EN

|

BIH

[userpro template=login login_redirect=http://zamisli2030.ba/]

Register

[userpro template=register register_redirect=http://zamisli2030.ba/]

Promovisana četvrta generacija Nagrade za biznis lidere održivog razvoja u BiH

Na svečanosti održanoj 30. juna 2022. godine u prostorijama Ministry of Programming (MoP), promovisana je četvrta generacija biznis lidere održivog razvoja u BiH. Ova nagrada se dodjeljuje u sklopu programa „Okvir za realizaciju Ciljeva održivog razvoja (SDGs) kao temelj za održiv i inkluzivan rast u Bosni i Hercegovini“ (SDG2BIH)“, zajedničke inicijative koju finansira Švedska, a implementira UNDP u partnerstvu sa UNICEF-om i UN Women kao dio podrške UN-a vlastima u Bosni i Hercegovini pri implementaciji Okvira za realizaciju Ciljeva održivog razvoja u BiH.

Nagrada za biznis lidere održivog razvoja dodjeljuje se svake godine s ciljem promocije napora i angažmana privatnog sektora u oblasti održivog razvoja u Bosni i Hercegovini. Nagrada za 2022. godinu bila je fokusirana na preduzeća koja stvaraju i zadržavaju kvalitetna radna mjesta i aktivno smanjuju svoj utjecaj na okoliš. Ove godine, MoP je nastupio kao sudomaćin događaja u svojoj novoj ulozi SDG biznis mentora, osvojivši Nagradu u svojoj kategoriji 2020. i 2021. godine. Nagrada za biznis lidere održivog razvoja u BiH nastavlja da raste svake godine, dostižući rekordan broj prijavljenih – 85 preduzeća podnijelo je 103 prijava! U 2021. godini 75 preduzeća podnijelo je 106 prijava, u 2020. godini 71 preduzeće podnijelo je 106 prijava, dok je u 2019. godini bilo 44 preduzeća sa 55 prijava.

Johanna Strömquist

Being one of the top countries in the world regarding implementation of the SDGs, Sweden is happy to be able to share our experiences and support others in their efforts to meet these global objectives aimed at creating a „Kao jedna od vodećih zemalja u svijetu u pogledu implementacije Ciljeva održivog razvoja, Švedska je sretna što može podijeliti svoja iskustva i podržati druge u njihovim naporima da ispune ove globalne ciljeve usmjerene na stvaranje održivije budućnosti za sve nas. Za postizanje ovih ciljeva ključno je angažovanje privatnog sektora i važno je da odamo počast biznis liderima u Bosni i Hercegovini koji su pokretači održivog razvoja i rasta i da ih ohrabrimo da nastave na ovoj pozitivnoj putanji”.

Johanna Strömquist, ambasadorica Švedske u Bosni i Hercegovini

Nagrada za biznis lidere održivog razvoja dodjeljuje se za tematske oblasti “Ljudi” i “Resursi i okoliš”, a sveukupni pobjednik za Bosnu i Hercegovinu je izabran među kompanijama koje su se prijavile u obje tematske oblasti.

“Ovogodišnja ceremonija dodjele Nagrade za biznis lidere održivog razvoja je bila nešto posebno. Priče o stvarnom uticaju su sjajan podsjetnik na snagu koju preduzeća imaju da stvore bolju budućnost,” rekao je Rešad Začina, suosnivač i koizvršni direktor preduzeća Ministry of Programming, dvostrukog dobitnika Nagrade za biznis lidere održivog razvoja.

Rešad Začina

“Oduševljeni smo svim preduzećima koja večeras učestvuju i želimo im sve najbolje u pretvaranju svojih ciljeva održivosti u stvarnost. Snaga Ciljeva održivog razvoja kojima smo svjedočili iz prve ruke, kao i priče koje smo čuli od drugih, dokazuju jedno: održive poslovne prakse postaju važnije nego ikad. Ovaj događaj je lijep način da započnemo novo poglavlje u MOP-ovoj priči u našem novom sjedištu.

Rešad Začina, suosnivač i koizvršni direktor preduzeća Ministry of Programming

U okviru tematske oblasti “Ljudi” nagrade se dodjeljuju onim preduzećima koja inspirišu druge u smislu otvaranja kvalitetnih radnih mjesta i zadržavanja talenata, a ovogodišnji dobitnici su Dekonta BH u kategoriji mikro preduzeća, SEEBA u kategoriji malih preduzeća, Klika u kategoriji srednjih preduzeća i Mistral Technologies u kategoriji velikih preduzeća. U tematskoj oblasti „Resursi i okoliš“ pobjednici za mikro i mala preduzeća su Šumska tajna i ETMax. U ovoj kategoriji pobjednici za srednja i velika preduzeća su LukavacCement i Coca-Cola HBC B-H. Sveukupni pobjednik Nagrade za biznis lidere održivog razvoja u BiH za 2022. godinu je preduzeće koje je ujedno osvojilo i najveći broj bodova za poštivanje GRI standarda (Globalne inicijative za izvještavanje) i realizaciju Ciljeva održivog razvoja, odnosno dm drogerie markt.

dm drogerie markt je ukupni pobjednik Nagrade za biznis lidere održivog razvoja u BiH za 2022. godinu

Nagrada za biznis lidere održivog razvoja prepoznaje i naglašava napore kompanija iz privatnog sektora u smislu realizacije Ciljeva održivog razvoja u BiH i motiviranje novih učesnika u privatnom sektoru da Ciljeve održivog razvoja uključe u svoje poslovne modele. Zvanični partner ove Nagrade je Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine. Ovo partnerstvo ima za cilj unapređenje saradnje i podizanje svijesti o važnosti održivog poslovanja, cirkularne ekonomije, digitalizacije i dekarbonizacije u Bosni i Hercegovini.

Steliana Nedera

“Večeras slavimo dobra preduzeća iz Bosne i Hercegovine koja svoje poslovanje zasnivaju na održivim poslovnim modelima koji doprinose implementaciji posvećenosti BiH da implementira Ciljeve održivog razvoja i Agendu 2030. Ovu inicijativu smo započeli 2019. godine i svake godine interes privatnog sektora raste. Partnerstvo UNDP-a sa Švedskom fokusirano je na prevođenje ambicioznih, globalnih ciljeva Agende 2030 u konkretan akcioni plan za ovu zemlju okupljanjem relevantnih aktera.”

Steliana Nedera, rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH

Ovogodišnja Nagrada za biznis lidere održivog razvoja fokusirana je na preduzeća koja stvaraju kvalitetna radna mjesta i zadržavaju talenat dok aktivno rade na dekarbonizaciji svojih poslovnih aktivnosti. 34 preduzeća ušla su u završni krug gdje su standardi Globalne inicijative za izvještavanje (GRI) korišteni kao osnova metodologije evaluacije za pristigle 103 prijave, a proces evaluacije vodio je nezavisni panel eksperata na čelu sa profesorom Vjekoslavom Domljanom.