EN

|

BIH

[userpro template=login login_redirect=http://zamisli2030.ba/]

Register

[userpro template=register register_redirect=http://zamisli2030.ba/]

Nagrada za biznis lidere održivog razvoja u BiH 2023 – Započnimo Novu godinu s održivom odlukom!

Poziv za petu generaciju Nagrada za biznis lidere održivog razvoja u Bosni i Hercegovini (BiH) otvoren je 1. januara 2023. godine. Nagrada za biznis lidere održivog razvoja u BiH je godišnja nagrada koja ima za cilj promovisanje napora privatnog sektora u oblasti održivog razvoja u zemlji. Nagrada stavlja fokus na izuzetne kompanije iz BiH koje mogu poslužiti kao uzor drugima. Organizirana je u okviru programa „Prevođenje Okvira za realizaciju Ciljeva održivog razvoja (SDGs) u BiH u održivi i inkluzivni rast (SDG2BiH)“ koji finansira Švedska, a implementira UNDP u partnerstvu sa UNICEF-om i UN Women uz podršku Ujedinjenih nacija bh. vlastima u implementaciji Okvira SDG-a u BiH.

Da li je Vašoj kompaniji potrebna održiva novogodišnja odluka?

Glavni cilj Nagrade za biznis lidere održivog razvoja u BiH je prepoznavanje i isticanje napora kompanija iz privatnog sektora u postizanju SDG-a u BiH. Nagrada također ima za cilj da motiviše kompanije da stvore kvalitetna radna mjesta, unaprijede svoje poslovne modele, istovremeno smanjujući svoj ekološki otisak kroz pridržavanje Ciljeva održivog razvoja.

Nagrada za biznis lidere održivog razvoja u BiH 2023

Proces prijave za Nagrade za biznis lidere održivog razvoja se otvara 01. januara 2023. godine i trajat će do 31. marta 2023. godine. Sve privatne kompanije, registrovane u BiH, bez obzira na njihovu veličinu (mikro, male, srednje i velike) mogu se prijaviti. Proces se zasniva na e-aplikaciji.

Proces prijave prati specifične standarde Globalne inicijative za izvještavanje (GRI) u socijalnoj, ekološkoj i ekonomskoj dimenziji i pomaže kompanijama da se pozicioniraju kako bi poboljšale svoje prakse održivosti. Popunjavanjem aplikacije, svaka kompanija dobija nacrt za svoj prvi godišnji izvještaj o održivosti – identifikaciju SDG-a u fokusu, postavljanje ciljeva i analizu puteva za njihovo postizanje. Da, podstičemo Vas da postanete član UN Globalnog dogovora, porodice kompanija koje izvještavaju i dijele svoj napredak na globalnom nivou!

Finalisti će biti promovirani putem komunikacijskih kanala od strane SDG2BiH programa, kao i kanala komunikacije donatora i partnera, a proglašavanje dobitnika nagrada i uručivanje pehara će biti na svečanoj ceremoniji dodjele Nagrada za biznis lidere održivog razvoja 14. juna 2023. godine.

Kao i prethodnih godina, bit će dvije tematske oblasti (“Ljudi” i “Resursi & okoliš”).

Ljudi – nova i kvalitetna radna mjesta

Nagrada za biznis lidere održivog razvoja 2023 u ovoj temi dodijelit će se kompanijama koje inspirišu druge na način na koji se ophode prema svojim zaposlenima i klijentima i stvaraju kvalitetna radna mjesta (SDG 8 i SDG 10). Posebna pažnja će biti stavljena na kompanije koje su lideri u zapošljavanju mladih osoba, žena, visokokvalifikovanog osoblja i zaposlenih koji dolaze iz ugroženih grupa (SDG 5). Nagrada će također promovisati produktivnost, širinu i dubinu u lancu prodaje i snabdijevanja (SDG 9), odnose sa zajednicom, kao i etičko poslovanje i rješenja koja vode ka politici nulte korupcije u cijeloj kompaniji (SDG 16).

Resursi i okoliš – dekarbonizacija i inovacije

Nagrade za biznis lidere održivog razvoja 2023 u ovoj temi dodijelit će se kompanijama koje se fokusiraju na proces dekarbonizacije i aktivno smanjuju svoj ekološki otisak, kao i onima koje ciljano i kontinuirano poboljšavaju svoje lance vrijednosti (SDG 12 i SDG 9) i aktivno doprinose razvoju svojih zajednica. Razvoj, nove tehnologije i unutar kompanijski inovacijski proces (SDG 5 i SDG 11) će biti nagrađeni.

Godine 2023., uspostavili smo metodologiju koja stavlja u središte pažnje kompanije koje povećavaju produktivnost, promovišu inovacije i značajan uticaj u svojim lancima vrijednosti.

Kako se prijaviti?

Proces prijave je jednostavan i sastoji se od dva koraka. Prvi korak traje manje od 30 minuta i daje ukupnu indikaciju o statusu kompanije. Proces prati GRI standarde koji omogućavaju kompanijama da mjere svoje performanse na osnovu međunarodnih standarda.

PRIJAVITE SE

Svi finalisti i svi dobitnici Nagrade su ovlašteni da koriste e-logo “Pobjednik/finalista Nagrade za biznis lidere održivog razvoja 2023” putem svojih web i poslovnih komunikacijskih kanala.

Zašto se prijaviti?

Kompanije koja usvajaju održive strategije i prakse poboljšavaju svoju konkurentnost i imaju bolje srednjoročne i dugoročne ekonomske rezultate. Ciljevi održivog razvoja (SDG) služe kao smjernice za kompanije za procjenu i upravljanje društvenim, ekonomskim i ekološkim rizicima, dok u isto vrijeme poboljšavaju svoju reputaciju, imidž i stratešku poziciju na svjetskim tržištima. Neki od dobitnika Nagrade za biznis lidere održivog razvoja u BiH su dm, Ministry of Programming, Heidelberg Cement, Klika, Mistral, Isatis, Dekonta, SEEBA, Stitch 22, Lanaco, Šumska Tajna i mnogi drugi.