EN

|

BIH

[userpro template=login login_redirect=http://zamisli2030.ba/]

Register

[userpro template=register register_redirect=http://zamisli2030.ba/]

covIDEJA 2020 – Imaš ideju? Podijeli je sa svijetom!

U Sarajevu je 10. aprila, putem virtualnog potpisivanja Memoranduma o razumijevanju, ozvaničena saradnja između Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) i Udruženja Bit Alijansa. Saradnja ove dvije organizacije zasniva se na zajedničkim težnjama ka korištenju tehnologije kao alata za održivi i inkluzivan razvoj u Bosni i Hercegovini.

„Partnerstvo između UNDP-a i Bit Alijanse, kao zajedničkog glasa IKT sektora u Bosni i Hercegovini, stvorit će važne mogućnosti za ubrzanje digitalizacije uprave, njegovanje digitalne ekonomije i ohrabrivanje informacijskog društva. U ovim izazovnim vremenima saradnja UNDP-a i Bit Alijanse usmjerena je na stvaranje prilika iz poteškoća kroz novu platformu na kojoj ljudi mogu predložiti svoje inovativne ideje za pomoć društvu, upravi i privredi u prevazilaženju krize izazvane koronavirusom“, izjavila je ovom prilikom Steliana Nedera, rezidentna predstavnica UNDP-a u Bosni i Hecegovini.

Prva konkretna zajednička aktivnost BiT Alijanse i UNDP-a je digitalni ideaton, covIDEJA 2020, koji predstavlja platformu za pronalaženje inovativnih ideja i rješenja koje predlažu građani, što će pomoći ne samo u prevazilaženju negativnih posljedica uzrokovanih trenutnom pandemijom COVID-19, nego će i ponuditi pogled u budućnost ka široj pozitivnoj promjeni.

„UNDP i Bit Alijansa potpisivanjem današnjeg memoranduma o saradnji nastavljaju uspješnu realizaciju zajedničkih projekata i inicijativa. S obzirom da naši ciljevi uvijek idu u istom smjeru, a to je unapređenje potencijala koje BiH ima, kroz različite oblasti i djelovanje, ova saradnja će omogućiti kreiranje novih prilika za sve naše građane. Takođe, od danas je dostupna i naša zajednička inicijativa covIDEJA 2020 koja ima za cilj da pokaže da svi možemo biti dio lanca koji radi za dobrobit svih nas. Sigurni smo da će ideje koje budu dostavljene ponuditi novu perspektivu pri rješavanju novonastale krize u svim aspektima. Zajedničkim snagama ćemo nastaviti da se borimo protiv situacije u kojoj se nalazimo, na naš način, inovativnim digitalnim procesima koji će postati nova svakodnevnica cjelokupnog društva. Neka digitalno osviješteno društvo bude naša zajednička pobjeda.“ – navela je Tatjana Vučić, izvršna direktorica Bit Alijanse.

Ideaton covIDEJA 2020 bit je pokrenut danas (10. april 2020. godine) na http://digitalnovrijeme.ba, uz podršku više od 20 partnera, uključujući institucije, opštine i gradove, akademsku zajednicu, profesionalne mreže, organizacije civilnog društva, privatni sektor, ambasade i međunarodnu zajednicu. Ova online platforma će pružiti mogućnost svim zainteresovanim – mladim ljudima, naučnicima i naučnicama, biznisima, medijima, inovatorima i inovatoricama, starijim građanima i građankama, profesionalcima iz raznih oblasti – da se prijave i predstave svoje ideje za pobjeđivanje COVID-19 krize.

Ideaton će trajati dvije sedmice, od 10. do 24. aprila 2020, a krajnji cilj je da ohrabri vlasti, privatni sektor, civilno društvo i međunarodnu zajednicu u provođenju predloženih ideja, kako bi se kolektivna inteligencija prevela u konkretne rezultate koji poboljšavaju kvalitet života za sve.

covIDEJA je inicijativa koju je pokrenuo Accelerator Lab UNDP-a u Bosni i Hercegovini, kao dio globalne mreže znanja i inovacija.

covIDEJU 2020 podržavaju: Ambasada Kraljevine Švedske u Bosni i Hercegovini, Ambasada Velike Britanije u Bosni i Hercegovini, Centar za tehničku kulturu – Mostar, Deloitte, Ekonomski fakultet, Univerzitet u Sarajevu, Green Council, HUB387, IMPAKT, Inovacioni centar – Banja Luka, INTERA Tehnološki Park, International Burch University, SPARK – Mostar, JSGURU, Lonac.pro, Ministry of Programming, Networks, Švedska privredna komora, Njemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ, Opština Istočno Novo Sarajevo, Regulatorna agencija za komunikacije Bosne i Hercegovine, Savez opština i gradova Republike Srpske.