EN

|

BIH

[userpro template=login login_redirect=http://zamisli2030.ba/]

Register

[userpro template=register register_redirect=http://zamisli2030.ba/]

Van okvira dohotka, prosjekā i današnjice: Nejednakosti u humanom razvoju u 21. vijeku

http://bit.ly/UNDP_HDR_2019

Razvojni program Ujedinjenih nacija je juče objavio godišnji Izvještaj o humanom razvoju (engl.HDR), posebno važno zbog dva razloga: uključuje multidimenzionalni indeks siromaštva za 2019. godinu, koji je UNDP razvio skupa sa Oksfordskim Univerzitetom, te predstavlja nove pristupe razumijevanju i adresiranju nejednakosti – što je predmet Cilja održivog razvoja br. 10. Nejednakosti u ljudskom razvoju predstavljaju prepreku ostvarenju Agende za održivi razvoj 2030 i više su od razlika u dohotku i zdravlju. Ne mogu se sagledati korištenjem zbirnih, jednodimenzionalnih mjerenja. Takođe, one će oblikovati okruženje za ljude koji će živjeti u 22. vijeku. Zato istraživanje nejednakosti mora ići van okvira dohotka, prosjekā i današnjice.


Puni tekst možete pročitati ako pratite OVAJ LINK.

O autorki

Gospođa Steliana Nedera je imenovana na dužnost rezidentne predstavnice UNDP-a u Bosni i Hercegovini u maju 2019. godine.

Prije svog angažmana u BiH, gospođa Nedera je radila kao zamjenica rezidentnog predstavnika UNDP-a u Srbiji (od 2014. do 2019. godine), na Kosovu* (od 2011. do 2014. godine), i u Kazahstanu (od 2007. do 2011. godine). Timu UNDP-a se pridružila 2004. godine kao pomoćnica rezidentnog predstavnika UNDP-a u Moldaviji. Prije karijere u UNDP-u, gospođa Nedera je od 2000. do 2004. godine rukovodila lokalnom kancelarijom DFID-a (Agencija Velike Britanije za međunarodni razvoj) u Moldaviji, a takođe je od 1996. do 1999. godine bila angažovana u privatnim fondacijama za razvoj civilnog društva i medija.

Gospođa Nedera je stekla master diplomu iz razvojnog menadžmenta i trenutno pohađa master studije iz globalne diplomatije. Gospođa Nedera je diplomirana pravnica.

*Sve reference na Kosovo su u skladu sa Rezolucijom 1244 (1999) Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija.