EN

|

BIH

[userpro template=login login_redirect=http://zamisli2030.ba/]

Register

[userpro template=register register_redirect=http://zamisli2030.ba/]

Preduzeća igraju izuzetno važnu ulogu u ostvarivanju ciljeva održivog razvoja

Konferencija “Poslovna zajednica i ciljevi održivog razvoja u Bosni i Hercegovini” je održana u Sarajevu 12. juna/lipnja 2018. godine sa ciljem podizanja svijesti o ulozi preduzeća u ostvarivanju ciljeva održivog razvoja. Konferencija koja je okupila više od 400 predstavnica i predstavnika svih nivoa vlasti, poslovne i akademske zajednice, je organizovana u okviru projekta Podrška pripreme za implementaciju ciljeva održivog razvoja i angažiranje privatnog sektora koji finansira Ambasada Švedske u Bosni i Hercegovini, a implementira tim Ujedinjenih nacija u BiH.

Učesnici konferencije imali su priliku osvrnuti se na globalne teme u kontekstu Bosne i Hercegovine, uključujući, između ostalog, i odgovorno upravljanje resursima i zaštitu okoliša, etično poslovanje, otvaranje kvalitetnih radnih mjesta i njihov uticaj na imidž i konkurentnost preduzeća.

„Mnoge korporacije diljem svijeta su prepoznale da ciljevi održivog razvoja ne samo da imaju smisla, već su dobri za poslovanje. Mnoge svjetske kompanije inkorporiraju ciljeve održivog razvoja – eksplicitno i implicitno – u temelje svog poslovanja“, kazala je Sezin Sinanoglu, rezidentna koordinatorica UN-a u Bosni i Hercegovini.

„Ova konferencija je odlična prilika da se privatni sektor, civilno društvo i državni sektor upozna sa ciljevima održivog razvoja, ali svakako i da čuje iskustva švedskih kompanija koje su ovdje danas. Ministarstvo koje vodim snažno podržava ispunjenje obaveza koje je BiH preuzela i BiH će i u narednim godinama nastojati, usprkos skronim resursima, da da svoj doprinos ciljevima zacrtanim u Agendi 2030“ kazao je Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine.

“Poslovni sektor je bio važan i konstruktivan učesnik tokom pregovora o Agendi 2030, a danas je njegova uloga još važnija u implementaciji. Mi moramo koristiti inovativnu snagu privatnog sektora. Zbog toga sam veoma sretan što vidim uključivanje privatnog sektora, kao i to što mnoge kompanije vide ciljeve održivog razvoja kao poslovnu priliku. Ovaj forum jasno pokazuje da postoji bolje razumijevanje, danas više nego ikada, uloge investitora i financijskog sektora u implementaciji Agende 2030 i ciljeva održivog razvoja”, kazao je Johannes Oljelund, generalni direktor za međunarodnu razvojnu saradnju Ministarstva vanjskih poslova Švedske.

Predstavnici 20 kompanija iz Bosne i Hercegovina su na konferenciji podijelili primjere dobre prakse iz oblasti održivog razvoja koji se provode u svojim preduzećima. Glavni govornici konferencije bili su g. Ola Rosling, predsjednik i suosnivač fondacije Gapminder, g. Saša Bešlić, direktor održivih finansija u Banci Nordea, gđa. Susanne Sweet, vanredna profesorica na ekonomskom fakultetu u Štokholmu i direktorica istraživanja u Centru Mistra za održiva tržišta, gđa. Katarina M. Eriksson, viša menadžerica za projekte i razvoj partnerstva u Tetra Lavalu, i g. Daniel Paska, direktor Ericssonovog programa za održivost i korporativnu odgovornost za nordijske zemlje i Centralnu Aziju.

 

Konferencija je bila prilika za preduzeća koja žele da održivi razvoj bude sastavni dio njihovih osnovnih djelatnosti i poslovnih modela iskažu svoju zajedničku predanost i da doprinesu ostvarenju Agende 2030 u Bosni i Hercegovini.

 

 

Za dodatne informacije, možete se obratiti:

Pavle Banjac, šef Odjela komunikacija, Tel.  (+387) 33 293 462pavle.banjac@one.un.org, mob. (+387) 65 524 589