EN

|

BIH

[userpro template=login login_redirect=http://zamisli2030.ba/]

Register

[userpro template=register register_redirect=http://zamisli2030.ba/]

Predstavljanje kompanije – Koteks d.o.o.

Koteks d.o.o.

„Nije sav taj otpad naš i mi bismo ga mogli ignorisati, ali planeta jeste naša. I mi želimo biti dio rješenja.“

Kao jedna od vodećih kompanija u kožarskoj industriji u Bosni i Hercegovini, Koteks je odlučio da dodatno doprinese zaštiti životne sredine rješavanjem gorućeg pitanja neadekvatnog upravljanja životinjskim otpadom.

Zagađenje životne sredine predstavlja ozbiljnu prijetnju našoj planeti. Nedovoljna obrada i ilegalno odlaganje viškova životinjskog otpada u Bosni i Hercegovini poprimili su zabrinjavajuće razmjere. Prema podacima Agencije za statistiku BiH, u prirodi godišnje završi više od 80.000 tona (oko 55%) životinjskog otpada, što izaziva ozbiljne probleme sa zagađenjem.

Koteks se već 25 godina uspješno bavi otkupom i preradom sirove kože te proizvodnjom poluproizvoda za tržište EU. Uvidjevši problem neadekvatnih praksi upravljanja životinjskim otpadom na deponijama i u dvorištima, Koteks je odlučio da učini nešto po tom pitanju i preduzeo konkretne mjere. Prema riječima Adise Karahodžić, direktorice Koteksa, ovo pitanje predstavlja gorući problem čijem rješavanju treba hitno pristupiti:

„Kada poslujete u ovoj industriji kao mi, ne možete a da ne pomislite šta se dešava sa svim tim životinjskim otpadom nakon što kupimo sirovu kožu. Iako je odlaganje životinjskog otpada regulisano strogom zakonskom regulativom, evidentno je da se veliki dio tog otpada ne odlaže u skladu sa zakonom. Saznavši za tako zastrašujuće podatke, shvatili smo da mi kao lideri u ovoj industriji u našoj zemlji možemo dati značajan doprinos i biti dio rješenja. Nije sav taj otpad naš, i mi bismo ga mogli jednostavno ignorisati, ali Planeta jeste naša i mi smo spremni da iskoristimo svoje iskustvo i vještine kako bismo se na odgovarajući način pozabavili njime.“

Adisa Karahodžić

Adisa Karahodžić

Odluka da se prihvate ovog izazova nije došla preko noći. U okviru programa SDG Accelerator, Koteks je pokrenuo internu inicijativu podsticanjem zaposlenika da razmišljaju van zadanih okvira kako bi identifikovali neiskorištene mogućnosti koje mogu iskoristiti kao tim.

„Pored toga što je upravljanje životinjskim otpadom jedna prilično nova oblast za nas, ona takođe predstavlja izazov, ali i isplativu priliku za naše zaposlenike. Analizirajući načine na koje možemo upregnuti sopstvene sposobnosti i znanja za unapređenje poslovanja, uvijek smo isticali činjenicu da se u našem sljedećem poduhvatu moramo pozabaviti i pitanjem održivosti. Ovaj zajednički cilj nam je pomogao da se ujedinimo i uvidimo kolika je moć različitih ideja“, kaže Adisa.

Kroz sopstveni lanac snabdijevanja sirovinama, Koteks bi nabavljao i dijelove životinjskog otpada, takozvane nusproizvode iz Kategorije 3. Nusproizvodi životinjskog porijekla (NŽP) iz ove kategorije klasifikovani su kao niskorizični dijelovi životinja i životinjskih trupala koji su u klaonicama označeni kao pogodni za ishranu ljudi, ali nisu namijenjeni krajnjoj potrošnji iz komercijalnih razloga. Na taj način Koteks bi osigurao nabavljanje životinjskog otpada koji ima oznaku 2B, što garantuje da takav životinjski otpad ne predstavlja prijetnju po zdravlje ljudi. Shodno tome, Koteks bi izvršio selekciju i čišćenje otpada, nakon čega bi se otpad držao u bazenima sa slanom vodom kako bi se obogatio jodom radi očuvanja kvaliteta.

„Nakon takvog postupka, otpad će se kuhati i pakovati u skladu s uputstvima naših klijenata. Pakovanje podrazumijeva vakuumiziranje, održavanje u zamrznutom stanju ili, u slučaju sušenih iznutrica, pakovanje u kutije“, objašnjava Adisa.

Međutim, implementacija ovog rješenja zahtijeva značajna ulaganja i izmjene na postojećoj opremi:

„Na raspolaganju imamo čitav tim veterinara, kako sa lokalnog tako i sa kantonalnog nivoa, koji će nam pomoći u implementaciji. Međutim, moraćemo ulagati u nove kamione s rashladnim sistemima, kotlove za kuhanje, mašine za usitnjavanje iznutrica, hermetički zatvorene spremnike, stalke za sušenje itd. Već imamo namjenski prostor koji bismo mogli pretvoriti u halu za sušenje, ali morali bismo naći prostor i za bazen sa slanom vodom.“

Bez obzira na to, sva ova ulaganja i izmjene će se isplatiti s obzirom na postojeću potražnju i zajednički interes za pravilno rukovanje otpadom. Do sada je Koteks u više navrata razgovarao s postojećim dobavljačima, kao i s onima koji su prestali da posluju zbog trenutne situacije izazvane pandemijom Covida-19, kaže Adisa i dodaje:

„Naišli smo na odličan odaziv. Naime, više od 15 naših trenutnih dobavljača i 7 naših dobavljača koji su se suočili s poteškoćama u poslovanju složilo se da kupuju naše poluproizvode. S obzirom na zagarantovanu potražnju, početkom 2021. godine planiramo započeti s izgradnjom našeg namjenskog pogona, razmještanjem sve potrebne opreme i obukom našeg osoblja. Ako sve bude teklo prema planu, očekujemo da do kraja 2021. pokrenemo proizvodnju u punom kapacitetu. Ali ono što je još važnije jeste činjenica da u prvoj godini poslovanja očekujemo da ćemo na ovaj način moći da riješimo 10 tona životinjskog otpada sedmično, oko 50 tona mjesečno i približno 480 tona godišnje.“

Učešće u SDG akceleratoru za mala i srednja preduzeća u BiH pomoglo je Koteksu da analizira različite poslovne potencijale i neiskorištene prilike, kao i da ispita načine kako da dugoročnu viziju kompanije učini tržišno održivijom u budućnosti.

„Naša vizija je da budemo vodeća industrija kože u Bosni i Hercegovini s ciljem proizvodnje visokokvalitetnih proizvoda, stvaranja novih vrijednosti i vođenja brige o našoj životnoj sredini. Taj cilj planiramo postići primjenom savremenih tehnologija, ispunjavanjem i unapređivanjem ekoloških standarda, stvaranjem obrazovane i kvalitetne radne snage te pravovremenim i odgovornim ispunjavanjem obaveza prema dobavljačima i kupcima. Ali na prvom mjestu namjeravamo pružiti dobar primjer drugim zemljama kako da pokrenu slične procese, budu nosioci promjena i zauzmu se za rješavanje ovog gorućeg problema“, zaključuje Adisa.

Ciljevi održivog razvoja

SDG 12: Odgovorna potrošnja i proizvodnja

Cilj 12.5: Do 2030. godine značajno smanjiti stvaranje otpada sprečavanjem, smanjenjem, recikliranjem i ponovnom upotrebom.

 

SDG 6: Čista voda i sanitarni uslovi

Cilj 6.3: Do 2030. poboljšati kvalitet vode smanjujući zagađenje, eliminirajući odlaganje i minimizirajući ispuštanje opasnih hemikalija i materijala, prepolovljujući udio neobrađenih otpadnih voda i značajno povećavajući recikliranje i sigurnu ponovnu upotrebu na globalnom nivou.

 

Kako Koteks doprinosi Ciljevima održivog razvoja

Koteks je razvio rješenje koje doprinosi značajnom smanjenju neadekvatnog odlaganja životinjskog otpada putem otkupa i prerade životinjskog otpada iz Kategorije 3 – vrste životinjskog otpada koja je pogodna za daljnju preradu.

Projekcije uticaja u prvoj godini rada podrazumijevaju rješavanje 10 tona životinjskog otpada sedmično, između 40 i 50 tona mjesečno i približno 480 tona godišnje.

Činjenice o Koteksu

  • Osnovan 1994. godine.
  • Sjedište u Tešnju, na razmeđi srednje i sjeveroistočne Bosne i Hercegovine.
  • Dio industrije odjeće, specijalizovan za otkup i preradu sirove i štavljene kože u Bosni i Hercegovini i regionu, kao i za proizvodnju kožne i tekstilne konfekcije te modne i radne odjeće i obuće.
  • Oko 200 zaposlenih.