EN

|

BIH

[userpro template=login login_redirect=http://zamisli2030.ba/]

Register

[userpro template=register register_redirect=http://zamisli2030.ba/]

Dobrovoljni izvještaj BiH prezentovan na HLPF 2019 u Njujorku

U 2015. godini sve države članice Ujedinjenih nacija obvezale su se da će implementirati UN Agendu 2030 i njenih 17 ciljeva održivog razvoja koji predstavljaju temelj za izgradnju mira i prosperiteta za ljude i planetu, eliminiranje siromaštva i gladi, eliminiranje diskriminacije u svim njenim oblicima, uz osiguranje jednakih prava i mogućnosti za sve žene i muškarce, i osiguranje da je naša planeta zaštićena.

UN Agenda 2030 pomaže državama da se obavežu, usklade i mjere svoj doprinos takvom ambicioznom ali ključnom naporu. Bosna i Hercegovina je jedna od 190 potpisnica UN Agende 2030 posvećene postizanju ciljeva održivog razvoja.

Dobrovoljni izvještaj, koji je prezentovan 16. jula 2019. godine na HLPF u Njujorku su zajednički razvile relevantne institucije na svim administrativnim nivoima u BiH , informira o procesu koji se provodi u našoj zemlji, koji je do sada angažirao hiljade ljudi. Nadalje, koristit će se u svim procesima strateškog planiranja koje institucije Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, Federacije Bosne i Hercegovine i Brčko Distrikta počinju 2019. godine.