EN

|

BIH

[userpro template=login login_redirect=http://zamisli2030.ba/]

Register

[userpro template=register register_redirect=http://zamisli2030.ba/]

Strateška grana privrede: Dok druge firme otpuštaju, Jaffa-Komerc zapošljava nove radnike

Pandemija koronavirusa, pored direktnih zdravstvenih posljedica, donijela je i brojne indirektne popratne efekte. Među njima su i poremećaji lanaca snabdijevanja te blokada međunarodne trgovine. To se direktno odrazilo i na Bosnu i Hercegovinu kroz povećane cijene različitih dobara, naročito voća i povrća.

Ovo je dovelo do toga da su brojne države širom svijeta shvatile važnost domaće proizvodnje i ulaganja u određene strateške grane privrede. Prva među njima svakako je poljoprivreda i proizvodnja hrane.

Jaffa-Komerc, jedna od pet firmi odabranih za učešće u SDG Acceleratoru za mala i srednja preduzeća (MSP), inovativnom projektu UNDP-a u Bosni i Hercegovini, odavno je prepoznala važnost proizvodnje domaće hrane. Na početku ovogodišnje sezone se ova firma, kao i cijela bosanskohercegovačka privreda, suočila se s posebnim izazovom jer su nastupile restriktivne mjere vezane za koronavirus.

Ni u jednom trenutku se nisu dvoumili te su, uvažavajući sve sigurnosne mjere, zajedno sa svojim uposlenicima, ostali na kursu predanog i odgovornog rada. Ubjeđenja su da se sve može duže ili kraće zaustaviti, ali ne i proizvodnja hrane.

Na Jaffa plantažama nadomak Blagaja na više od 75 hektara su zasađene jagode, trešnje, breskve, nektarine, stolno grožđe, nar i jabuka. Upošljava 20 stalnih, a tokom sezone i veliki broj sezonskih radnika.

„Bavimo se izuzetno važnim poslom, a, posebno u ovakvim situacijama, poljoprivreda  dođe do izražaja. Bilo je neizvjesno da li ćemo kao država imati mogućnost uvoziti hranu iz drugih zemalja. Krizu trebamo kao društvo iskoristiti i ojačati vlastite poljoprivredne kapacitete i što je moguće više umanjiti ovisnost o uvozu. Ova tematika bi se morala ubuduće i zakonski urediti. Dovoljno plodnog zemljišta, vode, pogodne klimatske uslove, pa i znanje – sve to imamo“, kaže Nedim Badžak, direktor Jaffa-Komerca.

Jaffa-Komerc d.o.o. je firma s tridesetogodišnjim iskustvom u proizvodnji i trgovini s voćem i povrćem i smatra se jednom od vodećih u našoj državi. To je jedna od rijetkih firmi koja je i u trenutnim, izuzetno teškim okolnostima, uposlila nove radnike, a riječ je o većinom mladim ljudima.

Firma je, također, intenzivirala svoje planove za sadnju za ovu godinu. Ove godine su posadili više mladog krompira, tikve i nekih drugih vrsta nego što su to dosada praktikovali, upravo ponukani trenutnom situacijom. Raduje ih da raste svijest i kod bh. građana, te da ciljano traže domaće proizvode širom Bosne i Hercegovine.

„Za ovu godinu, također, imamo velike planove na polju turizma. Sagradili smo kuće nadomak plantaža koje, čak i za vrijeme pandemije, omogućavaju idealan odmor uz bazen, hercegovačko sunce i domaće proizvode. Mi smo odabrali put progresije i nastavka rada na značajnim poljoprivrednim projektima koji bi trebali imati odjeka na cijelu poljoprivredu Hercegovine. Također ostajemo posvećeni i saradnji s UNDP-om u okviru SDG Acceleratora za MSP u nadi da ćemo uskoro imati još jedan prozvod koji će biti novitet za našu kompaniju“, dodaje Nedim Badžak.

SDG Accelerator za MSP u BiH je dio projekta “Podrška pripreme za implementaciju ciljeva održivog razvoja i uključivanje privatnog sektora” kojeg u Bosni i Hercegovini implementira UNDP, a finansira Vlada Švedske. Kao koncept je nastao u Danskoj, gdje ga je 2018. i 2019. godine testiralo 30 danskih malih i srednjih preduzeća.