EN

|

BIH

[userpro template=login login_redirect=http://zamisli2030.ba/]

Register

[userpro template=register register_redirect=http://zamisli2030.ba/]

Prva Sedmica održivog razvoja u Bosni i Hercegovini stavila fokus na Okvir za realizaciju Ciljeva održivog razvoja

Sedmica održivog razvoja u Bosni i Hercegovini je održana od 4. do 8. oktobra 2021. godine  i služila je kao platforma za sastanke, konsultacije i diskusije za promociju Ciljeva održivog razvoja (SDG) u Bosni i Hercegovini. Više od 800 učesnika uživo je pratilo više od 70 lokalnih, regionalnih i globalnih govornika koji su aktivno učestvovali u sedam događaja organiziranih u okviru Sedmice održivog razvoja. Snimljene sesije pregledalo je više od 4.200 ljudi u rasponu od pet dana.

Sedmica održivog razvoja provedena je u saradnji sa Vijećem za praćenje realizacije Ciljeva održivog razvoja u BiH (Vijeće). Vijeće uključuje članove iz svih relevantnih državnih, entitetskih i predstavnika Brčko distrikta BiH i radit će na koordinaciji i praćenju provedbe Ciljeva održivog razvoja u zemlji. UN i Vijeće zajedno rade na promociji i implementaciji Ciljeva održivog razvoja u BiH. Sedmica održivog razvoja bila je važno mjesto za predstavljanje uloge Vijeća široj javnosti.

Nastavljamo ono što je započeto u BiH početkom 2017.godine kada je formirana prva radna grupa koja će se baviti ciljevima održivog razvoja uz ogromnu podršku kancelarije Ujedinjenih nacija u Sarajevu i Vlade Švedske. Sve institucije su morale zvanično usvojiti Okvir za realizaciju Ciljeva održivog razvoja kako bi dokument bio živ i kako bi krenula njegova implementacija“, naglasio je ambasador Miloš Prica iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Pozivam sve u Bosni i Hercegovini da pročitaju Okvir za realizaciju Ciljeva održivog razvoja i koriste ga kao vodič za to kako mogu doprinijeti postizanju Agende 2030. Okvir pokriva mnoga važna područja od dobrog upravljanja, zdravstva, energetske efikasnosti, obrazovanja, ekonomskog prosperiteta i dalje. To je važan alat koji će nam pomoći da izgradimo poštenije, zelenije, prosperitetnije i inkluzivnije društvo za sve, gdje niko nije zapostavljen, niti zaboravljen“, rekla je Ingrid Macdonald, rezidentna koordinatorica Ujedinjenih nacija u BiH.

Šefica razvojne saradnje u Ambasadi Švedske u BiH, Eva Gibson Smedberg, istakla je da je Švedska finansirala izradu Okvira za realizaciju Ciljeva održivog razvoja.

Usvajanje Okvira i formiranje Vijeća za praćenje realizacije Ciljeva održivog razvoja su vrlo važni koraci. Sada, kada su formalni uslovi ispunjeni, slijedi pravi posao, na terenu. Ono što je potrebno za uspješnu realizaciju svakako podrazumijeva jednu bolju svijest svih aktera u procesu“, istakla je Eva Gibson Smedberg.

Dva događaja koja su 4. oktobra otvorila Sedmicu održivog razvoja u BiH imala su za cilj pokrenuti raspravu s vlastima na lokalnom nivou o implementaciji usvojenog Okvira za realizaciju Ciljeva održivog razvoja u BiH i otvoriti politički dijalog o važnosti socijalne zaštite u kontekstu Agende 2030.

Sedmica održivog razvoja stavila je u središte pažnje budućnost rada kroz posebno izdanje „Razgovora budućnosti“ UNDP-ovog Accelerator Lab-a. „Razgovori budućnosti“ okupili su, 5. oktobra, nadahnute govornike sa različitih kontinenata kako bi razgovarali o budućnosti rada.

Jedan od glavnih događaja Sedmice održivog razvoja bila je konferencija “Zelena ekonomija – uspješnije poslovanje”. Predstavnici preduzeća, finansijskih institucija, akademske zajednice i međunarodnih organizacija u BiH razgovarali su, 6. oktobra, u okviru tri panela, šta zelena tranzicija nosi za privatni sektor i pokušali su produbiti razumijevanje koristi ulaganja u zelena rješenja.

Događaj „Budućnost obrazovanja: Univerziteti 4.0“, održan 7. oktobra, uključio je mlade ljude i studente u dijalog o novim pravcima i alatima koje obrazovanje treba prihvatiti za održivi život i rad. Ove godine glavni partneri događaja bili su Sarajevska škola za nauku i tehnologiju (SSST) i Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu, u saradnji sa drugim javnim univerzitetima u BiH.

Potpisivanjem Deklaracije o održivom razvoju završena je prva Sedmica održivog razvoja u Bosni i Hercegovini. Dobitnici Nagrade za biznis lidere održivog razvoja u BiH 2019-2021 okupili su se 8. oktobra kako bi potvrdili svoju predanost održivom poslovanju i Agendi 2030 potpisivanjem Deklaracije o održivom razvoju.

„Nije slučajno da se Sedmica održivog razvoja u BiH zatvara s privatnim sektorom. Zadovoljstvo nam je okupiti progresivne kompanije koje dijele iste vrijednosti na osnovu Agende 2030 i Ciljeva održivog razvoja. Potpisivanjem Deklaracije o održivom razvoju, dobitnici Nagrade za biznis lidere održivog razvoja u BiH još jednom su pokazali svoju predanost stvaranju kvalitetnih radnih mjesta, nultoj toleranciji prema korupciji i smanjenju utjecaja na okoliš. Iskreno se nadamo da će ovaj primjer slijediti i drugi te da će rezultirati zdravijim, konkurentnijim i zelenijim privatnim sektorom u BiH”, izjavila je Steliana Nedera, rezidentna predstavnica Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH.

Više od 800 osoba pratilo je 70 lokalnih, regionalnih i globalnih govornika na sedam događaja organiziranih u okviru Sedmice održivog razvoja. Snimljene sesije pregledalo je 4.200 osoba u rasponu od 5 dana.