EN

|

BIH

[userpro template=login login_redirect=http://zamisli2030.ba/]

Register

[userpro template=register register_redirect=http://zamisli2030.ba/]

Uprkos pandemiji: U 2021. godini povećan interes za Nagradu za biznis lidere održivog razvoja!

Prošao je rok za prijave za Nagradu za biznis lidere održivog razvoja u Bosni i Hercegovini za 2021. godinu.

Broj privatnih preduzeća koja su se prijavila za Nagradu za biznis lidere održivog razvoja u BiH povećao se 2021. godine!

Glavni cilj Nagrade za biznis lidere održivog razvoja u BiH je prepoznati i istaknuti napore privatnih preduzeća sa ciljem postizanja Ciljeva održivog razvoja (SDG)-ova u BiH. Nagrada također ima za cilj motivirati novonastajuća preduzeća da stvore kvalitetna radna mjesta, te poboljšaju svoje poslovne modele dok istovremeno smanjuju svoj ekološki otisak kroz pridržavanje Ciljeva održivog razvoja.

Nagrada za biznis lidere održivog razvoja u BiH prvi put je organizirana 2019. godine uz učešće 44 preduzeća iz svih dijelova Bosne i Hercegovine koje su predale 55 prijava. U 2020. godini, 71 preduzeće predalo je 106 prijava.

Uprkos pandemiji, 75 preduzeća poslalo je 105 prijava za Nagradu za biznis lidere održivog razvoja u BiH 2021. godine!

Nagrada je 2020. godine prepoznala kategoriju mikro preduzeća, a 2021. godine je ponudila jasniji fokus na preduzeća koja stvaraju i zadržavaju kvalitetna radna mjesta i aktivno rade na dekarbonizaciji svog poslovanja.

Također, ove godine je Nagrada dobila velikog saveznika. Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska komora Bosne i Hercegovine složila se da bude službeni partner u dodjeli Nagrade, čime je dodatno ojačala Nagradu i lokalizirala njene učinke.

Neprestano radeći na poboljšanjima, ove godine uvodimo kategoriju SDG nagrade za lokalne zajednice koja će prepoznati podršku koju lokalne zajednice pružaju privatnom sektoru. Fokus SDG nagrade za lokalne zajednice 2021. godine bit će na mjerama koje su jedinice lokalne samouprave donijele kao podršku privatnom sektoru tokom pandemije, ali planiramo proširiti fokus u narednim godinama na druga područja održivog razvoja.

U 2020. godini započeli smo s uručivanjem urneka Izvještaja o održivom poslovanju za preduzeća koje su bile finalisti Nagrade za biznis lidere održivog razvoja. Ove godine nastavljamo s ovom uslugom i proširujemo je još više pružajući prilagođenu obuku za svako preduzeće finalistu za pripremu njihovog prvog godišnjeg Izvještaja o održivom poslovanju!

Kao i prethodnih godina, sva preduzeća pobjednici, kao i finalisti, će dobiti mogućnost da koriste dodijeljenu titulu u svojoj poslovnoj komunikaciji i na e-platformama putem e-paketa s logotipima “Pobjednik/Finalist – Biznis lider održivog razvoja u BiH 2021”.

Dodjela Nagrada organizuje se u okviru projekta „Podrška pripreme za implementaciju ciljeva održivog razvoja i uključivanje privatnog sektora“ kojeg implementira UNDP u BiH, a finansira Švedska.Preduzeća koja usvajaju održive strategije i prakse poboljšavaju svoju konkurentnost i imaju bolje srednjoročne i dugoročne ekonomske rezultate. Ciljevi održivog razvoja (SDGs) služe kao smjernice preduzećima za procjenu i upravljanje socijalnim, ekonomskim i ekološkim rizicima, dok istovremeno poboljšavaju njihov ugled, imidž i strateški položaj na svjetskim tržištima. Procjenjuje se da su u postizanju Ciljeva održivog razvoja tržišne mogućnosti za privatni sektor u vrijednosti od oko 12 triliona USD.