EN

|

BIH

[userpro template=login login_redirect=http://zamisli2030.ba/]

Register

[userpro template=register register_redirect=http://zamisli2030.ba/]

Kompanija Klika proglašena apsolutnim pobjednikom Nagrade za biznis lidera održivog razvoja u BiH za 2023. godinu

Promovisana peta, jubilarna generacija pobjednika

Na svečanosti održanoj 14. juna 2023. godine u Pozorištu mladih u Sarajevu, promovisana je peta, jubilarna generacija biznis lidera održivog razvoja u BiH. Ova nagrada se dodjeljuje u sklopu programa „Okvir za realizaciju Ciljeva održivog razvoja (SDGs) kao temelj za održiv i inkluzivan rast u Bosni i Hercegovini“ (SDG2BIH), zajedničke inicijative koju finansira Švedska, a implementira UNDP u partnerstvu sa UNICEF-om i UN Women kao dio podrške UN-a vlastima u Bosni i Hercegovini pri implementaciji Okvira za realizaciju Ciljeva održivog razvoja u BiH.

Nagrada za biznis lidere održivog razvoja dodjeljuje se svake godine s ciljem promocije napora i angažmana privatnog sektora u oblasti održivog razvoja u Bosni i Hercegovini. Nagrada za 2023. godinu bila je fokusirana na preduzeća koja stvaraju i zadržavaju kvalitetna radna mjesta i aktivno smanjuju svoj utjecaj na okoliš. Proces prijave za Nagradu trajao je od 1. januara do kraja marta 2023. Na osnovu prijava, sinoć je obilježena proslava poslovnih uspjeha koje su kompanije postigle tokom 2022. godine.

Nagrada za biznis lidere održivog razvoja u BiH nastavlja da raste svake godine. Ove godine se prijavilo rekordnih 114 preduzeća, što predstavlja rast od 34% u poređenju sa prethodnom godinom, kada se prijavilo 85 preduzeća. Ova preduzeća su poslala nevjerovatnih 180 prijava, što je povećanje od čak 75% u poređenju sa 2022. godinom u kojoj su zaprimljene ukupno 103 prijave.

Predstavnici privatnog sektora koji poduzimaju značajne akcije za stvaranje kvalitetnijih radnih mjesta, inkluzivnosti, razvoja i primjene tehnologija usmjerenih na zaštitu okoliša i ublažavanje klimatskih promjena, aktivno doprinose implementaciji SDG-a. Što je još važnije, oni također stvaraju mogućnosti mladima Bosne i Hercegovine da ostanu u zemlji i grade bolju i održiviju budućnost za sebe i generacije koje dolaze”, rekla je Johanna Strömquist, ambasadorica Švedske u Bosni i Hercegovini.

Nagrada za biznis lidere održivog razvoja dodjeljuje se za tematske oblasti “Ljudi” i “Resursi i okoliš”, a apsolutni pobjednik za Bosnu i Hercegovinu je izabran među kompanijama koje su se prijavile u obje tematske oblasti.

U okviru tematske oblasti “Ljudi” nagrade se dodjeljuju onim preduzećima koja inspirišu druge u smislu otvaranja kvalitetnih radnih mjesta i zadržavanja talenata, a ovogodišnji dobitnici su Dekonta BH u kategoriji mikro preduzeća, SEEBA u kategoriji malih preduzeća, Klika u kategoriji srednjih preduzeća i GS Tvornica mašina u kategoriji velikih preduzeća. U tematskoj oblasti „Resursi i okoliš“ pobjednici za mikro i mala preduzeća su ZEOS eko-sistem i Smrčak. U ovoj kategoriji pobjednici za srednja i velika preduzeća su, također, Klika i GS Tvornica mašina. Apsolutni pobjednik Nagrade za biznis lidere održivog razvoja u BiH za 2022. godinu je preduzeće koje je ujedno osvojilo i najveći broj bodova za poštivanje GRI standarda (Globalne inicijative za izvještavanje) i realizaciju Ciljeva održivog razvoja, odnosno Klika.

„Ponosni smo na to što smo kroz sve ove godine strateškim pristupom zasnovanim na našim vrijednostima, a zajedno sa našim timom, kreirali kompaniju koja istinski živi sve što je prepoznato kroz ove nagrade. Pobjeda u sve tri kategorije je jasan znak da je Klikina posvećenost elementima zdravog i kvalitetnog življenja i poslovanja, ljudima i okolišu, pravi smjer kojeg ćemo se čvrsto držati i u budućnosti. Mi iz Klike smo zahvalni UNDP-u Bosne i Hercegovine na ovom projektu i prilici da se čuje, ne samo za pozitivne prakse u Kliki, nego i pozitivne prakse mnogih kompanija iz cijele Bosne i Hercegovine, kojima ovom prilikom, također, čestitamo na njihovoj posvećenosti, nominacijama i nagradama“, kazao je Samir Eljazović, CEO kompanije Klika.

Nagrada za biznis lidere održivog razvoja prepoznaje i naglašava napore kompanija iz privatnog sektora u smislu realizacije Ciljeva održivog razvoja u BiH i motiviranje novih učesnika u privatnom sektoru da Ciljeve održivog razvoja uključe u svoje poslovne modele. Zvanični partner ove Nagrade je Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine. Ovo partnerstvo ima za cilj unapređenje saradnje i podizanje svijesti o važnosti održivog poslovanja, cirkularne ekonomije, digitalizacije i dekarbonizacije u Bosni i Hercegovini. 

„Nagrađene kompanije postavljaju etičke i odgovorne poslovne prakse, brigu o zajednici, korištenje obnovljivih izvora i ekološki prihvatljivih izvora energije i smanjenje otpada kao prioritet. Privatni sektor u BiH daje dugoročnu perspektivu u aktivnom poboljšanju života građana u BiH, jer ulaže veliki napor u razvoj usluga i tehnologija sigurnih za životnu sredinu i ljude“, izjavila je Steliana Nedera, rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH.

Ovogodišnja Nagrada za biznis lidere održivog razvoja fokusirana je na preduzeća koja stvaraju kvalitetna radna mjesta i zadržavaju talenat dok aktivno rade na dekarbonizaciji svojih poslovnih aktivnosti. 31 kompanija je ušla u završni krug gdje su standardi Globalne inicijative za izvještavanje (GRI) korišteni kao osnova metodologije evaluacije pristiglih 180 prijava, a proces evaluacije vodio je nezavisni panel eksperata na čelu sa profesorom Vjekoslavom Domljanom.