EN

|

BIH

[userpro template=login login_redirect=http://zamisli2030.ba/]

Register

[userpro template=register register_redirect=http://zamisli2030.ba/]

Inovativni lideri održivog razvoja u Bosni i Hercegovini: Ohrabrujući primjeri za održivu budućnost

Pobjednici Nagrade za biznis lidere održivog razvoja u Bosni i Hercegovini za 2023. godinu, čije je proglašenje održano 14. juna 2023. godine u Pozorištu mladih u Sarajevu, istakli su svoje zadovoljstvo zbog ovog prestižnog priznanja. Ova Nagrada je namijenjena kompanijama koje stvaraju i zadržavaju kvalitetna radna mjesta i aktivno smanjuju svoj utjecaj na okoliš. Nagrada je dodijeljena u sklopu programa “Okvir za realizaciju Ciljeva održivog razvoja (SDGs) kao temelj za održiv i inkluzivan rast u Bosni i Hercegovini” (SDG2BIH), koji je zajednička inicijativa finansirana od strane Švedske, a implementira je UNDP u partnerstvu sa UNICEF-om i UN Women. Ova inicijativa pruža podršku bosanskohercegovačkim vlastima u implementaciji Okvira za ostvarenje Ciljeva održivog razvoja u zemlji.

Dekonta BH

Maja Čolović-Daul iz kompanije Dekonta BH, dobitnice nagrade za mikro preduzeća u kategoriji “Ljudi”, izrazila je svoje zadovoljstvo i počast što je njihova mikro kompanija dobila ovo prestižno priznanje. Ona ističe da nagrada potvrđuje njihovu posvećenost Ciljevima održivog razvoja (SDGs) i njihovu želju da stvore pozitivan uticaj na pojedince i društvo u cjelini. Maja naglašava da ovo priznanje predstavlja validaciju njihovih napora u promovisanju održivih praksi i osnaživanju pojedinaca i zajednica. Također, ističe važnost saradnje i kolektivnih napora u ostvarivanju širih ciljeva izgradnje inkluzivnog, pravednog i otpornog svijeta.

SEEBA

U kategoriji malih kompanija, u tematskoj oblasti „Ljudi“, nagradu je osvojila kompanija SEEBA, a Dina Šiber je izjavila da u kompaniji čvrsto vjeruju da su njihovi zaposlenici najveći kapital. Ponose se odgovornim upravljanjem resursima i ulaganjem u zaposlenike. Aktivno podržavaju fleksibilne načine rada, timski rad i transparentnu komunikaciju. Osvojena prestižna nagrada drugu godinu za redom potvrđuje njihove napore u održivom razvoju. To ih inspirira da potiču druge kompanije u Bosni i Hercegovini da prihvate održivost kao temeljnu vrijednost svog poslovanja. SEEBA ima misiju osnaživanja lidera koji žele stvarati bolju budućnost i ostvariti pozitivne promjene kroz održive poslovne prakse.

ZEOS eko-sistem

Mahir Bjelonja iz kompanije ZEOS eko-sistem, dobitnika nagrade u tematskoj oblasti “Resursi i okoliš”, izrazio je svoju zahvalnost za priznanje koje potvrđuje važnost i efikasnost njihovog poslovanja. Naglasio je da nagrada predstavlja motivaciju za nastavak njihovih napora u pružanju dodatne vrijednosti ekosistemu u kojem živimo i planeti Zemlji. Mahir ističe važnost novih tehnologija, kreativnih poslovnih modela i ekološki odgovornih praksi u stvaranju održivih rješenja za budućnost.

Smrčak

Kompanija Smrčak osvojila je nagradu za male kompanije u tematskoj oblasti “Resursi i okoliš”, a Marko Mijatović ističe da je ova nagrada potvrda da su na pravom putu u ostvarivanju Ciljeva održivog razvoja. Njihova kompanija teži energetskoj nezavisnosti uz očuvanje okoliša. Njihov primjer nadaju se da će slijediti i druge kompanije u BiH kako bi postigli cilj dekarbonizacije do 2050. godine. Nagrada će imati značaj za njihove kupce i ostale zainteresirane strane jer će jasno pokazati njihov doprinos globalnim ciljevima održivosti i odgovornost prema okolišu.

GS-Tvornica mašina

Snježana Kopruner iz GS-Tvornica mašina Travnik ističe da dobijanje nagrade za biznis lidere održivog razvoja predstavlja veliko priznanje za njihovu predanost održivosti i dobrobiti zaposlenika. Nagrada ih inspirira da nastave unapređivati svoju politiku zapošljavanja i ulagati u razvoj svojih zaposlenika. Također, otvara im mogućnost povezivanja s drugim liderima i stručnjacima te razmjene ideja i najboljih praksi.

Klika

Apsolutni pobjednik Nagrade za biznis lidere održivog razvoja u BiH za 2023. godinu je kompanija koja je ujedno osvojila i najveći broj bodova za poštivanje GRI standarda (Globalne inicijative za izvještavanje) i realizaciju Ciljeva održivog razvoja, odnosno Klika.

 „Ponosni smo na to što smo kroz sve ove godine strateškim pristupom zasnovanim na našim vrijednostima, a zajedno sa našim timom, kreirali kompaniju koja istinski živi sve što je prepoznato kroz ove nagrade. Pobjeda u sve tri kategorije je jasan znak da je Klikina posvećenost elementima zdravog i kvalitetnog življenja i poslovanja, ljudima i okolišu, pravi smjer kojeg ćemo se čvrsto držati i u budućnosti. Mi iz Klike smo zahvalni UNDP-u na ovom projektu i prilici da se čuje, ne samo za pozitivne prakse u Kliki, nego i pozitivne prakse mnogih kompanija iz cijele Bosne i Hercegovine, kojima ovom prilikom, također, čestitamo na njihovoj posvećenosti, nominacijama i nagradama.”

Samir Eljazović, CEO kompanije Klika

Ove izjave pobjednika Nagrade za biznis lidere održivog razvoja u Bosni i Hercegovini za 2023. godinu jasno pokazuju njihovu posvećenost održivom razvoju, odgovornom upravljanju resursima, dobrobiti zaposlenika i stvaranju pozitivnog utjecaja na zajednicu. Njihovi napori i uspjesi inspiriraju druge kompanije da prihvate održivost kao temeljnu vrijednost poslovanja i doprinesu ostvarenju Ciljeva održivog razvoja u Bosni i Hercegovini. Ova nagrada pruža priliku za povezivanje s drugim liderima održivog razvoja i razmjenu ideja i najboljih praksi, čime se otvaraju vrata za daljnji napredak prema održivijoj budućnosti za sve.