EN

|

BIH

[userpro template=login login_redirect=http://zamisli2030.ba/]

Register

[userpro template=register register_redirect=http://zamisli2030.ba/]

Ljuske jaja – inovativni biomaterijal za unapređenje sutrašnjice

U današnjem svijetu gdje se suočavamo s izazovima klimatskih promjena i povećanog ekološkog otiska, priča o inovacijama poput biomaterijala od ljuskih jaja postaje inspiracija i putokaz za sve nas.

Donedavno smo živjeli s mišlju da je otpad neizbježan nusprodukt naših svakodnevnih života. Međutim, otpad se može preobraziti u ključ za stvaranje nove ere održivosti.

Zahvaljujući inovacijama poput biomaterijala od ljuskih jaja, svjedočimo revoluciji u načinu na koji promatramo naš svijet.

Tu nastupa Maja, prva bosanskohercegovačka biodizajnerica. Njen interes za biodizajn počeo je kao strast prema očuvanju okoliša, te je tako stupila u svijet živih organizama, potragu za održivim biomaterijalima i rješenjima za globalne ekološke probleme.           

Njeni radovi izloženi su u prestižnim gradovima širom svijeta, od Londona do Beograda, te je bila članica programa Europske prijestolnice kulture BIOFABRIKA gdje je predvodila predavanja i radionice te sudjelovala u razgovorima o biodizajnu s umjetnicima/cama, dizajnerima/cama i naučnicima/cama.

Ljuske jaja postale su ključna sirovina u stvaranju ovog revolucionarnog biomaterijala. Nakon temeljite obrade i sušenja, ljuske jajeta postaju biorazgradivi promotivni  materijal koji se može koristiti u različitim oblicima.

Proces stvaranja biomaterijala od ljuski jaja nije samo tehnološki napredak, već i filozofija. Ovdje se spajaju nauka, dizajn i ekologija kako bi se stvorio materijal koji nije samo ekološki prihvatljiv, već i funkcionalan i estetski zadovoljavajući.

Biomaterijal od ljuskih jaja predstavlja most prema četvrtoj revoluciji u industriji, revoluciji održivosti.

Priča o biomaterijalu od ljuskih jaja je priča o nadahnuću, transformaciji i stvaranju održive budućnosti – korak po korak, biorazgradiv komad po komad.

Predstavnica programa SDG2BiH uručila je simbolične poklone napravljene upravo od ovog materijala ambasadorici Švedske u Bosni i Hercegovini, Heleni Lagerlöf.

Program „Prevođenje Okvira za realizaciju Ciljeva održivog razvoja u BiH u održivi i inkluzivni rast (SDG2BiH)“ finansira Švedska, a implementira UNDP u partnerstvu sa UNICEF-om i UN Women, u okviru cjelokupnog programa Ujedinjenih Naroda u cilju pružanja podrške vlastima u Bosni i Hercegovini i u koordinaciji sa Uredom rezidentne koordinatorice UN-a u BiH.