EN

|

BIH

[userpro template=login login_redirect=http://zamisli2030.ba/]

Register

[userpro template=register register_redirect=http://zamisli2030.ba/]

Prva Sedmica održivog razvoja u BiH

U ponedjeljak, 4. oktobra 2021. godine, počinje prva Sedmica održivog razvoja u Bosni i Hercegovini, a trajat će do petka, 8. oktobra.

Prvog dana Sedmice održivog razvoja, kroz dva događaja u hibridnom formatu će se promovirati usvojeni Okvir za realizaciju Ciljeva održivog razvoja u BiH i buduća uloga Vijeća/Savjeta za praćenje realizacije Ciljeva održivog razvoja. Na poslijepodnevnoj panel diskusiji će se pokrenuti dijalog o važnosti socijalne zaštite u kontekstu Ciljeva održivog razvoja u BiH.

Lokalizacija Ciljeva održivog razvoja: Informativni sastanak lokalnih vlasti

Značaj socijalne zaštite u kontekstu Ciljeva održivog razvoja u Bosni i Hercegovini

“Razgovori budućnosti 3: Budućnost rada” održat će se u utorak, 5. oktobra, u hibridnom formatu. “Razgovori budućnosti” su niz virtualnih razgovora koje vodi UNDP-ov akceleracijski laboratorij u Bosni i Hercegovini s ciljem pružanja jedinstvenih perspektiva i rješenja za dalja razmišljanja o hitnim pitanjima našeg vremena, kao i pomoći u premišljanju svjetlije i održivije budućnosti. Ova sesija „Razgovora budućnosti“ predstavit će nove pristupe koji ponovno zamišljaju svijet rada.

Razgovori budućnosti 3: Budućnost rada

Trećeg dana Sedmice održivog razvoja, 6. oktobra, održat će se konferencija „Zelena ekonomija – uspješnije poslovanje“, također u hibridnom formatu. Cilj događaja je okupiti preduzeća i finansijske institucije kako bi razgovarali o tome šta zelena tranzicija znači za privatni sektor i produbili razumijevanje prednosti ulaganja u zelena rješenja. Privatni sektor i finansijske institucije razgovarat će o prednostima zelene ekonomije, ali i statusu zelenih finansija u Bosni i Hercegovini.

Zelena ekonomija: Uspješnije poslovanje

Događaj “Budućnost obrazovanja: Univerziteti 4.0”, koji će se održati 7. oktobra, uključit će mlade ljude i studente u dijalog o novim smjerovima i alatima koje obrazovanje treba prigrliti za održivi život i rad. Ove godine glavni partneri su Sarajevo School of Science and Technology (SSST) i Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu, u saradnji sa drugim javnim univerzitetima u BiH.

Budućnost obrazovanja: Univerziteti 4.0

Sedmica održivog razvoja zatvorit će se potpisivanjem Deklaracije o održivom razvoju. Ranijim dobitnicima Nagrade za biznis lidere održivog razvoja u BiH 2019.-2021. godine bit će ponuđeno da potpišu Deklaraciju, koja je inspirisana sličnim akcijama u Švedskoj, čime bi potvrdili svoju predanost održivom razvoju i time inspirirali druge.

Deklaracija o održivom razvoju

Više informacija, kao i detaljnu agendu svakog od događaja, možete pronaći na sljedećem linku: https://na.eventscloud.com/website/30530/hrv/home-sdgweek2021-3/