EN

|

BIH

[userpro template=login login_redirect=http://zamisli2030.ba/]

Register

[userpro template=register register_redirect=http://zamisli2030.ba/]

„Razglednice iz budućnosti“ nagrađene na Međunarodni dan sreće

Povodom Međunarodnog dana sreće, Tim Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini je dodijelio nagrade za najbolje radova u okviru natječaja „Razglednice iz budućnosti“, kao dio promocije Ciljeva održivog razvoja.

Najmlađa nagrađena autorka je sedmogodišnja Fatima Kadić čija je vizija budućnosti svijet bez podjela. „Ja želim da moji drugari idu zajedno u školu. Mi se družimo i igramo zajedno dok ne idemo u školu, ali smo rastavljeni za vrijeme nastave“, izjavila je Fatima primajući nagradu.

Dodjelom nagrada u Zemaljskom muzeju je okončan natječaj tokom kojeg je primljeno više od 200 (dvije stotine) vizija budućnosti koje su kreirali autori iz svih krajeva Bosne i Hercegovine. Autori nagrađenih radova su Fatima Kadić iz Jablanice, Ermina Resić iz Sarajeva, Darija Malešević iz Banja Luke i Dino Vejzović iz Mostara. Nagrade novčane protuvrijednosti od 500 KM su dodijelili Siniša Šešum, šef kancelarije UNESCO-a u BiH, Victor Olsavszky, šef kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije,  Geeta Narayan, predstavnica UNICEF-a u BiH i Mila Melank, generalna sekretarka ULUPU BIH.

 

 

Ilustracije, fotografije, crteži i kolaži koji predstavljaju vizije budućnosti i svijeta 2030. godine će tokom narednih mjeseci biti izloženi u Zgradi Ujedinjenih nacija u Sarajevu, kao i u galerijama i muzejima širom države.

Radove pristigle u okviru natječaja „Razglednice iz budućnosti“ je ocijenio žiri u sastavu:

Sarita Vujković, direktorica Muzeja savremene umjetnosti RS,
Edin Numankadić, direktor Olimpijskog muzeja,
Mila Melank, generalna sekretarka ULUPU BIH
Siniša Šešum, šef kancelarije UNESCO u BiH,
Victor Olsavszky, šef kancelarije WHO,
Geeta Narayan, predstavnica UNICEF-a u BiH.