događaj organiziran od strane UN Women, koji je ponudio platformu za diskusiju o ključnim prioritetima za promociju ravnopravnosti spolova i osnaživanje žena u BiH.

Neovisni događaj pod pokroviteljstvom Sedmice održivog razvoja u BIH je organizirala Švedska udruga lokalnih vlasti i regija – SALAR na temu “Lokalni pristupi prevenciji i borbi protiv porodičnog nasilja s fokusom na nasilje nad ženama u BiH”, ističući važnost lokalnih inicijativa i strategija za suzbijanje ovog ozbiljnog problema u našem društvu.

Dan je zaključen sa sastankom zajednice praktičara u oblasti digitalne transformacije u javnom sektoru u Bosni i Hercegovini, gdje su predstavljene najnovije inicijative i postignuća u vezi s digitalnom transformacijom javnog sektora. Na ovom događaju su predstavljene ključne informacije UNDP-ovog projekta “Jačanje kapaciteta u oblasti Cyber sigurnosti u Bosni i Hercegovini”.

Na posljednjem danu Sedmice održivog razvoja u Bosni i Hercegovini, održani su značajni događaji koji su naglasili našu predanost ostvarivanju ciljeva održivog razvoja i unapređenju različitih aspekata društva.

Događaj “Fusion Fiesta Sports for Peace: Inkluzivne igre za razbijanje barijera i pojačavanje glasova“, organiziran od strane Populacionog fonda Ujedinjenih nacija – UNFPA projekta „Moving Us Closer“, okupio je zajednicu kako bi promovirao inkluziju i prevenciju govora mržnje putem sporta. Proslava Fusion Fieste na inkluzivnom Fusion Fiesta Festivalu održana je u Tuzli, kao treća od sedam inkluzivnih igara. Nastavit će promovirati socijalnu inkluziju, mir i jedinstvo u Brčkom i Istočnom Sarajevu, završavajući turneju u Banja Luci 1. novembra 2023. godine.

UNDP je organizirao Akademiju klimatskih akcija u Trebinju s predstavnicima iz parlamenata/skupština/vijeća u Bosni i Hercegovini. Interaktivna diskusija o energetskoj efikasnosti i obnovljivim izvorima energije bila je izvanredan uvod za trodnevnu razmjenu o tome kako ostvariti napredak u ovoj oblasti.

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana smanjenja rizika od katastrofa (DRR) u organizaciji UNDP-a u BiH, u Bihaću je održana panel konferencija pod nazivom “Borba protiv nejednakosti za budućnost otpornu na katastrofe kroz digitalnu transformaciju i prirodom inspirisanim rješenjima” koja je okupila  DRR eksperte te predstavnike relevantnih bh. institucija raznih nivoa vlasti. Tema DRR dana 2023. „Borba protiv nejednakosti za budućnost otpornu na katastrofa“, stavlja fokus na recipročni odnos između katastrofa i nejednakosti.

Prošlomjesečni samit u New York-u, posvećen Ciljevima održivog razvoja, potvrdio je da se okoliš i čovječanstvo suočavaju s planetarnom krizom bez presedana. Kada govorimo o klimatskoj krizi, svijet se nalazi na ponoru, svjedočimo najtoplijoj godini u historiji. Sukobi diljem svijeta ne jenjavaju, dolazi do eskalacije inflacije a dugotrajne posljedice COVID pandemije negativno utiču na one koji imaju najmanje“, kazala je dr. Ingrid Macdonald, rezidentna koordinatorica Ujedinjenih nacija u BiH.

UNHCR je predstavio dječju knjigu “Magični pogled” u Velikoj Kladuši i Bihaću kako bi promovirao razumijevanje izbjegličke djece i njihovih obitelji. Ova priča o nadi i hrabrosti podigla je svijest o izbjegličkoj populaciji i potrebi za podrškom i razumijevanjem.

WHO je organizirao događaj “Izvanredne situacije i okoliš” u Livnu s ciljem uspostavljanja dijaloga između partnera u oblasti zdravlja. Naglašena je potreba za suradnjom i međusobnom podrškom kako bi se bolje odgovorilo na izazove u zdravstvu, posebno u kontekstu ranjivih grupa kao što su migranti, dugotrajno nezaposlene osobe, porodice s malom djecom i etničke manjine.

Kraj Sedmice održivog razvoja obilježen je velikim koncertom na Vilsonovom šetalištu u izvedbi poznatog bh. umjetnika i pjevača, Lake, a kako bi se dodatno potaknula svijest o reciklaži, ulaznica za koncert je imala poseban ekološki karakter.

Agencije Ujedinjenih nacija koje su organizovale događaje u okviru Sedmice održivog razvoja u BiH zasadit će sadnice drveća za sve učesnike sedmice putem Tvojco2 platforme, čime će biti nadoknađene emisije CO2 koje su nastale tokom pripreme i realizacije 17 događaja.

O Sedmici održivog razvoja u Bosni i Hercegovini

Sedmica održivog razvoja u Bosni i Hercegovini pruža platformu za sastanke, konsultacije i diskusije s ciljem promocije SDG-ova u zemlji. Ovo je instrument UN-a za podršku SDG Vijeću u BiH u podizanju svijesti i uključivanju ključne publike u razgovore o uspješnim pričama, novim trendovima i naučenim lekcijama koje vode ka implementaciji Agende 2030 u BiH.

Sedmica održivog razvoja u BiH podržana je inicijativom „Prevođenje Okvira za realizaciju Ciljeva održivog razvoja u BiH u održivi i inkluzivni rast (SDG2BiH)“, koju finansira Švedska, a implementira UNDP u partnerstvu sa UNICEF-om i UN Women, u okviru cjelokupnog programa Ujedinjenih Naroda u cilju pružanja podrške vlastima u Bosni i Hercegovini i u koordinaciji sa Uredom rezidentne koordinatorice UN-a u BiH.