EN

|

BIH

[userpro template=login login_redirect=http://zamisli2030.ba/]

Register

[userpro template=register register_redirect=http://zamisli2030.ba/]

Proglašeni bh. Biznis lideri održivog razvoja za 2020. godinu

Razvojni program Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini (UNDP BiH), uz podršku Švedske, danas je u Sarajevu na svečanoj ceremoniji, organizovanoj u Međunarodnom centru za djecu i mlade Novo Sarajevo, po drugi put proglasio Biznis lidere održivog razvoja u Bosni i Hercegovini.

Ceremonija dodjele Nagrade za biznis lidere održivog razvoja je završni događaj godišnjeg takmičenja za biznis lidere 2020 koje ima za cilj da promovira napore privatnog sektora u polju održivog razvoja u Bosni i Hercegovini.

Nagrade su dodijeljene u tematskim oblastima “Ljudi” i “Resursi i okoliš”, a proglašen je i ukupni pobjednik Nagrade.

Pobjednici u oblasti “Ljudi”: u kategoriji mikro preduzeća za lidera održivog razvoja proglašena je kompanija Stitch 22 d.o.o Sarajevo, dok je u kategoriji malih preduzeća trofej odnijela kompanija Unija MF d.o.o. Sarajevo. U kategoriji srednjih preduzeća pobijedio je Ministry of Programming d.o.o. Sarajevo, dok je u kategoriji velikih preduzeća za Biznis lidera održivog poslovanja u Bosni i Hercegovini za 2020. proglašena kompanija Lanaco d.o.o. Banja Luka.

U kategoriji mikro kompanija u oblasti ”Resursi i okoliš” odabrana je kompanija Turboservis B-H d.o.o. Sarajevo,  dok je u istoj oblasti, ali u kategoriji malih preduzeća, titulu ponijela kompanija Jaffa-Komerc d.o.o. Blagaj. U kategorijama srednjih i velikih preduzeća, trofej su osvojile kompanije Tvornica cementa Kakanj d.d. (srednja) i Coca-Cola HBC B-H d.o.o. Sarajevo (velika).

Za ukupnog pobjednika, odnosno Biznis lidera održivog razvoja u 2020. godini, je proglašena kompanija Tvornica cementa Kakanj d.d, koja je dala najveći doprinos u promociji Ciljeva održivog razvoja u privatnom sektoru u BiH.

Ukupni pobjednik Nagrade za biznis lidere održivog razvoja 2020. godine – Tvornica cementa Kakanj

Zaista sam sretan jer nagradu ukupnog pobjednika u ispunjenu ciljeva održivog razvoja dobijamo drugu godinu zaredom. Danas slavimo trud i napore našeg kolektiva koji je obezbijedio da smo angažovani na ispunjenju Ciljeva održivog razvoja. Mi ćemo se potruditi da i dalje radimo na izgradnji održivog svijeta kako bi bili inspiracija drugim kolektivima koji rade na izgradnji održivog svijeta i BiH. Hvala UNDP-u i Švedskoj što su prepoznali naše napore da izgradimo održivi svijet“, izjavio je Izudin Neimarlija, član uprave Tvornice cementa Kakanj.

Torgny Svenungsson, zamjenik šefa misije ambasade Švedske u BiH

Korištenje SDG-ova kao svojevrsnog kompasa stvorit će nova radna mjesta, smanjiti nejednakost i siromaštvo i zaštititi okoliš za buduće generacije. Ovo će biti vitalno za poboljšanje otpornosti naših društava i zaštitu budućnosti i ljudi, i planete. Švedska je za cilj postavila da do 2045. postane prva svjetska država socijalne zaštite u kojoj se neće koristiti fosilna goriva. Borba protiv klimatskih promjena i zagađenja zraka jedan je od glavnih švedskih prioriteta, borba koja je usko povezana s prelaskom na zelenu ekonomiju i realizacijom Ciljeva održivog razvoja“, kazao je Torgny Svenungsson, zamjenik šefa misije ambasade Švedske u BiH. Također je dodao da su veoma zadovoljni učešćem privatnog sektora u ispunjavanju Ciljeva održivog razvoja i Agende 2030.

Nagrada za biznis lidere održivog razvoja prepoznaje i naglašava napore kompanija iz privatnog sektora koji se odnose na postizanje Ciljeva održivog razvoja u BiH i motivira nove preduzetnike da kreiraju svoje poslovne modele u skladu sa Ciljevima održivog razvoja. Organizuje se u okviru projekta „Podrška pripreme za implementaciju ciljeva održivog razvoja i uključivanje privatnog sektora“ kojeg implementira UNDP u BiH, a finansira Švedska.

Steliana Nedera, rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH

„Sretni smo da možemo proglasiti kompanije, biznis lidere u  ispunjavanju Ciljeva održivog razvoja 8 i 10 u Bosni i Hercegovini i koji su na taj način pokazali svoj odnos prema dostojanstvenom radu i rastu, kao i smanjenju nejednakosti u ovoj zemlji. Danas stavljamo u fokus dostignuća privatnog sektora i koristimo priliku da proslavimo njihov uspjeh koji je vodilja za sve ostale. Ponosni smo da je dodjela Nagrada za biznis lidere održivog razvoja u Bosni i Hercegovini postala tradicija i da se organizuje već drugu godinu zaredom, s tim da ove godine imamo dvostruko veći broj prijavljenih, tj. 106 prijava koje su pristigle od 71 kompanije. U ime UNDP BiH, posebno izražavam zahvalnost Švedskoj, koja je naš partner na ovom putu. Na kraju, čestitam svim finalistima, koji su inspiracija i primjer drugima i koji će, sigurna sam, voditi bh. kompanije sigurnim koracima do 2030. godine“, izjavila je Steliana Nedera, rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH.

Trofej Nagrade za biznis lidere održivog razvoja napravljen je od reciklirane plastike

Ova nagrada je po mnogo čemu jedinstvena. Naime trofej je napravio arhitekta iz Sarajeva, dio Smart Sarajevo tima koristeći jedinstvenu robotsku ruku koja služi kao 3D printer, a za izradu je korišten reciklirani materijal, filament, koji je proizveden u Doboju. Trofej je dizajnirala Mirna Putica, produkt dizajnerica. Suština nagrade je da potiče na razmišljanja o održivom razvoju u praksi. Ideja o 3D printanim trofejima Nagrade za biznis lidere održivog razvoja izrađenim od reciklirane plastike inspirisan je radom UNDP-ovog Accelerator Lab-a na uspostavljanju radnih prostora bez plastike za jednokratnu upotrebu.

Ovogodišnje nagrade za bh. biznis lidere održivog razvoja su uručili pobjednici ideatona covIDEJA 2020, koji su zajednički organizovali UNDP u Bosni i Hercegovini i Bit  Alijansa, s ciljem prikupljanja ideja od javnosti za prevazilaženje negativnih efekata koje je kriza izazvana pandemijom virusa COVID-19 prouzrokovala u svim aspektima našeg života i rada. covIDEJA je inicijativa koju je podržao Accelerator Lab UNDP-a u Bosni i Hercegovini, kao dio globalne mreže znanja i inovacija, a današnje nagrade su uručili Elvira Delić (SMART COV-ring), Dženan Kovačić (Vault nanoplatforma), Lamija Džaferović (Kupi više da BiH diše!) i Branko Petrović (Educor).

Fokus ovogodišnje Nagrade za biznis lidere održivog razvoja u BiH je stvaranje kvalitetnih radnih mjesta i zaštita okoliša, a u finalni odabir su ušle 23 kompanije od ukupno pristiglih 106 prijava koje je podnijela 71 kompanija. Metodologija za evaluaciju prijava razvijena je na osnovu metodologije UN Global Compact-a i prilagođena je lokalnom kontekstu. Proces evaluacije je povjeren stručnoj ekspertskoj komisiji koju su činili Vjekoslav Domljan, Maja Čolović-Daul i Marko Kakuća.