EN

|

BIH

[userpro template=login login_redirect=http://zamisli2030.ba/]

Register

[userpro template=register register_redirect=http://zamisli2030.ba/]

Ovogodišnji trofej za SDG nagradu od reciklirane plastike 3D printa jedinstvena robotska ruka

Nove tehnologije šire ljudske horizonte. Tehnologija 3D printanja započela je revoluciju u načinu na koji proizvodimo fizičke predmete svih veličina u posljednjih nekoliko godina. Paleta predmeta proizvedenih 3D printanjem danas je ogromna i nastavlja rasti. Možemo 3D printati bilo šta: od čamaca i kuća do jednostavnih igračaka, odjeće ili alata. Također možemo koristiti tehnologiju za proizvodnju muzičkih instrumenata, pa čak i dijelova ljudskog tijela. Da, dobro ste pročitali. Čini se da je potencijal beskrajan. Materijali koji se koriste za 3D štampu postaju raznolikiji, sa sve većom pažnjom posvećenoj upotrebi recikliranih materijala.

Bosna i Hercegovina ne zaostaje za ovim svjetskim trendovima.

Prema riječima Emira Salkića, sarajevskog arhitekte, „smeće jednog čovjeka je blago drugog “, a to on pokazuje i svojim radom, koristeći recikliranu plastiku za stvaranje različitih predmeta 3D printanjem.

Na primjer, koristi 3D tehnologiju za arhitekturu i izradu prototipa namještaja. Također podržava razvoj vještina za korištenje 3D printera među mladima.

Ovog sarajevskog arhitektu je oduvijek zanimao potencijal reciklirane PET plastike. Emirov projekat Future Station predviđa 3D štampanje autobuske stanice gradskog prevoza upravo od reciklirane plastike. Njegov projekat je postao dio Smart Sarajevo inicijative, koju podržava UNDP. Inicijativa je pokušaj da se ideja grada budućnosti približi građanima, preduzećima, i vlastima, te pruži mogućnost da zajednički promjene sliku o gradu

Koristeći 3D tehnologiju Emir kreira i trofej za ovogodišnju Nagradu za biznis lidere održivog razvoja.

„Ovo neće biti uglačana nagrada. Trofej će napraviti jedinstvena robotska ruka koja služi kao 3D printer, a bit će napravljen od recikliranog materijala i u obliku simbola SDG-ova“, kaže Emir, dodajući da će trofej biti jedinstven jer će primijeniti razmišljanja o održivom razvoju u praksi. Ideja o 3D printanim trofejima Nagrade za biznis lidere održivog razvoja izrađenim od reciklirane plastike inspirisana je radom UNDP-ovog Accelerator Lab-a na uspostavljanju radnih prostora bez plastike za jednokratnu upotrebu.

Kompanija koja reciklira plastiku u upotrebljiv materijal za 3D štampu je Omorika-Pet, firma koja je i sama bila jedan od finalista prošlogodišnjeg izdanja Nagrade za biznis lidere održivog razvoja.

Potrebno je približno 3,5 plastičnih boca da bi se odštampao jedan SDG trofej, nakon što se plastika iz boca reciklira.

Emir koristi robotsku ruku, koju je nazvao Eva, za 3D printanje, ali ona se može koristiti za još mnogo toga – na nju se može postaviti bušilica, laserski rezač, zavarivač, hvataljke, mlaz vode…

Nagrada za biznis lidere održivog razvoja je godišnje takmičenje u Bosni i Hercegovini čiji je cilj promocija napora privatnog sektora da doprinesu održivom razvoju, te nadahnuće drugih preduzeća da slijede ovaj put. Događaj prepoznaje poslovne šampione koji uspješno transformišu svoje poslovne modele kako bi osigurali zeleni rast i doprinijeli postizanju globalne Agende 2030. U fokusu Nagrade za biznis lidere održivog razvoja za 2020. godinu su „Ljudi“ i „Resursi i okoliš“. Nagrada se organizira u okviru projekta „Podrška pripreme za implementaciju Ciljeva održivog razvoja i angažiranje privatnog sektora“ koji provodi UNDP, a financira Vlada Švedske.