EN

|

BIH

[userpro template=login login_redirect=http://zamisli2030.ba/]

Register

[userpro template=register register_redirect=http://zamisli2030.ba/]

Vrijeme je za pametne odluke

 

 

 

 

 


Počela je druga po redu Sedmica održivog razvoja u BiH

Konferencijom „Finansiranje održivog razvoja – vrijeme je za pametne odluke“, u Parlamentarnoj skupštini BiH, počela je, druga po redu, Sedmica održivog razvoja u BiH. Ovogodišnja Sedmica ima za cilj proširiti se kao platforma za promociju Ciljeva održivog razvoja u Bosni i Hercegovini, kroz lokalne akcije, konsultacije i diskusije koje će okupiti stotine ljudi. Potpomognut od Ujedinjenih nacija u BiH, opsežni program Sedmice održivog razvoja u BiH će analizirati sveukupne potencijale i ojačati kapacitete za inklutivni, zeleni i pravedan razvoj zemlje.

U svom uvodnom obraćanju, u ime Vijeća za praćenje realizacije Ciljeva održivog razvoja u BiH, ambasador Miloš Prica izjavio je: „Bosna i Hercegovina je počela ozbiljan rad početkom 2017. godine kada je i formirana radna grupa za implementaciju Ciljeva održivog razvoja. Krenulo se sa lokalizacijom procesa jer bez lokalnih zajednica i njihovog punog učešća u tome i građana na terenu teško može biti uspjeha u implementaciji ciljeva, a shvatili smo i da je ciljeve nemoguće postići do 2030. godine samo od javnih budžeta. Zbog toga je i formirana radna grupa za finansiranje ciljeva održivog razvoja čiji je zadatak da nađe inovativne načine finansiranja projekata koje će doprinijeti da se implementiraju ciljevi održivog razvoja. Lokalne zajednice smo ohrabrili da rade na projektima koje će napraviti najveći skok u implementaciji ciljeva održivog razvoja i da oni budu napisani u skladu sa međunarodnim standardima“.

Odabir teme ovog prvog događaja istaknula je važnost pravodobnog donošenja pametnih odluka, kao i da društveni fokus treba biti na izgradnji održive budućnosti otporne na krize. Danas je predstavljena Mapa puta za finansiranje Ciljeva održivog razvoja (SDG) u Bosni i Hercegovini, kao i pozitivne prakse, modeli finansiranja održivog razvoja i praktični primjeri iz zemalja koje imaju napredne modele finansiranja u oblastima energije, inovacija i zelene ekonomije.

John Skoglund, zamjenik šefa misije Ambasade Švedske u Bosni i Hercegovini, rekao je: „Švedska je snažan zagovornik globalne provedbe agende 2030. i ostajemo pouzdan partner zajedno sa zemljama širom svijeta. U Bosni i Hercegovini sretni smo što možemo surađivati s agencijama UN-a, kao i lokalnim vlastima, kako bismo podržali razvoj odobrenog okvira SDG-a. Vrijedno je napomenuti da ciljevi održivog razvoja funkcioniraju, a podrška Švedske uključuje transformaciju cijelog sistema koja uključuje više područja kao što su energetska učinkovitost, ravnopravnost spolova i smanjenje siromaštva, a sve zajedno u izgradnji održive budućnosti koju građani Bosne i Hercegovine zaslužuju i mi se nadamo nastavku naše saradnje. Ovo je izvrsna prilika za nas da dobro sagledamo što možemo učiniti u ovih preostalih 7 godina s pravim finansiranjem i pametnim odabirom.“

Predstavljen je i rad UN Women na optimizaciji javne potrošnje kroz rodno osjetljiv proračun (GRB), pri čemu je istaknuta važnost pravednije raspodjele javnih sredstava.

Rezidentna koordinatorica Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini dr Ingrid Macdonald naglasila je da: “Živimo u sve više međusobno povezanom i međuovisnom svijetu u kojem klimatska kriza i pandemije ne poštuju granice. Samo zajedničkim radom – među zajednicama i državama, možemo se suočiti s ovim izazovima. Ipak, imamo i nove mogućnosti s financijskim, digitalnim i komunikacijskim sistemima koji se brzo razvijaju. Sedmica ciljeva održivog razvoja u Bosni i Hercegovini pruža platformu za podizanje svijesti i stvaranje novih partnerstava u prilog Agendi 2030 – za ljude, njihovo zdravlje, prosperitet, obrazovanje, okoliš, jednakost i opću kvalitetu života. Ova sedmica je prilika za razmjenu ideja i ulaganje u radnje za promocije održive, uključive i otporne budućnosti za sve. Također se želimo zahvaliti našim partnerima, Ambasadi Švedske u BiH, na kontinuiranoj podršci implementaciji SDG-a u BiH. Prešli smo dug put, ali imamo manje od deset godina da postignemo ciljeve na koje smo se obvezali 2015. Sada je vrijeme za pametne odluke”.

Sedmica održivog razvoja u Bosni i Hercegovini podržana je inicijativom „Prevođenje okvira ciljeva održivog razvoja u BiH u održivi i inkluzivni rast (SDG2BiH)“ koju financira Švedska, a implementira UNDP u partnerstvu s UNICEF-om i UN Women pod općom podrškom Ujedinjenih nacija. vlastima u Bosni i Hercegovini za provedbu Okvira za realizaciju Ciljeva održivog razvoja u BiH.

O sedmici SDG-a u Bosni i Hercegovini

Sedmica održivog razvoja u BiH je platforma sa sveobuhvatnim programom podrške Vijeću za praćenje realizacije ciljeva održivog razvoja u BiH, podizanje svijesti i uključivanje ključne publike u rasprave o trenutnim trendovima koji vode ka implementaciji Agende 2030 i unapređenju ciljeva održivog razvoja u BiH.

Kako bismo svijet učinili sigurnijim i održivijim mjestom za život, što je jedna od prioritetnih zadaća Agende 2030, važno je lokalne politike uskladiti s Ciljevima održivog razvoja kroz partnerstvo lokalnih zajednica i njihovih institucionalnih partnera.

U periodu od 7. do 15. oktobra 2022., u sklopu Sedmice SDG-a, organizovaće se niz događaja, poput promocije SDG-a s lokalnim samoupravama, SDG poslovnih mentoring sesija, tematskih radionica s SDG mentorima, kao i rasprava o cirkularnoj budućnosti i implementaciji bh. ekonomije kroz cirkularnost. Jedna od ključnih tema je dekarbonizacija o kojoj će, uz predstavljanje planova za aktivno smanjenje ekološkog otiska, na radionicama govoriti eminentni stručnjaci. Detaljan raspored svih događaja, zajedno s njihovim opisom, možete pogledati ovdje.

Sada je vrijeme za pametne izbore, pridružite nam se!

Svi zainteresirani mogu kupiti sadnice drveća putem platforme TvojCO2.ba, a nakon događaja UN agencije će zasaditi stabla koja odgovaraju ukupnom broju potvrđenih učesnika, čime će se kompenzirati emisije CO2 koje nastaju tijekom pripreme i provedbe događaja.