EN

|

BIH

[userpro template=login login_redirect=http://zamisli2030.ba/]

Register

[userpro template=register register_redirect=http://zamisli2030.ba/]

Predstavljeno iskustvo Češke u ostvarivanju ciljeva održivog razvoja

Radionica o iskustvu Češke u ostvarivanju ciljeva održivog razvoja (SDG) održana je juče u Sarajevu kako bi se najbolje prakse Češke Republike u implementaciji SDG-eva i unapređenju globalne Agende2030 predstavile članovima Radne grupe za implementaciju SDG-eva i Radne grupe za SDG-eve i privatni sektor.

„Postali smo toliko uvezani komunikacionim tehnologijama, lancima vrijednosti i finansijskim sistemima da ti problemi [koje adresiraju ciljevi održivog razvoja] ne poznaju državne granice i ne može ih rješavati jedna zemlja, niti tek jedna grupa zemalja. Zato treba da radimo zajedno da bismo našli održiva i trajna rješenja, kojima se prepoznaje naša međuzavisnost – kako međusobna, tako i sa svim živim svijetom na planeti Zemlji,” izjavio je Nj. E. Jakub Skalnik, ambasador Češke Republike u Bosni i Hercegovini.

Češki stručnjaci i predstavnici Ministarstva vanjskih poslova Češke Republike i Udruženja za društvenu odgovornost Češke Republike predstavili su svoja iskustva sa SDG-evima, izradom Dobrovoljnog nacionalnog izvještaja, organizovanjem SDG Nagrade, kao i uloge organizacija civilnog društva i participatorne lokalne uprave u Agendi2030, članovima radnih grupa za SDG-eve, predstavnicima agencija UN i organizacija civilnog društva u BiH.

„Današnja radionica i doprinos kolega iz Češke Republike su istovremeno vrlo aktuelni i izuzetno vrijedni. Proces izrade nacrta Dobrovoljnog nacionalnog izvještaja BiH je otpočeo i široke konsultacije o nacrtu obaviće se u martu 2019. godine. Tim UN u BiH je počašćen što ima priliku da podrži institucije BiH u ovom zahtjevnom i složenom procesu, a svi uključeni imaju sve razloge da se ponose dosad ostvarenim rezultatima,” izjavila je Nj. E. Sezin Sinanoglu, rezidentna koordinatorica UN-a u Bosni i Hercegovini.

Radionica, čiji su domaćini zajednički bili Tim UN u BiH i Ambasada Češke Republike, održana je kao dio projekta „Podrška pripreme za implementaciju ciljeva održivog razvoja i angažiranje privatnog sektora“, koji finansira Ambasada Švedske u Bosni i Hercegovini.