EN

|

BIH

[userpro template=login login_redirect=http://zamisli2030.ba/]

Register

[userpro template=register register_redirect=http://zamisli2030.ba/]

Upoznajte osam ovogodišnjih Biznis lidera održivog razvoja u Bosni i Hercegovini

Drugu godinu zaredom, Razvojni program Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini (UNDP u BiH) uz finansijsku podršku Švedske, a u okviru projekta “Podrška pripreme za implementaciju Ciljeva održivog razvoja i uključivanje privatnog sektora“ organizuje dodjelu Nagrada za biznis lidere održivog razvoja u BiH. Završni događaj je ove godine održan u vrlo specifičnim okolnostima, poštujući mjere zaštite u vezi s globalnom pandemijom COVID-19. No, bez obzira na novonastalu normalnost, odabrani finalisti, biznis lideri, su bili tu, ponosno predstavljajući svoja dostignuća i ideje.

Nagrađene su žene koje uspješno pokreću biznise, zatim vodeći IT stručnjaci koji iz okvira porodičnih firmi prerastaju u regionalne lidere, ali i oni malo veći iz drugih industrija koji poštuju ciljeve održivog razvoja, a pri tome opstaju na tržištu BiH već nekoliko decenija. Bilo je i onih koji su drugu godinu zaredom potvrdili svoju predanost Ciljevima održivog razvoja u ovom „privilegovanom“ klubu, te time dali dodatni pečat daljeg razvoja i nadogradnje u svojim biznisima ubuduće.

One su žene, heroine, i one svojim ručnim i predanim radom proizvode dekorativne i odjevne artikle od prediva. One su Stitch22 d.o.o.Sarajevo i s ponosom kažu da su ekonomski nezavisne i osnažene žene. Dobitnice su nagrade u oblasti „Ljudi” u kategoriji mikro preduzeća za biznis lidera održivog razvoja.

„Iznenađene smo dodijeljenom nagradom i zaista posebnu zahvalnost dugujemo UNDP-u i SIDA-i na inicijativi za koju se nadamo da će pomoći dalji razvoj socijalnog poduzetništva u BiH. Našu nagradu posvećujemo svim ženama BiH, posebno onim ženama koje žive na margini našeg društva, ženama iz ruralnih krajeva. To su naše i vaše, nevidljive heroine, koje održavaju ovo društvo. Smatramo da bez ekonomskog snaženja ove grupe žena, ne možemo graditi moderno, demokratsko i razvijeno društvo koje svi želimo ovdje vidjeti,“ zaključuju u Stitch22.

Svako uspješno poslovanje se temelji na brizi za zaposlene kao vodilji daljeg razvoja, posebno ako prije svega podrazumijeva zdravo življenje i razvijanje zdravih životnih stilova. U Uniji MF d.o.o. Sarajevo, međunarodnoj računovodstvenoj kompaniji koja je proglašena biznis liderom u kategoriji malih preduzeća iz tematske oblasti „Ljudi“, kažu da su se potajno nadali nagradi jer su zaista u svome radu fokusirani na ljude.

„Samo osposobljene računovođe mogu održavati visoke stručne standarde finansijskog poslovanja prema očekivanjima poslovnih klijenata. Dakle, ljudi su dio i naše misije i vizije. Današnja nagrada je dodatna potvrda onoga što radimo. Ovo je nagrada za naš cijeli tim“, kažu u Uniji MF.

Među nagrađenim dobitnicima ima ih i onih koji svoje prve početke bilježe i van granica Bosne i Hercegovine. Oni su počeli kao mala porodična kompanija, još u vrijeme dok su neki od njih živjeli u Švedskoj. Nakon povratka u BiH odlučili su da pokažu ljudima da se i u Bosni i Hercegovini može drugačije. Svjesni da su tehnološke inovacije rezultat kreativnog rada, željeli su da pokažu da uvijek možete biti bolji, dati više, pomoći ljudima u izgradnji start up-a u ovoj zemlji, regionu, ali i širom svijeta.

„Svjesni smo da to nije ni bio niti je i danas lagan zadatak. Zato s ponosom možemo reći da smo jedna od najbrže rastućih tehnoloških kompanija u Centralnoj Evropi, ali i jedini u BiH koji su se plasirali na Financial Times FT1000 listu. Zahvaljujući svim našim dosadašnjim naporima, uspjeli smo da za pet godina brojimo 110 zaposlenih“, poručuju iz Ministry of Programming d.o.o. Sarajevo, koji je ovogodišnji dobitnik nagrade u kategoriji srednjih preduzeća (oblast „Ljudi“) za Biznis lidera održivog poslovanja u Bosni i Hercegovini za 2020.

Lanaco d.o.o. Banja Luka, IT kompanija koja temelji svoj poslovni uspjeh na održivom razvoju i u kojoj je rodna ravnopravnost temelj poslovanja, proglašena je za biznis lidera održivog razvoja u kategoriji velikih preduzeća.

„Promocija Ciljeva održivog razvoja je vrlo značajna za sve nas koji dolazimo iz poslovne zajednice u BiH. To je ustvari promocija ljudskih resursa koji su stvarna vrijednost svih naših kompanija. Za nas je ova nagrada posebno važna jer slavimo tridesetogodišnjicu osnivanja naše kompanije, koja zahvaljujući tehnološkim inovacijama čini da digitalni svijet bude u oblaku i smanji upotrebu sirovina u vidu hardwarea“, naglašavaju u Lanacu.

Njihovo višedecenijsko iskustvo u remontu autoturbina je siguran dokaz da se energetski učinkovito mogu ti isti proizvodi vratiti u prvobitno stanje. Oni recikliraju turbine koje bi inače bile bačene i omogućuju im novi život.

„Sretni smo jer nam je ova nagrada dodatni podstrek za dalji razvoj naše firme. Smanjena upotreba prirodnih resursa je poslovni put naše kompanije te u tom smislu namjeravamo i dalje predano raditi na ispunjenju Ciljeva održivog razvoja“, kažu u Turboservis BH d.o.o. Sarajevo i zahvaljuju se na ovogodišnjem priznanju u kategoriji mikro kompanija u oblasti ”Resursi i okoliš”.

Upravo zahvaljujući održivom korištenju prirodnih resursa i blaga sa njihovih plantaža, najukusnije voće i povrće se nalazi na trpezama naše zemlje i šire.

„Jedinstven proizvod koji nudimo je dokaz da se naš trud i rad isplatio. Zdrava hrana je naša zajednička budućnost“, poručuju iz Jaffa Komerc d.o.o. Blagaj i dodaju da su mali kooperanti iz cijele BiH, njih preko 100 domaćinstava, od ove godine prisutni i na tržištu Evropske unije i Ruske Federacije sa preko 1,5 miliona kilograma izvezenog raznog voća i povrća, što je dovoljan pokazatelj da je ovaj dobitnik nagrade održivog razvoja u kategoriji malih preduzeća na pravom putu.

Održivo poslovanje i smanjenje negativnog uticaja na okoliš ključni su elementi njihove poslovne kulture. Energetska efikasnost i korištenje energije sa najvećim izvorom obnovljivih izvora u BiH samo su neki od primjera zašto je Coca Cola HBC B-H d.o.o. Sarajevo jedan od dobitnika priznanja ove godine. Naime, Coca-Cola HBC B-H Sarajevo je proizvela 56% manje otpada, a pri tome reciklirala čak 96% ukupno proizvedenog otpada.

„Zahvaljujemo se svima koji su prepoznali napore koje je uložila Coca Cola HBC B-H d.o.o. Sarajevo i dodijelili nam nagradu u kategoriji velikih kompanija u oblasti ‘Resursi i okoliš’. Ova nagrada je dokaz da naši uposleni svi zajedno rade na ispunjenju Ciljeva održivog razvoja i sigurno je da ćemo svi zajedno i dalje raditi na održivosti BiH“, naglasili su u ovoj kompaniji.

Mali broj firmi u Bosni i Hercegovini aktivno mjeri svoj individualni doprinos ostvarivanju ciljeva održivog razvoja i transparentno dijeli svoje planove za dodatna poboljšanja sa zajednicom. Drugu godinu zaredom, upravo iz ovih razloga i rezultata mjerenja, za ukupnog pobjednika, odnosno biznis lidera održivog razvoja u 2020. godini, je proglašena kompanija Tvornica cementa Kakanj d.d. Ova kompanija je dobila nagradu i u kategoriji srednjih preduzeća u oblasti „Resursi i okoliš“. Tvornica cementa Kakanj postigla je nekoliko impresivnih dostignuća u oblasti zaštite okoliša u koju su uložili čak 100 miliona USD. Tako su smanjili emisiju prašine za čak 99 posto, a za isti procenat su smanjili i upotrebu vode iz rijeke Bosne.

„Danas slavimo trud i napore našeg kolektiva koji je osigurao da smo angažovani na ispunjenju Ciljeva održivog razvoja. Resursi su naše blago, izvor od kojeg pravimo proizvode, te smo mi u Tvornici cementa našu strategiju pretočili u ciljeve. Inovativnim pristupom smanjujemo količinu otpadnih voda, prašine, upotrebu fosilnih goriva i emisiju CO2. Mi brinemo o našem društvu i trudit ćemo se i dalje da radimo na izgradnji održivog svijeta kako bi bili inspiracija drugim kolektivima koji rade na izgradnji održivog svijeta i BiH. Hvala UNDP-u i SIDA-i što su prepoznali naše napore da izgradimo održivi svijet“, zaključili su u Tvornici cementa Kakanj.