EN

|

BIH

[userpro template=login login_redirect=http://zamisli2030.ba/]

Register

[userpro template=register register_redirect=http://zamisli2030.ba/]

Prošlogodišnji pobjednici poručuju: Ciljevi održivog razvoja su prilika za sve nas

Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP)  u Bosni i Hercegovini (BiH), uz podršku Vlade Švedske, je prošle godine prvi put nagradio bosanskohercegovačke lidere održivog razvoja – kompanije koje rade izuzetne stvari uvođenjem i sprovođenjem mjera i aktivnosti za održivu budućnost za postizanje Ciljeva održivog razvoja (SDG) u BiH.

Biti prvi među jednakima u ovom izuzetno važno polju razvoja i održivosti jednog društva je na određen način i vrsta tereta i dodatna obaveze nosiocima tako izuzetno važnog priznanja. Upravo iz tog razloga smo ovih dana posjetili neke od prošlogodišnjih lidera da vidimo šta se to dešavalo u posljednjih godinu dana i na koji način je priznanje uticalo na njihovo poslovanje.

Heidelberg cementara Kakanj je prošle godine proglašena ukupnim pobjednikom Nagrade za biznis lidere održivog razvoja u BiH. Kažu da biti pobjednik, odnosno ukupan pobjednik i lider održivog razvoja u zemlji poput Bosne i Hercegovine, zahtijeva od njih, kao društveno odgovorne kompanije, još odgovorniji pristup poslovanju.

„Mi kontinuirano radimo na promociji svojih aktivnosti, a posebno onih aktivnosti koje se odnose na održivi razvoj. Upotreba zamjenskih goriva, određenih vrsta otpada koji su zamjena za ugalj je najvažniji projekat na kojem smo angažovani posljednjih deset godina“, kaže Almir Bajtarević, stručni saradnik za ISO standarde i zaštitu okoline u cementari Kakanj i dodaje:

„Bilo bi dobro da se i druge kompanije educiraju jer svi mogu na svoj način dati doprinos održivosti. Istina je da mi u Heidelbergu pripadamo specifičnoj industriji i da se bavimo smanjenjenjem ekološkog otiska, što nam je i dodatni motiv da budemo društveno odgovorni. U konačnici, ukoliko želimo biti dobar susjed koji je spreman da bude transparentan i da se kontinuirano educira, onda su Ciljevi održivog razvoja prilika za sviju da daju doprinos“, zaključuje Bajtarević.  

Prošlogodišnji dobitnik ove laskave titule u oblasti „Ljudi“, a u kategoriji velikih preduzeća je kompanija dm drogerie markt d.o.o.

„Za nas kao kompaniju ova nagrada znači priznanje da smo na dobrom putu da svoje djelovanje u BiH učinimo održivijim u smislu djelovanja prema okolišu, zaposlenicima i ljudima, te nam daje dodatnu motivaciju da ustrajemo i budemo još bolji u svojim nastojanjima da kreiramo poželjno radno okruženje za naše zaposlenike te da djelujemo kao odgovoran član društvene zajednice u BiH – odgovoran prema ljudima i okolišu u BiH“, izjavila je Alida Čović-Mezet, menadžerica Razvoja ljudskih resursa dm-a.

„S druge strane, dodjela ovog priznanja nas je potakla na nove dodatne ideje, dodatne projekte i dala nam poticaja da uradimo još više. Osim toga, to je nas, zaposlenike ove kompanije, motivisalo da djelujemo još odgovornije. Mislimo da nam je zajednički zadatak da radimo na razvoju zaposlenika i svoje poslovanje baziramo na principima održivog razvoja. Smatramo da takav izazov može dovesti do fantastičnih rezultata i potaknuti pozitivne promjene u državi i lokalnim zajednicama u kojima poslujemo i djelujemo, te nas učiniti spremnijim za buduće izazove“, naglasila je Čović-Mezet.

Oba prošlogodišnja dobitnika su jednoglasno pozvala sve zainteresovane kompanije da ne čekaju, da aktivno budu angažovani u sprovođenju mjera i aktivnosti za održivu budućnost za postizanje Ciljeva održivog razvoja u BiH i da im se  pridruže u ovom izuzetnom „klubu“ odabranih.

I u Isatis Software Solutions, mikrokompaniji koja je počela 2013. godine zapošljavajući svega nekoliko ljudi, potvrđuju riječi naših prethodnih sagovornika.

„Od tada do danas, trudimo se da održimo isti odnos prema svojim zaposlenicima, da atmosfera u kojoj naši zaposlenici rade bude optimalna za njihov napredak i zadovoljstvo i da se prenese na sve nove i buduće zaposlenike našeg tima.“, kaže Edin Stroil, software inžinjer u Isatisu. Ova kompanija je prošle godine u oblasti „Ljudi“, a u kategoriji malih preduzeća, proglašena biznis liderom za održivi razvoj.

„Nagrada koju smo dobili prošle godine predstavlja priznanje i podstrek da smo na dobrom putu. Isatis njeguje stress-free okruženje i podstiče kulturu u kojoj se naši zaposlenici osjećaju sigurno zahvaljujući stabilnom poslovanju, te uspostavljaju dobar balans između poslovnog i privatnog života. Isatis je uspio održati stabilnost za zaposlenike iako smo tokom pandemije imali manje klijenata, oni nisu osjetili te turbulencije, već su održali svoj nivo izvrsnosti i na tome im se zahvaljujemo. Ujedno, ovo je i nepristrasno priznanje i uspjeh, obzirom da prošle godine nismo imali marketing strategiju za ovo natjecanje, pa smo bili prijatno iznenađeni jer smo pobijedili kao outsideri. To nam je donijelo nove aplikante koji su dobili pozitivnu sliku o nama i ohrabrili se da apliciraju u kompaniju koja je prepoznata kao kvalitetna“, naglašava Stroil i dodaje:

„Nagrada nas je da stimulirala da nastavimo svojim putem, za koji smo dobili priznanje, zadržali smo radnu etiku, zapošljavali i dalje. Isatis raste uvijek imajući na umu da kvalitet rada dolazi od kvalitete ljudi koje imamo.“

Kada smo ga upitali šta bi poručio budućim i potencijalnim liderima održivog razvoja u Bosni i Hercegovini, Stroil je naglasio:

„Budite fer prema svojim zaposlenicima, investirajte u njih i oni će biti fer prema vama i investirati u kompaniju. Kompanije treba da znaju da je od iznimne važnosti kako pristupaju svojim zaposlenicima, jer ih trebaju potaknuti da iznose svoje ideje i vizije, dijele znanja i iskustva. Potrebno je podržavati svoje zaposlenike, jer – kompanija bez svojih zaposlenika je samo prazna prostorija.“

Ceremonija dodjele Nagrade za biznis lidere održivog razvoja se održava i ove godine, i to kao završni događaj godišnjeg takmičenja za biznis lidere 2020 koje ima za cilj da promovira napore privatnog sektora u polju održivog razvoja u BiH. Dodjela Nagrade se organizuje u okviru projekta “Podrška pripreme za implementaciju Ciljeva održivog razvoja i uključivanje privatnog sektora“ koji implementira UNDP u BiH, a finansira Vlada Švedske.