EN

|

BIH

[userpro template=login login_redirect=http://zamisli2030.ba/]

Register

[userpro template=register register_redirect=http://zamisli2030.ba/]

ODRŽIVA 2024. ZA SVE NAS – Otvorene prijave za Nagradu za biznis lidere održivog razvoja u BiH za 2024. godinu

Dok ulazimo u 2024. godinu, sa ponosom najavljujemo otvaranje poziva za šestu generaciju Nagrada za biznis lidere održivog razvoja u Bosni i Hercegovini. U pitanju je godišnja nagrada koja ima za cilj promovisanje i podršku održivog razvoja unutar poslovne zajednice BiH.

📅 Datum otvaranja i trajanje prijava: od 1. januara do 15. marta 2024. godine

🏆 O nagradama: Nagrada za biznis lidere održivog razvoja u BiH nije samo priznanje; to je simbol napretka i inovativnosti. Svake godine, ove nagrade ističu izuzetne kompanije koje doprinose održivom razvoju, bilo kroz stvaranje kvalitetnih radnih mjesta, unapređenje poslovnih modela ili smanjenje ekološkog otiska. Ova nagrada je prilika za kompanije da se istaknu kao lideri u održivosti i da posluže kao inspiracija drugima. Neki od dobitnika Nagrade prijašnjih godina su dm, Klika, GS Tvornica mašina, Ministry of Programming, Heidelberg Cement, ZEOS eko-sistem, Dekonta, SEEBA, Isatis, Lanaco, Šumska Tajna i mnogi drugi.

✅ Ko se može prijaviti: Sve privatne kompanije, registrovane u BiH, bez obzira na njihovu veličinu (mikro, male, srednje i velike) mogu se prijaviti za dvije tematske oblasti (“Ljudi” i “Resursi & okoliš”).

💼 Kako se prijaviti: Proces prijave je jednostavan i transparentan, te nešto drugačiji u odnosu na prethodne godine. Zasnovan je na e-aplikaciji: https://businesspioneers.zamisli2030.ba/ . Dalji proces odabira finalista i pobjednika prati standarde Globalne inicijative za izvještavanje (GRI). Svaka prijava pruža kompaniji nacrt za njen prvi godišnji izvještaj o održivosti. Ovaj izvještaj uključuje identifikaciju SDG-a u fokusu, postavljanje ciljeva i analizu puteva za njihovo postizanje.

🏢 Zašto se prijaviti: U današnjem poslovnom svijetu, usvajanje održivih strategija nije samo moralna obaveza, već i ključ za dugoročni uspjeh. Kompanije koje usvajaju održive prakse ne samo da poboljšavaju svoju konkurentnost, već i doprinose boljem društvenom, ekonomskom i ekološkom okruženju. Ciljevi održivog razvoja (SDGs) služe kao smjernice za procjenu i upravljanje ovim aspektima poslovanja, poboljšavajući reputaciju i stratešku poziciju kompanija na globalnom tržištu. Finalisti će biti promovisani putem komunikacijskih kanala od strane SDG2BiH programa, kao i kanala komunikacije donatora i partnera, a proglašavanje dobitnika nagrada i uručivanje pehara će biti na svečanoj ceremoniji dodjele Nagrada za biznis lidere održivog razvoja.

♻️ Unaprijeđena metodologija: Metodologija Nagrade za biznis lidere održivog razvoja prati promjene na tržištu te je u skladu sa novim trendovima kompletan proces aplikacije ažuriran kako bi kompanijama bilo jednostavnije aplicirati. Inovirana aplikacija obuhvata ESG (Environmental, Social, Governance) standarde, koncept koji se odnosi na zaštitu okoline, društvenu odgovornost i etičko upravljanje, a koji je ključan za održivost poslovanja. Tržišni i zakonski pritisak, uvjeti finansijskih institucija, kao i sveobuhvatnija društvena odgovornost doveli su do prioritetiziranja usvajanja ESG praksi koje pomažu kompanijama u daljem poslovanju. Ispunjavanjem aplikacije za Nagradu kompanije dobijaju direktan uvid u njihovo trenutno stanje po pitanju ESG načela.

🎉 Pridružite se: Ova inicijativa je više od priznanja; to je pokret. Kroz nju, zajedno možemo demonstrirati snagu održivog razvoja i kako on može transformisati naše ekonomije i društva. Pozivamo sve kompanije u BiH, bez obzira na njihovu veličinu, da se prijave i budu dio ove transformacije. Gradimo zajedno održiviju i prosperitetniju 2024. godinu!

🌱 Naša misija: U središtu naše vizije za 2024. godinu je odlučnost da zajedno gradimo bolju budućnost. Naša ključna poruka – “Inovirati, inspirisati i integrisati održive prakse u svakom aspektu našeg poslovanja i zajednice” – odražava našu posvećenost stvaranju održive budućnosti koja je inkluzivna, prosperitetna i svijetla za sve. Svaki korak koji preduzmemo je korak ka boljem sutra.

Nagrada je organizirana u okviru programa „Prevođenje Okvira za realizaciju Ciljeva održivog razvoja (SDGs) u BiH u održivi i inkluzivni rast (SDG2BiH)“ koji finansira Švedska, a implementira UNDP u partnerstvu sa UNICEF-om i UN Women uz podršku Ujedinjenih nacija bh. vlastima u implementaciji Okvira SDG-a u BiH. Zvanični partner ove Nagrade je Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska komora Bosne i Hercegovine.