EN

|

BIH

[userpro template=login login_redirect=http://zamisli2030.ba/]

Register

[userpro template=register register_redirect=http://zamisli2030.ba/]

Pet jedinica lokalne uprave dobilo SDG nagrade za 2021. godinu

Inovativnim i transparentim mjerama lokalne zajednice podržavaju održivi razvoj privatnog sektora u BiH

Pandemija COVID-19 je prouzrokovala globalnu krizu ogromnih razmjera, ne samo u zdravstvenom već i u razvojnom i u društveno-ekonomskom smislu. Poremetila je kako svakodnevnicu svih građana Bosne i Hercegovine, tako i dalji održivi razvoj i opstanak privatnog sektora, posebno na lokalnom nivou.

Na svim administrativnim nivoima u BiH, vlasti su donosile određene restriktivne mjere koje su se odnosile na sprečavanje širenja ovog oboljenja, što je uticalo i na nagli porast stope nezaposlenosti. Ovaj porast se svakodnevno mijenjao kako usljed nedovoljne ekonomske aktivnosti, tako i zbog donošenja različitih mjera koje su onemogućavale ili dozvoljavale rad pojedinih grana privrede.

Upravo su iz tog razloga i jedinice lokalne uprave u ovoj zemlji različito reagovale pri donošenju mjera i pružanju socioekonomskog odgovara na stanje prouzrokovano pandemijom COVID-19. Bez obzira na raznovrsnost, mjere su imale za cilj da ublaže negativan uticaj pandemije na ekonomiju svake od ovih zajednica pojedinačno.

Neprestano radeći na poboljšanjima, projekat „Podrška pripreme za implementaciju ciljeva održivog razvoja i uključivanje privatnog sektora“ kojeg implementira UNDP u BiH, a finansira Švedska ove godine je uveo i dodatnu kategoriju SDG nagrade, kategoriju koja se fokusira na prepoznavanje podrške koju su lokalne zajednice pružile privatnom sektoru u ovom kriznom periodu. Upravo je prva SDG nagrada za lokalne zajednice posvećena onim jedinicama lokalne zajednice u Bosni i Hercegoviini koje su putem donosenih mjera dale podršku privatnom sektoru tokom pandemije COVID-19.

Fokus je ove godine bio na podršci privatnom sektoru tokom pandemije COVID-19. U narednim godinama će fokus ovog priznanja biti na drugim krucijalnim poljima važnim za razvoj privatnog sektora, poput energetske efikasnosti, stvaranja kvalitetnih radnih mjesta i dekarbonizaciji. 

Metodologija koja je razvijena može se prilagoditi ovim i drugim fokusima. Već od iduće godine ovo priznanje bi se trebalo dodjeljivati u partnerstvu sa savezima općina/opština i gradova Federacije BiH i Republike Srpske.

Nagradu je simbolično uručio gospodin Ahmet Egrlić, predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH.

Armin Halitović, načelnik općine Bosanska Krupa, jedne od dobitnica Nagrade za 2021. godinu kaže da oni u ovoj bosanskohercegovačkoj općini daju podršku poslovnim subjektima jer im je važna održiva budućnost zajednice i dodaje:

Slušajući potrebe privrede kreirali smo inovativne I transparentne mjere podrške poslovnim subjektima sa područja naše općine. Subvencionirali smo im troškove komunalnih usluga, naknade za korištenje javnih površina i kamate na poslovne kredite. U tom smislu osigurali smo poticaj za sjetvu za 414 poljoprivrednika ali i podržali očuvanje radnih mjesta u 102 mala biznisa“.

I u gradu Cazinu, također ovogodišnjem dobitniku Nagrade potvrđuju da im je ublažavanje negativnih efekata pandemije jedan od strateških prioriteta. Iz tog razloga su poput susjeda iz Bosanske Krupe subvencionirali troškove komunalnih usluga za 143 privredna subjekta, objezbjedili poticaj za sjetvu za 2943 poljoprivrednika, dodjelili plastenike za 40 povrtlara kao i košnice za 29 pčelara.

Razvojem inkubatora poslovnih ideja za mlade dodatno smo podržali 39 start-up biznisa žena i mladih. Ponosni smo na ostvarene rezultate jer brinemo za održivi razvoj zajednice na jedan transparentan, inkluzivan i inovativan način“, kaže Mr. Nermin Ogrešević, gradonačelnik Cazina.

Strateško opredjeljenje za suzbijanje negativnih posljedica globalne pandemije je prepoznato prilikom dodjele Nagrade za 2021. godinu i u još jednoj jedinici lokalne samouprave. Grad Doboj je putem usmjeravanja inovativnih mjera podrške privredi, subvencionisao troškove komunalnih usluga za 528 poslovnih subjekata pogođenih krizom.

I ne samo to; uspjeli smo objezbjediti podsticaje za jačanje konkurentnosti, povećanje proizvodnje i očuvanje radnih mjesta za 27 preduzetničkih biznisa dajući prednost preduzećima koje vode žene i zapošljavaju osobe sa invaliditetom. Također smo ekonomski osnažili 20 socijalno ugroženih lica kroz uključivanje u plasteničku proizvodnju povrća. I zaista uvijek smo tu na usluzi, posebno za održiv razvoj naše zajednice“, izjavio je Boris Jerinić, gradonačelnik Doboja.

U općini Novo Sarajevo naglašavaju da su poput prethodne tri jedinice lokalne uprave, i oni posvećeni strateškom oporavku od posljedica pandemije COVID-19 i drago im je da su njihovi napori prepoznati dodjeljivanje ove nagrade.

Mi smo transparentno i proaktivno proveli niz inovativnih mjera. Finansirali smo plate za više od 1000 zaposlenika, samozapošljavanje 12 osoba, zaposlenje 39 osoba i sredstva za zaštitu za poduzetnike. Osigurali smo poslovnim subjektima regresirane zajmove, kao i subvencije za korištenje javnih površina i prostora. Osim toga dodijeli smo plastenike za 100 socijalno ugroženih osoba, ali i podržali više od 600 privrednih subjekata i pojedinaca jer nam je bitna dobrobit naše općine i naših sugrađana“, istakao je dr. Hasan Tanović, načelnik ove općine.

Peta u nizu dobitnica SDG nagrade za 2021. godinu je općina Teslić, koja je realizujući inovativne mjere strateški odgovorila na izazov pandemije i podržala ekonomski oporavak privatnog sektora u njihovoj zajednici.

U saradnji sa privatnim i nevladinim sektorom podržali smo subjekte pogođene krizom. Osigurali smo im subvencije za troškove komunalne takse, za naknade za korištenje javnih površina i poslovnih prostora kao i kamate na poslovne kredite. Sufinansirali smo poslovne ideje mladih, osnivanje novih preduzetničkih djelatnosti ali i finansijski podržali žene preduzetnice“, kaže dr. Milan Miličević, načelnik općine Teslić i zaključuje: „Zadovoljstvo 350 privrednih subjekata u našoj opštini nam je pravi motiv da radimo još bolje i još više za održivost naše lokalne zajednice“.

Upravo su primjeri ovi pet nagrađenih jedinica lokalne uprave dokaz da je samo putem inovativnih i transparentnih mjera, ali i prepoznavanjem lokalnih resursa koji su ključnih za razvoj zajednice, moguće održati razvoj privatnog sektora i unaprijediti poslovni ambijent na lokalnom nivou u Bosni i Hercegovini.